Τρέξιμο, ακριβό, προβληματικό σε λειτουργία ... Όχι, όχι, και πάλι όχι! Μάθετε την αλήθεια για τους ζωντανούς στέγες και να δούμε παραδείγματα απλής χρήσης τους.

Πράσινο οι στέγες, οι στέγες, οι στέγες των φυτών, οι οικολογικές στέγες - ανεξάρτητα από το πώς τους αποκαλούν, πρόσφατα αναπτύσσονται παντού, συμπεριλαμβανομένων των οροφών των κατοικιών σπίτια. Και μαζί με την αύξηση της δημοτικότητας, οι γενικές υποθέσεις και παρανοήσεις αυξάνονται. Για παράδειγμα, οι πράσινες στέγες είναι μόνο για οικολογικούς λάτρεις, είναι προβληματικές σε λειτουργία, είναι πειραματικές και η χρήση τους φέρει ορισμένους κινδύνους. Όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Ας δούμε τους πιο κοινούς μύθους για τις πράσινες στέγες και να καθορίσουμε πόσο αξιόπιστοι είναι αυτοί.

1

Βασικές πληροφορίες

Η πράσινη οροφή είναι απλώς μια στέγη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι κατασκευασμένο από στεγανωτικό στρώμα, ριζικό φράγμα, αποχετευτικό σύστημα και θρεπτικό υλικό για φυτά. "Έντονη" πράσινη στέγη ή κήπους στην οροφή, μπορεί να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα φυτά και ακόμη και δομές νερού.

2

Οι "εκτεταμένες" πράσινες στέγες, αντίθετα, είναι λεπτότερες, ελαφρύτερες και οπτικά περισσότερο σαν τυποποιημένες στέγες. Μπορούν να είναι κεκλιμένα ή επίπεδα. Τις περισσότερες φορές φυτεύονται με ένα sedum, είναι επίσης ένας καθαρισμός - ένα πολυετές φυτό, το οποίο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας δημιουργεί μια πραγματική πανέμορφη ταπετσαρία λουλουδιών. Πολλές "ημι-εντατικές" πράσινες στέγες είναι πραγματικοί ορεινοί όγκοι, στους οποίους αναπτύσσονται διάφοροι τύποι φυτών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών βοτάνων και των βοτάνων λουλούδια.

3

Κοινή μύθοι

Μύθος # 1: Οι πράσινες στέγες αντιπροσωπεύουν ένα νέο και πειραματικό μέρος της πράσινης τάσης.

Πότε νομίζετε ότι η πράσινη στέγη του κτιρίου εγκαταστάθηκε σε αυτή τη φωτογραφία; Πριν από πέντε χρόνια; Δέκα; Ίσως 20; Αυτή η πράσινη στέγη προστατεύει αυτό το γερμανικό σπίτι από το 1940 - για περισσότερα από 70 χρόνια!

Τον περασμένο Μάιο στη Γερμανία, στο Αμβούργο, πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Πράσινων Οροφών. Στα πλαίσια του προγράμματος των συνεδρίων, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη μικρή κοινότητα του Wohldorf-Ohlstedt. Αυτή η στέγη και άλλοι σαν αυτό χτίστηκαν το 1943 σε έναν από τους τρεις νορβηγικούς οικισμούς. Η περιφέρεια σχεδιάστηκε ως παραλλαγή της κοινωνικής κατοικίας για τους άπορους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αργότερα έγινε προαστιακός χώρος για τη μεσαία τάξη. Οι πράσινες στέγες εδώ ήταν πολύ δημοφιλείς, αλλά δύσκολο να έχουν πρόσβαση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράσινες στέγες εδώ και πολλούς αιώνες. Μόλις πρόσφατα, οι επιδόσεις τους έγιναν πιο τεχνικές, γεγονός που επέτρεψε την κατασκευή λεπτών και ελαφρών προφίλ οροφής.

4

Μύθος # 2: Η πράσινη οροφή είναι μόνο για οικολογικά κτίρια.

Φυσικά, υπάρχουν διάφορες πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων, πιστώνοντας τα σημεία για την εγκατάσταση μιας πράσινης οροφής. Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα. Παρ 'όλα αυτά, ακόμη και τα σπίτια που δεν έχουν συγκεκριμένο οικολογικό σκοπό μπορούν να επωφεληθούν από τις αισθητικές και οικονομικές πτυχές του εκτεταμένου χώρου στον κήπο.

5

Ποιος δεν θα ήθελε να εξετάσει ένα παράθυρο, για να δούμε φωτεινά ζουμερά χόρτα αντί για βότσαλα?

6ο

Ή ίσως ψάχνετε για έναν τρόπο να βρείτε κάτι τέτοιο, όπως μια ανάσα καθαρού αέρα, ένα κομμάτι ανοιχτού χώρου σε ένα πολύ πυκνό αστικό περιβάλλον.

7ο

Οι πράσινες στέγες συμβάλλουν επίσης στην εξοικονόμηση χρημάτων. Στη Γερμανία, όπου η χρήση πράσινων στέγων έχει τη μακρύτερη ιστορία, οι μεγάλες πράσινες στέγες χρησιμοποιούνται ως οικονομική εναλλακτική λύση μαζί με άλλες επιλογές στέγης. Έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης, καθώς και στη μείωση της βροχόπτωσης (και συνεπώς της πλημμύρας). Επιπλέον, μια τέτοια στέγη παρέχει πρόσθετο εμπορικό χώρο, το οποίο, με τη σειρά του, αυξάνει την αγοραία αξία των ακινήτων.

Τα οφέλη από τη μείωση των επιπτώσεων των ομβρίων υδάτων παρατηρήθηκαν στην πόλη Portland, η οποία στη συνέχεια εγκαινίασε το πρόγραμμα Portland Ecoroof, ένα πορτογαλικό πρόγραμμα οικολογικής οροφής που ενθαρρύνει τους προγραμματιστές που σχεδιάζουν συστήματα στέγης των εγκαταστάσεων.

8ο

Μύθος # 3: Οι πράσινες στέγες φαίνονται ελκυστικές, αλλά μπορούν να διαρρεύσουν και να προκαλέσουν διαρθρωτικά προβλήματα.

Αυτό, ίσως, είναι μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις των πελατών. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω: η διαρροή στέγης δεν εξαρτάται από το είδος της στέγης που είναι - πράσινο ή παραδοσιακό. Αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με την προδιαγραφή εγκατάστασης και σχεδίασης της δομής. Όλες οι στέγες, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων, θα πρέπει να έχουν μια κατάλληλη μεμβράνη στεγανοποίησης.

9ο

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι πράσινες στέγες είναι πιο "τοποθετημένες" για να ρέουν. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κύκλος ζωής της πράσινης οροφής συνδέεται με την προστασία της αδιάβροχης μεμβράνης από το υπεριώδες ηλιακό φως. Τα φυτά και το υπόστρωμα δρουν ως φυσικό φραγμό στις ατμοσφαιρικές επιρροές.

Σε μια σωστά σχεδιασμένη πράσινη οροφή, θα υπάρχει επίσης ένα ριζικό φράγμα που δεν θα επιτρέψει στα φυτά να πάρουν ρίζες πολύ βαθιά.

10

Αυτός ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να φυτέψει έναν ολόκληρο κήπο στην οροφή του (ίσως, έτσι αποφάσισε να προστατεύσει τα λαχανικά του από πεινασμένα ζώα).

11ο

Μερικές φορές ο σχεδιασμός της πράσινης οροφής παρέχει ένα περίγραμμα χαλικιών κατά μήκος της άκρης, που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει τα φυτά από πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και συνθήκες ανέμου στις άκρες της οροφής. Αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε απαραίτητο - σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τύπο της πράσινης στέγης και των φυτών. Όλες αυτές οι δυνατότητες ελήφθησαν υπόψη όταν ο αρχιτέκτονας και ο ειδικός της πράσινης στέγης σχεδίασαν το σύστημα.

12η

Τα νέα κτίρια πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις των προβλεπόμενων φορτίων, οπότε αν αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού θα πρέπει να γνωρίζει την επιθυμία σας για να δημιουργήσετε μια πράσινη στέγη θα πρέπει να έχουν κανένα πρόβλημα της δημιουργίας του, σύμφωνα με τις διαρθρωτικές απαιτήσεις των νέων κτιρίων.

Αλλά με τις μετασχηματισμένες πράσινες στέγες θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί. Οι απαιτήσεις θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τμήμα της χώρας στην οποία ζείτε και από τους τύπους φορτίων που σχεδίασε αρχικά το σπίτι σας (χιόνι, άνεμος, βροχή κ.λπ.).

13ο

Μύθος # 4: Οι πράσινες στέγες είναι περίπλοκες και δαπανηρές για άρδευση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η πράσινη οροφή πρέπει να φυτευτεί με καθαρισμό ή άλλο χυμώδη (φυτά που έχουν ειδικούς ιστούς για την αποθήκευση νερού), επειδή το πότισμα της πράσινης οροφής είναι δύσκολο και πολύ ακριβό. Πράγματι, αρχικά, στο στάδιο της ενίσχυσης των ριζών των φυτών, όλες οι πράσινες στέγες απαιτούν άρδευση (εκτός από εκείνες που καλύπτονται με προ-καλλιεργημένα εισαγόμενα χλοοτάπητα). Η δημοτικότητα των χυμών εξηγείται από το γεγονός ότι είναι αρκετά όμορφα και αρκετά ανθεκτικά στις σκληρές συνθήκες ανάπτυξης της στέγης.

Ωστόσο, μερικές φορές, συνδυάζοντάς τα με άλλα είδη βλάστησης, όπως τα τοπικά βότανα, μπορεί να δώσει στη στέγη μια ζωντανή ποικιλία και ακόμη μεγαλύτερη αισθητική γοητεία. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιων ιδεών είναι οι έντονες στέγες ή οι στέγες με κήπους, θάμνους και τα δέντρα.

14ο

Πότισμα ανάγκες των συγκεκριμένων πράσινης στέγης, όχι μόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των φυτών, αλλά και λόγω της μοναδικότητας του τοπικού κλίματος. Έτσι, Buiter Ειδικός Casey από Casey Boyter Gardens στο Ώστιν, Τέξας, μίλησε για το πώς να σχεδιάσουν μια πράσινη στέγη σε μια μακρά και πολύ ζεστά καλοκαίρια στο Τέξας, όπου μερικές φορές η θερμοκρασία φτάνει τους 100 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημείωσε ότι, όταν, επιτέλους, σ 'αυτές τις περιόδους της βροχής που συμβαίνει, είναι πολύ μεγάλη και πλούσια. Ως εκ τούτου, σε πράσινες στέγες είναι σημαντικό όχι μόνο για να επιλέξετε ξηρασία ανεκτική φυτά που μπορούν να επιβιώσουν τέτοια θερμότητα, αλλά πρέπει επίσης να αναπτύξουν ένα παχύτερο υπόστρωμα (μέτρια) κατασκευασμένα από υλικά ικανά να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού. Το στρώμα αποστράγγισης μπορεί επίσης να γίνει βαθιές τσέπες (παρόμοιο με ένα δίσκο αυγό) για την αποθήκευση του νερού το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει χώρα και πάλι όταν ξηρό καιρό, θα απελευθερώνεται πίσω στα φυτά.

15η

Λόγω αυτών των λειτουργιών, η ανάγκη άρδευσης μειώνεται σημαντικά. Στην πραγματικότητα, πολλές πράσινες στέγες δεν απαιτούν επιπλέον υδάτινους πόρους μετά τη δημιουργία τους. Απλώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού κύκλου του νερού σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Αν αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον ως αυτο-ίασης του οργανισμού με κυκλική κυκλοφορία του νερού, στη συνέχεια, πιστέψτε με, σύντομα όλοι να ξεχάσουμε εκτεταμένο τοπίο της ερήμου μας», - λέει ο Buiter. "Οι πράσινες στέγες, τα ζωντανά αρχιτεκτονικά συστήματα είναι εργαλεία που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας".

16

Ο Mark Graff της The Watershed Company στο Σιάτλ έχει μια παρόμοια προσέγγιση στο ζήτημα. Οι κήποι στέγης που απεικονίζονται σε αυτή τη φωτογραφία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσελκύουν έντομα, ειδικά επικονιαστές όπως οι μέλισσες. "Δημιουργήσαμε μια πρόσθετη περιοχή προσγείωσης για την αύξηση της ποικιλομορφίας των ειδών", λέει. Αυτό σημαίνει ότι η πράσινη οροφή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του φυσικού τοπίου. Έτσι, η στέγη γίνεται μέρος ενός υγιούς και ισορροπημένου μικρο-συστήματος που υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα.

"Η μακροπρόθεσμη άρδευση της πράσινης οροφής δεν κοστίζει περισσότερο από το πότισμα οποιουδήποτε άλλου χώρου προσγείωσης", λέει. Για να αντισταθμίσετε το κόστος, όπως το νερό για άρδευση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συλλεγέν βρόχινο νερό, όπως στην περίπτωση αυτής της πράσινης οροφής, που απεικονίζεται στη φωτογραφία.

17ο

Μύθος # 5: Μπορείτε να βάλετε λίγο βρωμιά στη στέγη σας για να φτιάξετε τη δική σας πράσινη οροφή. Σταμάτα! Μην το κάνετε αυτό. Για να δημιουργήσετε μια καλά σχεδιασμένη πράσινη οροφή απαιτεί πολύ περισσότερα από ένα καλό έδαφος. Συχνά, ακόμη και το έδαφος δεν χρειάζεται γι 'αυτό, αλλά απαιτούνται περλίτης ή άλλα πορώδη ελαφρά υλικά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η δομή του σπιτιού σας θα πρέπει να αναλυθεί για να βεβαιωθείτε ότι θα αντιμετωπίσει το φορτίο υπό μορφή υγρής πράσινης οροφής. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το συγκεκριμένο κλίμα της περιοχής σας, να αναπτύξετε προσεκτικά συστήματα αποστράγγισης και να επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά.

18ο

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα πράσινα συστήματα στέγης πρέπει να κατασκευαστούν. Μερικοί εμπειρογνώμονες στη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν αρθρωτά συστήματα στις προδιαγραφές του έργου τους. Για παράδειγμα, ο Aaron Kahn-Crosby της Spore Design λέει ότι για αυτή τη στέγη η εταιρία χρησιμοποίησε ένα αρθρωτό σύστημα από το LiveRoof με καθαρισμό, που ήδη καλλιεργήθηκε σε ένα τοπικό φυτώριο.

19

Μύθος # 6: Η πράσινη οροφή είναι πολύ ακριβή και πολύπλοκη για να λειτουργήσει

Φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να "πάρουν" μια πράσινη στέγη, επειδή δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν και πόσο θα τους κοστίσει.

"Η επιλογή της σωστής ομάδας επαγγελματιών είναι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δαπανών", λέει ο Boiter. Για αρχάριους, μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες από τον αρχιτέκτονα σας ή να ελέγξετε τη βάση δεδομένων των διαπιστευμένων επαγγελματιών σε πράσινες στέγες στην περιοχή σας.

20

Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος υπολογίζει το κόστος της πράσινης στέγης σε $ 10- $ 25 ανά τετραγωνικό πόδι. Προφανώς, αυτή η τιμή ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το αν θέλετε μια καθαρή οροφή ή ένα roof garden.

Οι εγγυήσεις για τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην πράσινη στέγη είναι παρόμοια με όλα τα άλλα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών στο σπίτι. Πρέπει να εγκαθίστανται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή από εξειδικευμένο τεχνικό.

21

Η εγκατάσταση κάθε πράσινης στέγης πρέπει να πραγματοποιείται με σύμβαση παροχής ετήσιων υπηρεσιών συντήρησης. Η κλίμακα αυτής της υπηρεσίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη πράσινη στέγη σας.

Σύμφωνα με τον Boiter, το σχέδιο συντήρησης πρέπει να αποτελεί μέρος του αρχικού σχεδιασμού και της εγκατάστασης της στέγης - αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διετές, πενταετές ή ίσως ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο υπό ορισμένες συνθήκες. Το προσδόκιμο ζωής των πράσινων στεγών εξακολουθεί να μην είναι τεκμηριωμένο, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες λένε ότι τέτοιες στέγες μπορούν να εξυπηρετήσουν δύο φορές περισσότερο από τις παραδοσιακές στέγες. Για παράδειγμα, στις πράσινες στέγες του Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη, λειτουργούν οι μεμβράνες στεγανοποίησης που είχαν εγκατασταθεί στη δεκαετία του 1930.

Σπίτι με μια πράσινη στέγη (20 φωτογραφίες): η καταστροφή 6 μύθων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 45 =