Reka bentuk balkoni dengan tirai mendatar

Reka bentuk balkoni dengan tirai mendatar

Bagaimana untuk menentukan siapa tirai yang lebih baik untuk balkoni, jika pasaran itu penuh dengan pelbagai bahan dan model? Apakah prinsip dan apa yang harus diberi perhatian khusus dalam kes ini?

Kandungan

 • Bahan yang digunakan untuk pembuatan tirai
 • Blind menegak
 • Blinds mendatar
 • Shutters Roller
 • Pemilihan tirai. Apa yang perlu saya cari?

Pertama, mari kita tentukan apa yang "tirai pada tingkap untuk balkoni", dan apa yang mereka buat? Ini adalah tirai yang dipanggil, yang terdiri daripada sejumlah lamellas yang disambungkan bersama, yang boleh disusun secara menegak atau mendatar. Struktur ini tidak mengganggu pengambilan udara segar, tetapi mereka dengan sempurna melindungi bilik dari penembusan sinar matahari panas. Pemasangan tirai di balkoni juga akan membantu menyembunyikan dari mata yang bersinar.

Balkoni dalam nada kuning-hijau

Balkoni dalam nada kuning-hijau

Sudut yang selesa untuk membaca di balkoni

Sudut yang selesa untuk membaca di balkoni

Blinds diperbuat daripada bahan semula jadi

Blinds diperbuat daripada bahan semula jadi

Pada bahan yang dibuat tirai, mereka dibahagikan kepada:

 • kain;
 • plastik;
 • aluminium;
 • kayu.

Dengan susunan tirai bilah adalah:

 • mendatar;
 • menegak.

Terdapat dilancarkan penutup kepada balkoni, yang, terima kasih kepada keaslian mereka, telah menjadi semakin banyak permintaan akhir-akhir ini. Untuk memahami dan memahami bidai mana yang lebih baik di balkoni, mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci semua pilihan.

Loggia luas dalam nada beige

Loggia luas dalam nada beige

Roll shutters - penyelesaian yang sempurna untuk balkoni di sebelah cerah

Roll shutters - penyelesaian yang sempurna untuk balkoni di sebelah cerah

Blinds dari kain

Blinds dari kain

Bahan yang digunakan untuk pembuatan tirai

Plastik. Pilihan yang paling biasa. Tirai plastik di balkoni adalah reka bentuk yang mudah, harga yang berpatutan dan kualiti yang baik. Mereka mudah dibersihkan, mudah dan cepat untuk membersihkan.

Pokoknya. Untuk ketahanan yang lebih tinggi terhadap kelembapan, lamela kayu dipersiapkan dengan varnis. Blinds bahan ini mempunyai pemegang khas untuk menetapkan panjangnya. Pilihan ini lebih sesuai untuk balkoni kecil.

Kain. Poliester lebih disukai. Bahan ini mudah dibersihkan dan praktikal tidak terbakar di bawah sinar matahari. Blinds diperbuat daripada poliester mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang.

Logam. Pintu aluminium yang mudah diurus dan murah untuk balkoni adalah kebal terhadap alam sekitar. Mereka boleh dipercayai dan praktikal.

Balkoni gaya loteng

Balkoni gaya loteng

Loggia dalam nada kelabu-biru

Loggia dalam nada kelabu-biru

Sofa selesa untuk berehat + ruang simpanan

Sofa selesa untuk berehat + ruang simpanan

Blind menegak

Struktur ini terdiri daripada plastik atau aluminium Buaian, kord kawalan, rantaian penyambung, berat, pelari dan selat. Lamella boleh dibuat dari bahan apa pun.

Tirai menegak di balkoni diperbaiki ke dinding atau siling menggunakan kurungan. Untuk ini, sudah cukup untuk mengebom 2-3 lubang. Lama lamellas mudah berubah menjadi yang baru. Kaedah tutup dipilih mengikut kehendak:

 • dari kanan ke kiri;
 • dari pusat ke sisi;
 • dari kiri ke kanan.
Blinds Menegak di Balcony

Blinds Menegak di Balcony

Lamela menegak dipasang pada akordion dan mudah berputar di sekeliling paksi mereka. Pandangan bahawa tirai menegak dipasang terutamanya di ruang pejabat adalah salah.

Pemilihan tekstur, bahan dan warna yang sangat besar membolehkan anda menghiasi sebarang bahagian dalaman dengan reka bentuk ini.

Apabila memilih tetingkap menegak di balkoni, beri perhatian khusus kepada butir-butir berikut:

 • Cornice Lebih baik memilih aluminium. Kecenderungan plastik untuk berubah bentuk boleh menyebabkan kegagalan keseluruhan mekanisme.
 • Rantai plastik, yang mana jalur tegak disambungkan di bahagian bawah, hanya boleh putih. Plastik dengan warna yellowness menunjukkan kualiti yang buruk.
 • Semua berat plastik terbukti lebih baik daripada yang lain. Mereka tidak berkarat.
  Struktur ini akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk tirai di balkoni dengan tingkap gelongsor.
Blind Menegak - penyelesaian yang bergaya untuk hiasan kawasan balkoni

Blind Menegak - penyelesaian yang bergaya untuk hiasan kawasan balkoni

Blinds mendatar

Sejumlah besar tirai mendatar di balkoni - kemungkinan memasangnya secara langsung pada bingkai tingkap. Dalam kes ini, mereka sangat ketat pada kaca dan tidak digantung walaupun ketika tetingkap dibuka.

Banyak lamela, yang disambungkan bersama oleh unsur pengikat, dengan mudah membuka dan menutup, berkumpul di akordion.

Tirai tiruan mendatar

Tirai tiruan mendatar

Kelebihan utama langsir mendatar di balkoni:

 • penjagaan yang mudah dan mudah;
 • menempati ruang yang kecil, tanpa mengurangkan penglihatan di ruang bilik;
 • jika dikehendaki, boleh dilampirkan pada cerun atas pembukaan tingkap, dinding atau bingkai tingkap.
Tirai mendatar klasik

Tirai mendatar klasik

Nasihat! Jika anda memasang tirai mendatar pada setiap bingkai tingkap, anda boleh meletakkan bunga atau objek lain pada tingkap, dan dengan mudah membuka dan menutup tingkap.

Shutters Roller

Struktur sedemikian terdiri daripada aci khas, di mana ia luka kemas dengan ketat. Aci itu sendiri boleh dipasang pada bingkai tingkap, siling atau dinding. Tutup tutup di balkoni, dipasang terus pada tingkap tetingkap, sangat mudah dan tidak mengganggu penutupan atau membuka bingkai tingkap.

Pelbagai warna warna dan tekstur penapis roller membenarkan untuk membuat dalaman premis asal. Blinds boleh lut atau sangat tebal. Tingkap roller yang menarik, boleh dipercayai dan selesa di balkoni memberikan keselesaan dan kesenangan di dalam bilik.

Mekanisme operasi roller shutters

Mekanisme operasi roller shutters

Ini penting! Apabila memilih bidai roller, beli struktur tersebut di mana aci dengan kain yang dibalut di atasnya tersembunyi di dalam kotak. Dalam kes ini, kain itu akan dilindungi dengan selamat dari habuk.

Roller shutters membuat teres teres

Roller shutters membuat teres teres

Pemilihan tirai. Apa yang perlu saya cari?

 • Panjang tirai di balkoni dengan bingkai gelongsor sepatutnya sedikit kurang daripada panjang bingkai (5-10 cm).
 • Apabila memilih model tertentu, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada mekanisme berputar. Bahagian bergeraknya tidak boleh berderak. Mekanisme ini harus berfungsi dengan lancar, hanya membuat keselesaan untuk kegunaan harian.
 • Tirai menegak kain akan menjadi pilihan yang paling sesuai untuk bingkai plastik. Dalam kes ini, anda boleh menutup tetingkap mana-mana saiz dan dengan mudah menyesuaikan tahap pencahayaan.
 • Tirai roller luar biasa yang pelbagai warna boleh melibatkan perbelanjaan besar. Tetapi mereka akan menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk masa yang lama dan untuk mana-mana balkoni.
 • Panjang tirai tidak boleh sampai ke lantai. Reka bentuk ini berjaya menjimatkan ruang dan membuat keselesaan di dalamnya. Dengan pelbagai yang besar, anda boleh mencipta karya-karya dalaman yang terang.
Kawasan makan dengan pemandangan indah bandar

Kawasan makan dengan pemandangan indah bandar

Pejabat rumah di balkoni

Pejabat rumah di balkoni

Kain semula jadi, kayu dan bunga segar - mewujudkan suasana khas di balkoni

Kain semula jadi, kayu dan bunga segar - mewujudkan suasana khas di balkoni

Yang mana semua bidai sama dipasang di balkoni atau loggia? Jawapannya tidak jelas - apa-apa. Ia semua bergantung pada citarasa anda. Sudah tentu ada beberapa batasan. Sebagai contoh:

 • Blinds dengan pengancing di pintu adalah tidak sesuai di balkoni dengan aluminium atau gelongsor tingkap. Jika tidak, bingkai gelongsor tidak akan dibuka dan bidai aluminium tidak dipasang sama sekali.
 • Tirai mendatar boleh menyesuaikan kedatangan cahaya. Mereka boleh dibangkitkan sepenuhnya - jika anda memerlukan banyak cahaya. Dan jika anda hanya menghidupkan lamellae, maka hanya sorotan kecil dibuat.
 • Tirai menegak di balkoni adalah sama dengan tirai tradisional, kerana mereka menutup keseluruhan pembukaan tingkap. Satu-satunya kelemahan pembinaan adalah bahawa untuk membuka tingkap, pertama sekali perlu membuka tirai. Dan dengan penutup terbuka, tirai tidak dapat ditutup.
 • Roll shutters akan menjadi pilihan yang paling berjaya untuk balkoni, yang terletak di sebelah cerah. Kain yang cukup tebal tidak akan melepaskan sinar matahari. Jika cahaya matahari merupakan pelawat yang jarang berlaku di balkoni, lebih baik memilih tirai dari kain lut.
 • Pilihan yang menarik untuk reka bentuk dalaman yang murah di balkoni akan menjadi pemasangan penutup plastik pada tingkap PVC. Plastik berkualiti tinggi tidak berubah, oleh itu ia akan bertahan lama.
 • Tirai kayu digabungkan sepenuhnya dengan bingkai tingkap yang diperbuat daripada kayu semula jadi. The minus reka bentuk ini adalah kos yang agak tinggi.
 • Tirai Aluminium di balkoni adalah terang, tahan api dan tahan lama. Tetapi mereka sangat "gemuruh" pada pembukaan dan penutupan.
Sudut mood yang baik

Sudut mood yang baik

Bench di tingkap untuk pencinta buku

Bench di tingkap untuk pencinta buku

Blinds bukan sahaja melindungi balkoni dari sinar matahari yang terang, tetapi juga membantu mewujudkan suasana yang selesa, menekankan reka bentuk bilik

Blinds bukan sahaja melindungi balkoni dari sinar matahari yang terang, tetapi juga membantu mewujudkan suasana yang selesa, menekankan reka bentuk bilik

Blind yang lebih baik untuk balkoni? Gambaran keseluruhan pilihan, plus dan minus (35 foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 7