Achimenez - prekrasan cvjetni višegodišnji grm

Achimenez - prekrasan cvjetni višegodišnji grm

Achimenes (fotografije i video ovom čudesnom cvijeta dobro zastupljena na svim mjestima i ljubitelje cvijeća doma) - zeljasta višegodišnja biljka sa širenjem i puzanje stabljike, koja privlači svijetlo, stabilno i bogato cvjetanje. Cvijeće - zvonolika, ljevkast izdužena, raznolika, ovisno o sorti, svijetle boje: ljubičasta, karmin, plava, bijela, korallovo-, tamno i svijetlo roza, bijela, crvena, crveno-ljubičasta, s prskanja, mjesta i pruga. Listovi su ovalni, malo sjajni, s ovalnim rubovima, dlakavi, tanki, ponekad s crvenkastom donjom površinom, neke vrste imaju brončane listove.

sadržaj

  • Ahimenes: raste kod kuće
  • reprodukcija
Kod kuće, achymenes vrlo često cvatu dva puta tijekom sezone

Kod kuće, achymenes vrlo često cvatu dva puta tijekom sezone

Izvorna zemlja biljke je tropska i središnja Amerika, gdje ima oko 40 vrsta achimena, ali kod kuće najviše potražnje:

  • achymeneous dugi cvijet - cvjetni ampelni oblik, srednje veličine (do 30 cm visok), uski, svijetlo zeleno lišće, blago pocrnjelo. Cvijeće - pojedinačno, promjera do 5 cm, u boji - bijela, žuta ili ljubičasta s prugama u blizini ždrijela. Popularne vrste - glavni, Juaregia, Chiapas, Societe Haage
Snježni bijeli achimeni"Juaregia"

Snjeguljica Achimene «Juaregia»

Lijepi ljubičasti achimeni"Major"

Lijep purple achimens "Major"

  • velikih cvjetnih achimenes - najveći predstavnik u visinu može doseći i do 65 cm, sa širenjem, jako dlakavi stabljike i tamno zeleno lišće imaju crvenkasti ton na rubovima. Cvijeće 5-7 cm u promjeru, boja: roza, bijela, plava, karmin-crvene, karmin, ružičaste, crvene i fioleotovy karakteristična razlika - cvijet baza ima kesast nadutost. Popularne vrste: Mala ljepota, Žuta ljepota, Paul Arnold, Cattleya, Purple King.
Svijetli zmajnici"Little Beauty"

Svijetle apimenees «Mala ljepota»

achimenes"Paul Arnold" с красивым сочетанием фиолетовых бутонов и темных махровых листьев

Ahimenez "Paul Arnold" s lijepom kombinacijom ljubičastih pupova i tamnih frotirnih listova

Ahimsenes"Yellow Beauty" с прекрасными кремовыми бутонами

Ahimsenes "Žuta ljepota" s lijepim kremama

Ahimenes: raste kod kuće

Achimenez, čija skrb je vrlo jednostavna, za normalni razvoj i cvjetanje prije svega treba poštivati ​​temperaturni režim i redoslijed zalijevanja, kao i promatrati vrijeme odmora.

Veličanstveni grmljavina achimena

Veličanstveni grmljavina achimena

rasvjeta

Unatoč činjenici da je achymene općenito fotofilna biljka, svjetlina i intenzitet svjetlosnog toka u velikoj mjeri ovise o biljnoj raznolikosti. Ocjene s tamnim lišćem trebaju više svjetlosti od raznolikih vrsta, ali istovremeno achimeni ne podnose izravnu sunčevu svjetlost. U podne, biljka mora biti pritenyat - to će spriječiti opekotine na listovima.

Ahimenez se ne može smatrati previše kapricioznom kućanicom

Ahimenez se ne može smatrati previše kapricioznom kućanicom

Achimenes su vrlo popularni među domaćim biljkama

Achimenes su vrlo popularni među domaćim biljkama

temperatura

Za normalan razvoj achimena, temperatura mora biti najmanje 20 ° C, i idealno na 22-23 ° C. Ne podnosi oštru promjenu temperature i hladnoće. Ljeti se može nositi na balkon samo ako nema velikih oscilacija dnevne temperature (hladne noći). S početkom jeseni, prije početka razdoblja odmora, temperatura počinje padati.

Raznolikost oblika i nijansi boja Achimenesa ne prestaje zadiviti

Raznolikost oblika i nijansi boja Achimenesa ne prestaje zadiviti

vlažnost

Za uspješno uzgoj achimena kod kuće, indeks vlažnosti, koji mora biti najmanje 60%, od velike je važnosti. A što je temperatura veća, to bi veći indeks vlage trebao postati. Štoviše, prskanje je strogo zabranjeno za achimene - nakon ispuštanja kapljica vlage na cvijet ili lišće, ne nastaju crne niti smeđe mrlje. Stoga, vlažan oblak se stvara ne preko cvijeta, već pored nje. Kao opcija - instalirajte sljedeći akvarijum, čak i bolje - stavite lonac u pladanj mokrim slojem ili mahovinom (sphagnum), ali dno ne bi trebalo dirati izravno s vodom.

Achimenes slabo podnosi nisku vlagu

Achimenes slabo podnosi nisku vlagu

U tvornici zadovoljan svojim cvjetanjem, nužno je stvoriti povoljne uvjete za to

U tvornici zadovoljan svojim cvjetanjem, nužno je stvoriti povoljne uvjete za to

zalijevanje

U kući achimenes potrebno obilno zalijevati pomoću raspoređeni toplo (temperatura - malo iznad sobne temperature) mekom vodom, ali uz izbjegavanje stagnacije vode u tlu. Budući da biljka ne dopušta vlagu na listovima, najbolja je mogućnost nižeg zalijevanja, a preostalu vodu u posudi treba isušiti. Ili koristite špricu, usmjeravajući vodu pod korijenom.

achimenes"Nana Renee"

Ahimenez «Nana Renee»

Odmorište

S početkom jeseni, s krajem cvatnje, postrojenje se počinje pripremati za odmor. Do tog vremena, gnojivo biljke je zaustavljeno, zalijevanje - dramatično smanjen. Lišće prestaje rastu, žuti i umre, hranjive tvari i vlaga nakupljaju se u korijenju. Kada se zemlja dio biljke suši (korijenje izvadi iz njega sve korisne tvari), mora se odrezati, a gomolje treba ostaviti u loncu ili staviti u pijesak. Posuda s gomolama smještena u tamnom hladnom (14-16 stupnjeva) mjesta. Zalijevanje se obavlja brani sa toplom vodom 1 put mjesečno, vrlo nježno, na rubu lonca, samo malo vlaženje zemljane soba - višak vlage može izazvati prerano buđenje iz achimenes spavanja.

Savjet! Ako se biljka još uvijek probudi prije vremena, trebala bi pružiti puno svjetla, koristeći svjetiljke za biljke dnevno svjetlo - to će pomoći normalan razvoj stabljike.

razred"Double Pink Rose" с нежно-розовым оттенком

"Double Pink Rose" s mekom ružičastom bojom

Učinkovita grmlja s pepeljastim pupoljcima

Učinkovita grmlja s pepeljastim pupoljcima

Krajem veljače lončić s rižom prelazi u topliju sobu (iznad 16 ° C) i laganu sobu. Ako su korijeni pohranjeni u pijesku zimi, trebalo bi ih posaditi u posude s podlogom.

slijetanje

Transplant (ili zimovanje biljaka u pijesku) rhizomes početkom veljače. Ahimenez nije jako zahtjevan za kvalitetu podloge, a glavna stvar je da je tlo vrlo labavo i malo kiselo. Katalog za vrtlare preporučeno povećavanje prinosa za uzgoj ljubičica, koji bi trebao razrijediti povrtnjak tla i vermikulit (prašak za pecivo), Coco-tlo ili sphagnum. Možete pripremiti tlo sami, miješajući u jednakom omjeru pijesak, travnjaka i listova zemlje i obvezno stanje - stvoriti snažnu odvodnju.

Klasična raznolikost"Kohleria Flowers"

Elegantni "Kohlerički cvjetovi"

Sadnja se provodi u širokom plitkom loncu - rhizomi Achimenesa rastu gotovo na površini tla (slika 1), cijeli sustav korijena biljke nalazi se na vrhu. Ako je lonac previše dubok, sva neiskorištena zemlja u "dubini" može kisiti, izazivajući daljnje propadanje cijelog sustava korijena.

Slika 1. Sadnja rizoma

Slika 1. Sadnja rizoma

Da bi se formirao snažan obrastao grm, posadio je jedan lonac promjera 20 cm na 15 gomolja. Rizoma (gomolj) položen na spomenutu površinu pochvosmesi i malo pritisnut, zalijevanje nakon toga nužno obavljati odozdo - gornji navodnjavanje može dovesti do činjenice da rizoma može dalje kopati u zemlju, što je rezultiralo znatno usporiti klijanje. Čim se dodirne površine pojavljuju i rastu, postupno popunjavajte 1-1.5 cm tla. Detaljan proces slijetanja prikazan je na videu na kraju članka.

Mladi bush od achimena

Mladi bush od achimena

Savjet! U budućnosti, s rastom rizoma, biljka je bolje prenijeti na veći (široki) lonac.

Dodatno oplodnje

Složena mineralna gnojiva započinju mjesec dana nakon pojave prvih izbojaka i nastavljaju s intervalom od dva tjedna prije kraja procvata. Prva gnojidba je usredotočena na rast listova (gnojivo za listopadne), a s početkom cvatnje, gnojiva se koriste za cvjetnice.

achimenes"Summer Sunset"

Ahimenez «Ljetni zalazak sunca»

Crveni i bijeli grmljavina"Nero"

Crveni i bijeli grm nokrom "Nero"

obrezivanje

Za formiranje kompaktnog lijep grm raste mladica prischipnut preporučene 1-2 puta drugi ili treći par listova - to će poboljšati razgranato grm, iako malo odgoditi početak cvatnje, jer je cvijet formira samo na vrhu izbojka.

Ljepota ahimenes i njihovo dostojanstvo je teško izazvati

Ljepota ahimenes i njihovo dostojanstvo je teško izazvati

reprodukcija

Reprodukcija kod kuće može se provesti na tri načina: dijeljenjem rizoma, sjemena ili reznica.

Podjela rizoma je najjednostavnija i najučinkovitija, u slučaju achimena, metoda reprodukcije. Kroz transplantacije ne mogu jednostavno podijeliti rizoma, ali čak i smanjiti achimenes rizoma na komade, tako da je svaki imao barem jedno oko (vidi sliku). Reza se tretira sa drobljenim ugljenom i posadi u supstrat.

Slika 2. Podijeljeni rizomi.

Slika 2. Podijeljeni rizomi.

Savjet! Rizomes za vrlo dugo vremena zadržavaju sličnost, stoga se često koriste za slanje poštom za razmjenu između uzgajivača (to je način da je jeftino diversificirati njihovu zbirku biljaka) ili ako naručite pomoću biljnih listova.

Zbog svojih dugogodišnjih svojstava, kako bi zadržali svježinu, rižoto biokemija može se kupiti čak iu online trgovinama

Zbog svojih dugogodišnjih svojstava, kako bi zadržali svježinu, rižoto biokemija može se kupiti čak iu online trgovinama

Sjemenke se mogu dobiti samostalno obavljanje umjetnog oprašivanje cvijeća tijekom cvatnje, ili naručiti ih putem pošte (to je još jedna prednost achimenes koriste imenik, možete odabrati željene sorte sjemena i kupiti ih jeftino, prodati ih široko rasprostranjeni). Nakon što se cvijet grozne i pada, na ovom mjestu nastaje plodovi koji sazrijevaju oko 2 mjeseca. Plodovi počinju skupljati kad postanu mekani, otvoreni su kako bi izvukli sjeme.

Savjet! Prije sadnje, tlo mora biti dekontaminirano prženjem u pećnici (mikrovalna pećnica).

Čisti bijeli elegantni cvjetovi Achimenesa

Čisti bijeli elegantni cvjetovi Achimenesa

Ahimenez - cvijeće za dušu

Ahimenez - cvijeće za dušu

Sjeme se sije u veljači-početkom ožujka, u labavom mokrom tlu, bez posipanja ili zakapanja. Raspršivanje tla iz pištolja za raspršivanje, kutiju je prekrivena staklom (polietilen) i stavljena u toplo (najmanje 23 ° C) i tamno mjesto. Kako bi se izbjegla pojava gljivičnih bolesti na tlu i sjemenu, sadnja sjemena mora se povremeno provjetravati. Prvi izbojci će se pojaviti nakon otprilike 2-3 tjedna, a zatim sadnice roniti, ponovivši operaciju 2-3 puta. Odrasli se sadnice posadaju u zasebne lonce, a zatim se uzgajaju kao odrasli cvijet.

Reznice achimena su rijetke. Za reznice odaberite apikalni pucanj (3-4 cm), uklonite donje lišće i stavite je u kuhanu vodu, a spremnik stavite na lagani prag. Voda treba mijenjati jednom tjedno, prve korijene će se izliti kroz 1-1,5 tjedana, nakon čega se stablima zasače u tresetni supstrat. Nekoliko tjedana kasnije mlada biljka počinje hraniti

razred"Robert Dressler"

Vrsta «Robert Dressler»

Ovaj čarobni cvijet štiti sa svojom jedinstvenom ljepotom i nepretencioznošću

Ovaj čarobni cvijet štiti sa svojom jedinstvenom ljepotom i nepretencioznošću

Savjet! Tijekom vegetativnog razmnožavanja prvo cvijeće koje se pojavljuje treba ukloniti - biljka mora formirati moćne gomolje.

Uzgoj i reprodukcija achimena kod kuće pogledajte video:

Achimenes (48 fotografije): vrste i pravila skrbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 6