Красива Венера Скипър

Красива Венера Скипър

Красотата на растенията, които самата природа създава, понякога изумява - още едно потвърждение за тази обувка на Венера (на снимката). Това невероятно цвете, сякаш от друг свят, е невъзможно да не ги възхищаваме. Това не е типично орхидея, тя е много оригинална - изглежда като женска обувка. Тя е грациозна, изискана, изискана.

 • Произход на името
 • особеност
 • видове
 • Култивиране на венерически обувки
 • Отглеждане в градината
 • заключение
Луксозният цвят принадлежи към семейството на орхидеите

Луксозно цвете от семейството на орхидеи

Обувката Venerin може да се отглежда както у дома, така и в градината

Обувката Venerin може да се отглежда както у дома, така и в градината

Външната обувка се забелязва

Външната обувка се забелязва

Произход на името

Преди да прегледате снимката и да прочетете описанието на венечната обувка, си струва да разберете къде има толкова необичайно име. Произходът му е открит в древногръцката митология.

Според мита, веднъж в далечното минало Венера и Адонис хванали дъжд по време на лов. За да чакат лошото време, те се скриха в една пещера и не губеха време там. По време на любовните си игри пада от чист злато от краката на Венера. По това време един обикновен човек минаваше и забелязал пантоф, искаше да го вдигне. Но веднага щом се докосна до него, той се превърна в цвете, което много прилича на елегантен пантоф.

Feature:

Orchid Venus slipper (снимка) се отнася до многогодишни тревисти растения. Той се използва широко в Евразия. Научното име на тази красота - pafiopedilum, в хората често се нарича:

 • Венера обувка;
 • Главата на Адам;
 • обувки варовик;
 • ботуши на кукувицата;
 • панделка маржин;
 • петлета.

Всичко това е същото растение, което разглеждаме днес.

Ярките красиви орхидеи

Ярки орхидеи

Обърнете внимание! При естествени условия цветът на обувката на Венера расте не във водни, но добре навлажнени места. Що се отнася до домашните условия, тя се нуждае добре вентилирани стаи, без течение и голямо пространство за растеж.

Преди това всички орхидеи обувки принадлежаха към един и същи род, но сега са разделени на:

 1. Tsipripedium.
 2. Pafiopedilum.
 3. Phragmipedium.
 4. Selenipedium.

Тъй като такива растения са перфектно кръстосвани в рода, съществуват поне 1000 хибриди между тях.

видове

В момента много популярни са няколко вида, които успешно се отглеждат у дома.

acaulescent

Този вид има земни стъбла и два сгънати, продълговати или широко овални листа. Дължината им не надвишава 20 см, а широчината им е 8 см. Цветът се намира на височина 35 см от земята, е голяма и приятна с аромат. Тя се различава в своя декоративен вид, цъфтежа идва през пролетта - началото на лятото.

Несравним Венера чехли от нежен цвят

Несравним Венера чехли от нежен цвят

ramheaded

Височината му е около 30 см, стъблата са тънки и слаби. Листата са редовни, продълговати, дължината им е 10 см, ширината е не повече от 5 см. Цветята са разположени отгоре, те са малки, единични. Цъфтежът идва в края на пролетта.

Калифорния

Тази обувка Venus достига височина 80 см. Стъблото е здраво и има 3-4 листа. Те са овални, подредени последователно, остри, дължината им е около 10 см. Цветът на този вид е много красив. На едно съцветие от 4 до 12 малки цветя, техните бректи са кръгли. Диаметърът на всеки педал е 4 см, дължината на педалите е различна. Периодът на цъфтеж е края на пролетта.

Калифорния Венерин бяла чехъл

Калифорния Венерин бяла чехъл

Снежанка

Височината на тази троха е само 30 см. Дъното на стъблото е покрито с люспести клепачи. Листовки 3-4 парчета, те посочиха, дължина 12 см, ширина 4 см. Самите Цветовете са малки, по един на стъбло, 2 см в диаметър, на чашелистчета са пурпурни петна. Цвят в края на пролетта - началото на лятото.

Puchkovaty

Височина 40 см, космат стъбла, листа с дължина от 10 см, ширина 6 cm. Съцветие прекия си, стабилна благодарение на своята малка височина. На съцветие са поставени до 4 цветя.

реален

Деликатният подарък на Венерин (на снимката) е тревисто растение, който принадлежи към семейството на орхидеи. височина на растенията от 50 см, той коренище дебелина, влечуги, той се състои от междини, които се образуват след всеки годишен увеличение. Дължината на корените на аксесоарите може да достигне 30 см.

На стъблото има кафяв каликс, на който има къси жлезисти косми. Листата са елипсовидни, прави, леко заострени, леко вълнисти. Тяхната дължина е до 18 см, ширината е 8 см.

Цветята са бисексуални, брекетите са големи. Листата на перинт са червеникаво-кафяви, устните са подути, жълтеникави. Плодове - кутия. Този вид венерически пантофки също се нарича червен.

Венеринът е истински пантоф

Венеринът е истински пантоф

macranthon

Широк и дебел корен, с корени, въртящи се като конец. Височината на стъблото не надвишава 45 см, в основата им са кафяви обувки. Дължината на листата е 15 см, ширината е 8 см. Цветята, както предполага името, са големи, единични. Цветова гама виолетови или люляк-жълт, вените са тъмни. Устната може да достигне дължина 7 см, различава се от силна подутина. Цъфнали в средата на лятото.

Голяма цветна Венера пантоф

Голяма цветна Венера пантоф

Култивиране на венерически обувки

Цветът, подобно на други орхидеи, е малко по-хлабав, но за грижите ще се отплати с красиви цветя и отлични декоративни свойства. При избора на местоположение трябва да се ръководите от наличието на дифузна ярка светлина. Той може да бъде получен на всеки прозорец. Важен критерий е продължителността на един лек ден, не трябва да бъде по-малък от 14 часа. През зимата това може да се постигне чрез осветление лампа.

Субстрат за отглеждане

Основната задача на обувките е да изграждат и запазват корени. Този род се различава, тъй като не харесва киселинните почви. За да се увеличи алкалността, вар или доломито трябва да се добави към стандартния субстрат за орхидеи.

Важно е да не позволявате замърсяването на почвата и блокирането. Също така, не е позволено да застане в пота. За да се предотврати това, трябва да има дренаж в дъното на пота. За пръскане трябва да поставите пръскачката в режим на най-малката капка, така че да не се събира върху листата с ивици.

Възпроизвеждане на венерически обувки

Възпроизвеждане на венерически обувки

Обърнете внимание! Засенчването няма да бъде, ако подхранвате метода на цветните листа.

Идеалният състав на субстрата:

 • Нарязана борова кора - 5 части.
 • Перлит - 0,5 части.
 • Торф - 1 част.
 • Въглерод - 1 част.
 • Доломитско брашно - 0,5 части.
Дренаж за засаждане на орхидеи Venerin пантоф

Дренаж за засаждане на венерически обувки

Температурни условия

Разнообразната любов на топлината, ниските температури за тази орхидея са фатални. Те могат успешно да растат в помещения с такива температури:

 1. Зима - + 18-24 ⁰С.
 2. Лято - + 23-27 ⁰С.

Що се отнася до широколистни видове, те се считат за любители на студа. Напротив, високите температури са вредни за тях. Температурният режим за тях е както следва: през зимата + 16-20 ⁰С, през лятото - + 18-24 ⁰С.

Обърнете внимание! цвете ще бъде благодарен за температурната промяна през нощта. Така че, ако разликата в производителността е в рамките на 5 градуса (през нощта по-малко с 5 градуса) - това ще повлияе положително на цъфтежа и цялостното развитие.

поливане

Венерин на чехли харесва водата, но само ако се напоява правилно. Основното правило трябва да е редовно и едно и също да се полива през цялата година. Преди овлажняването на почвата е необходимо да се поддържа вода, предварително филтрирана. За да не се увреди растението, водата се нагрява до температура от + 30 °. Не позволявайте влагата да влезе в листовете, в противен случай те могат да изгният. Ако водата все още попадне върху листата, трябва да се намокри със салфетка.

Един удобен метод за навлажняване на почвата не е напояването, на което сме свикнали, а потапяне пот с растение в друг контейнер, което е малко по-голямо. В него трябва да има подходяща температура. В зависимост от използвания субстрат продължителността на тези вани ще бъде:

 1. Когато използвате торф и малки парчета дърво, достатъчно са 15 минути.
 2. Ако има груби парчета кора, така че те се накисват във вода, се нуждаете от най-малко 40 минути.

Обърнете внимание! След поливането е необходимо да проверите тиган: ако има вода, трябва да се изцеди. Следващото поливане трябва да бъде планирано само когато почвата е изсъхнала.

Много е важно орхидеите да се напояват правилно

Много е важно правилно да се водят орхидеи

влажност

При естествени условия обувката Venus живее във влажна среда - около 70%. Разбира се, у дома, тази влажност не може да бъде постигната. За да се реши този проблем е достатъчно просто - да се сложи близо до венерически обувки овлажнител със студена пара. Тя ще бъде полезна не само за орхидея, но и за други зелени жители на къщата.

Съвет! По-проста версия за създаване на подходяща влага е да постави пота с растението в табла, в която е вграден мокър мъх, разширена глина. Това ще доведе до необходимата влажност.

Торове, торене

Оптималното решение ще бъде използването на специален дресинг за орхидеи. Водите на завода, подготвени от инструкциите на решението, от което се нуждаете всеки месец. Ако се използва стандартен тор за цъфтящи растения, той трябва да се разреди с вода в съотношение 1: 1. Може да се използва и органично покритие, но рядко - това подпомага разграждането на субстрата.

Схема на резитното орхидеи

Схема на резитното орхидеи

трансплантация

Определете, че обувката Venus иска да се премести в ново място на пребиваване, можете да направите следните знаци:

 • Изгледът на цветето е депресиран.
 • От гърнето можеш да миришеш на мухъл и да гниеш.
 • Подложката ще бъде здраво залепена.

Важно! За успешното отглеждане на венецианската обувка трябва да се вземе за себе си правилото за трансплантация на всяко растение на всеки 2 години.

Оптимална трансплантация, когато цъфтежът приключи, този период е най-добрият период за адаптиране към нови условия.

Струва си да се обръща внимание на избора на саксията, тя трябва да бъде широка, но не и висока. В дъното на гърнета трябва да бъде отводняване, той е положен на субстрата. Преди засаждането корените трябва да бъдат добре инспектирани, разглезени, за да бъдат премахнати. Лошите корени се отрязват и мястото на рязане се обработва с активен въглен на прах. Поливането след трансплантация, съгласно горепосочения метод, може да се направи не по-рано от 3 дни по-късно.

Удобно е да се умножи орхидеята чрез разделяне на храст, поне две кълнове трябва да присъстват на всяка "деленка". Подобно наслояване ще бъде по-лесно адаптирано и ще цъфти по-бързо.

Възпроизвеждане на Pafiopedilum

Възпроизвеждане на пафопедилум

Отглеждане в градината

Странно, но устойчиви на студ видове могат успешно да се развиват цветно легло, същевременно спазвайте следните правила:

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете качествен посадъчен материал. Той трябва да има чисти корени, здрав и голям бъбрек.
 2. Мястото за кацане трябва да е леко засенчено, оптимално под широколистни дървета. Също така мястото трябва да е спокойно и открито. Добър водач е папрата: където расте, ще се утвърди и Венера пантоф.
 3. Почвата трябва да е лека, хлабава, неутрална или леко кисела. Почвата може да бъде допълнително разхлабена чрез добавяне на чакъл, перлит, бити на малки парчета тухли.
 4. Поливането. Сушенето, както и пресушаването, не се нуждаят от растение. Трябва да се полива умерено и редовно.
 5. Засаждането. Зърното в почвата трябва да бъде поставено хоризонтално, като корените трябва да бъдат изправени. Бъбрека zaglubit на 1-1,5 см твърде далеч, за да засадят растението не може, той може да умре. Почвата трябва да е добре кондензирана и напоена.

заключение

Пантата на Венерин е хубава декоративно растение. Това е като тези, които обичат оригиналните цветя и имат време да се грижат за тях.

Venerin slipper: признаци на отглеждане, правилно поливане и трансплантация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4