Lijepa slijepica Venere

Lijepa slijepica Venere

Ljepota biljaka, koju je priroda sama stvorila, ponekad čudi - još jedna potvrda cipele Venere (na slici). Ovaj nevjerojatan cvijet kao iz drugog svijeta, nemoguće je ne diviti se njima. Ovo nije tipično orhideja, to je vrlo originalno - izgleda kao ženska cipela. Ona je graciozna, rafinirana, profinjena.

 • Podrijetlo imena
 • svojstvo
 • vrste
 • Uzgoj venecijanske cipele
 • Uzgoj u vrtu
 • zaključak
Luksuzni cvijet pripada obitelji orhideja

Luksuzni cvijet iz obitelji orhideja

Venerin cipela može se uzgajati i kod kuće iu vrtu

Venerin cipela može se uzgajati i kod kuće iu vrtu

Cipela Venere uočena

Cipela Venere uočena

Podrijetlo imena

Prije pregleda fotografije i čitanja opisa veneralne cipele, vrijedno je saznati gdje biljka ima takvo neobično ime. Njegovo je podrijetlo pronađeno u staroj grčkoj mitologiji.

Prema mitu, jednom u dalekoj prošlosti, Venera i Adonis uhvatile su kišu tijekom lovstva. Čekati lošeg vremena, sakrili su se u spilji i nisu tamo gubili vrijeme. Tijekom njihovih ljubavnih igara, slijepo od čistog zlata pala je iz Venere. U ovom trenutku obična osoba prolazila je i primijetila papučicu, htjela je pokupiti. Ali čim ga je dotaknuo, pretvorio se u cvijet, koji je vrlo sličan elegantnoj papučici.

značajka:

Se odnosi na orlovu Venus papuča (foto) višegodišnjih zeljastih biljaka. Naširoko se koristi u Euroaziji. Znanstveno ime ove ljepote - pafiopedilum, u narodu često se zove:

 • Cipela Venere;
 • Adamova glava;
 • vapnenac cipela;
 • čizme kukavica;
 • marjin slipper;
 • pijetlove.

Sve to je ista biljka koju danas razmišljamo.

Svijetle lijepe orichide

Svijetle orhideje

Obratite pažnju! U prirodnim uvjetima, cvijet cipele Venere ne raste u vodenim, ali dobro navlaženim mjestima. Što se tiče kućnih uvjeta, ona treba dobro prozračene sobe, bez skice, i veliki prostor za rast.

Prije toga, sva orhidska cipela pripadala su istom rodu, ali sada su podijeljena na:

 1. Tsipripedium.
 2. Pafiopedilum.
 3. Phragmipedium.
 4. Selenipedium.

Kako su takve biljke savršeno međusobno povezane unutar roda, postoji najmanje 1000 interspecifičnih hibrida.

vrste

Trenutno su vrlo popularne nekoliko vrsta koje se uspješno uzgajaju kod kuće.

acaulescent

Ova vrsta ima uzgojene stabljike i dva preklopljena, duguljasta ili široko ovalna lišća. Njihova duljina ne prelazi 20 cm, a širina 8 cm. Cvijet se nalazi na visini od 35 cm od zemlje, velik je i ima ugodnu aromu. Razlikuje se u svom ukrasnom izgledu, cvatnje dolazi u proljeće - rano ljeto.

Bezuljni Venus Plišnjak nježne boje

Bezuljni Venus Plišnjak nježne boje

ramheaded

Visina je oko 30 cm, stabljike su tanke i slabe. Listovi su redoviti, duguljasti, duljina 10 cm, širina nije veća od 5 cm. Cvjetovi se nalaze na vrhu, mali su, pojedinačni. Cvjetanje dolazi na kraju proljeća.

Kalifornija

Ova cipela Venere doseže visinu od 80 cm. Stablo je čvrsto i ima 3-4 lišća. Ovalni su, raspoređeni naizmjenično, oštri, duljina oko 10 cm. Cvijet ove vrste je vrlo lijepa. Na jednom cvatu od 4 do 12 malih cvjetova, njihovi braći su okrugli. Promjer svakog pedikula je 4 cm, duljina pedikela je drugačija. Razdoblje cvjetanja je kraj proljeća.

Kalifornija Venerin bijela papučica

Kalifornija Venerin bijela papučica

Snjeguljica

Visina ove mrvice je samo 30 cm, a dno stabljike prekriveno je oštrim kapcima. Brošure su 3-4 komada, šiljaste, dugačke 12 cm, široke 4 cm. Cvjetovi su mali, jedan na stabljiku, promjera 2 cm, sepali imaju ljubičaste mrlje na sepalsima. Boja na kraju proljeća - rano ljeto.

Puchkovaty

Visina je do 40 cm, stabljike su dlakave, ostavlja ne više od 10 cm, širina 6 cm, cvjetanje je izravno, stabilno zbog male visine. Na cvatu se postavljaju do 4 cvijeta.

pravi

Venerinov sklizak prisutan (na slici) je zeljasti biljka, koja pripada obitelji orhideja. Visina biljke nije veća od 50 cm, rizoma je debela, puzavica, sastoji se od internoda, koje se formiraju nakon svake godine rast. Duljina dodatnih korijena može doseći 30 cm.

Na stabljici je smeđa čašica na kojoj su kratke žljezdane dlake. Listovi su eliptični, redoviti, blago pomični, blago valoviti. Njihova dužina je do 18 cm, širina 8 cm.

Cvjetovi su biseksualni, bracts su veliki. Listovi periantha su crvenkasto-smeđi, usnice su natečene, žućkaste. Voće - kutija. Ova vrsta veneralnog papuče također se naziva crvena.

Venerin je pravi papučar

Venerin je pravi papučar

macranthon

Rizomes debeli i kratki, korijeni vijugave poput konca. Visina krakova ne prelazi 45 cm, a na podnožju su smeđaste cipele. Duljina lišća je 15 cm, širina 8 cm. Cvjetovi su, kako to ime govori, veliki, jednini. Boja razmjera ljubičasta ili lila-žuti, vene su tamne. Usna može doseći duljinu od 7 cm, razlikuje se od jakog nadutosti. Cvate sredinom ljeta.

Velika cvijeta papuča Venere

Velika cvijeta papuča Venere

Uzgoj venecijanske cipele

Cvijet, poput ostalih orhideja, malo je neugodan, ali za njegu će se vratiti prekrasnim cvjetovima i izvrsnim ukrasnim svojstvima. Prilikom odabira mjesta, trebali biste voditi prisustvo difuznog svjetla. Može se dobiti na bilo kojem prozoru. Važan kriterij je trajanje svjetlosnog dana, ne smije biti kraće od 14 sati. Zimi, to se može postići zasjenjenjem svjetiljka.

Podloga za uzgoj

Ključni zadatak cipela je izgradnja i čuvanje korijena. Ovaj se rod razlikuje po tome što ne voli kisele tla. Da bi se povećala alkalnost, kalcij ili dolomitni brašno treba dodati u standardni podlog za orhideje.

Važno je ne dopustiti da tlo bude zamrljana i blokirana. Također, nije dopušteno stagnirati u loncu. Kako bi se to spriječilo, na dnu posude mora postojati odvod. Za raspršivanje morate postaviti raspršivač na način najmanjih kapi tako da se na lišću ne skupe s prugama.

Reprodukcija veneralne cipele

Reprodukcija veneralne cipele

Obratite pažnju! Sjenčanje neće biti ako ste hranili cvjetnu folijarnu metodu.

Idealni sastav podloge:

 • Sjeckana kora bora - 5 dijelova.
 • Perlite - 0,5 dijelova.
 • Treset - 1 dio.
 • Drveni ugljen - 1 dio.
 • Dolomitna brašna - 0,5 dijelova.
Odvodnja za sadnju orhideja Venerin papuča

Drenaža za sadnju veneralne cipele

Uvjeti temperature

Različita ljubav prema toplini, niske temperature za ovu orhideju su kobne. Oni mogu uspješno rasti u sobama s takvim temperaturama:

 1. Zima - + 18-24 ⁰С.
 2. Ljeto - + 23-27 ⁰С.

Što se tiče širokolisnih vrsta, oni se smatraju hladnoćama. Naprotiv, visoke temperature su štetne za njih. Regulacija temperature za njih je kako slijedi: zimi + 16-20 ⁰С, u ljeto - + 18-24 ⁰С.

Obratite pažnju! cvijet bit će zahvalan za promjenu temperature u noći. Dakle, ako je razlika u izvedbi unutar 5 stupnjeva (noću manje od 5 stupnjeva), to će pozitivno utjecati na procvat i sveukupni razvoj.

zalijevanje

Venerin papučica voli vodu, ali samo ako pravilno zali. Glavno pravilo treba biti redovito i isto zalijevanje tijekom cijele godine. Prije vlaženja tla potrebno je održavati vodu, prethodno filtriranu. Kako ne bi oštetili biljku, voda se zagrijava na temperaturu od + 30 °. Nemojte dopustiti vlagu da unesete listove, inače se mogu trunuti. Ako voda još uvijek dobiva na lišću, mora se umočiti s salvama.

Prikladna metoda navlaživanja tla nije navodnjavanje, na što smo navikli, već uranjanje lonac s biljkom u drugom spremniku, koja je nešto veća. Mora postojati odgovarajuća temperatura u njemu. Ovisno o korištenoj podlozi, trajanje takvih kupki bit će:

 1. Kada koristite treset i male komadiće drva, dovoljno je 15 minuta.
 2. Ako postoje grubi komadi kore, tako da su oni natopljeni vodom, trebate najmanje 40 minuta.

Obratite pažnju! Nakon navodnjavanja potrebno je provjeriti tava: ako ima vode u njemu, mora se isušiti. Sljedeće navodnjavanje treba planirati tek onda kada se tlo osuši.

Vrlo je važno pravilno preraditi orhideje

Vrlo je važno pravilno voditi orhideje

vlažnost

U prirodnim uvjetima cipela Venera živi u vlažnom okruženju - oko 70%. Naravno, kod kuće to se ne može postići. Rješavanje problema je dovoljno jednostavno - da se u blizini veneralnog ovlaživača cipela stavite hladnom vodom. Bit će korisno ne samo za orhideja, ali i za druge zelene stanovnike kuće.

Savjet! Jednostavnija inačica stvaranja prikladne vlage je staviti lonac s biljkom u pladanj u kojemu je ugrađen mokri mahovina, proširena glina. To će postići potrebnu vlagu.

Gnojiva, gnojidba

Optimalno rješenje bit će korištenje posebnog odijela za orhideje. Vodite biljku pripremljenu uputama potrebnom rješenju svaki mjesec. Ako se standardno gnojivo koristi za biljke cvjetnice, onda se mora razrijediti vodom u omjeru 1: 1. Organska gornja odjeća također se može koristiti, ali nerijetko - potiče raspadanje supstrata.

Shema obrezivanja orhideja

Shema obrezivanja orhideja

presađivanje

Odlučite da se cipela Venera želi preseliti u novo mjesto stanovanja, možete prema sljedećim znakovima:

 • Izgled cvijeta je depresivan.
 • Iz lonca možete mirisati plijesni i trunuti.
 • Podloga će biti čvrsto pričvršćena.

Važno! Za uspješno uzgoj venecijanske cipele, trebalo bi za sebe preuzeti pravilo presađivanja svake biljke svake dvije godine.

Optimalna transplantacija, kada je cvjetanje završeno, ovo je razdoblje najbolje vrijeme prilagodbe novim uvjetima.

Vrijedi paziti na izbor lonca, trebao bi biti širok, ali ne i visoka. Na dnu posude treba biti drenaža, ona je postavljena na podlogu. Prije sadnje, korijenje treba dobro pregledati, pokvareno za uklanjanje. Loši korijeni su odsječeni, a mjesto rezano je obrađeno aktivnim ugljenom u prahu u prahu. Zalijevanje nakon transplantacije, u skladu s gore navedenim postupkom, može se izvršiti najkasnije 3 dana kasnije.

Prikladno je umnožiti orhideja dijeljenjem grma, na svakoj "delenka" mora postojati najmanje 2 klice. Takvo će raslojavanje biti lakše prilagoditi i brže će cvjetati.

Reprodukcija Pafiopediluma

Reprodukcija pafiopediluma

Uzgoj u vrtu

Čudno, ali vrste hladno otporne mogu se uspješno uzgajati cvjetni krevet, istovremeno pridržavajte se sljedećih pravila:

 1. Prva stvar koju treba učiniti je odabrati kvalitetan sadni materijal. Trebao bi imati čiste korijene, zdrav i veliki bubreg.
 2. Mjesto slijetanja mora biti malo zasjenjeno, optimalno ispod listopadnih stabala. Također, mjesto bi trebalo biti mirno i otvoreno. Dobar vodič je paprat: gdje se uzgaja, uklonit će korijen i papuča Venere.
 3. Tlo mora biti lagano, labavo, neutralno ili malo kiselo. Tlo može biti dodatno olabavljeno dodavanjem šljunka, perlita, premlaćenog malim komadima opeke.
 4. Zalijevanje. Sušenje, kao i pražnjenje vode, ne treba postrojenje. Treba voditi umjereno i redovito.
 5. Sadnja. Rizoma u tlu mora biti postavljena vodoravno, s korijenima da se izravnaju. Bubrega zaglubit na 1-1,5 cm previše daleko da biljka biljka ne može, može umrijeti. Tlo mora biti dobro kondenzirano i zalijevano.

zaključak

Venerinova papučica je lijepo lijepo ukrasna biljka. To je kao za one koji vole izvorno cvijeće i imaju vremena da se brinu za njih.

Venerin slipper: značajke rastućeg, pravilnog navodnjavanja i transplantacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =