Hiasan kontras pangsapuri studio dalam gaya loteng

Hiasan kontras pangsapuri studio dalam gaya loteng

Idea untuk membuat di dapur lantai berwarna gelap ia kelihatan menarik, terutamanya apabila anda mempertimbangkan berapa banyak masa yang dibutuhkan untuk membersihkan. Secara praktikal setiap daun memancarkan jejak, menuntut penyertaan yang berterusan daripada mop. Tetapi sebelum anda mula membaiki, anda perlu menimbang semua kebaikan dan keburukan, kerana setiap pingat mempunyai dua sisi.

 • Kekuatan dan kelemahan
 • Gabungan warna
 • Pilihan Reka Bentuk
 • Beberapa cadangan
Dapur kecil dalam skim warna yang menarik

Dapur kecil dalam skim warna yang menarik

Kekuatan dan kelemahan

Kelebihan jantina gelap termasuk:

 1. Penampilan yang menarik, serta suasana yang istimewa dengan kos yang tinggi dan kehormatan.
 2. Kesan sokongan psikologi, berdasarkan persatuan tidak sedarkan diri dari gelap penutup lantai dengan bumi. Seseorang yang tidak sadar merasa fundamental dan boleh dipercayai.
 3. Transformasi unik semua keping perabot, seperti pada lantai gelap walaupun kerusi yang paling mudah melihat kemenangan.

Kepada nota! Daripada kelemahan seks gelap, utama ialah pengurangan ruang visual. Seperti permukaan lain, warna gelap mempunyai harta "makan" meter persegi. Tetapi masalah ini tidak selalu nyata.

Sebagai contoh, jika dapur cukup luas, lantai gelap akan sangat sesuai dan tidak akan mengurangkan kawasannya. Atau keadaan boleh diperbetulkan set dapur putih: dengan kedua-dua aksen tambahan ini tidak diperlukan, kerana penutup lantai akan menggambarkan ruang dan menjadi elemen terang di pedalaman.

Varian memenangi penamat lantai dengan catur yang berbeza

Varian memenangi penamat lantai dengan catur yang berbeza

Kekurangan kedua penting ialah peningkatan keterlihatan apa-apa pencemaran - serbuk, noda, perceraian air dan masalah lain. Lagipun, peliknya, lantai gelap tidak menyembunyikan kotoran dalam apa cara sekalipun, tetapi, sebaliknya, menjadikannya lebih kelihatan. Tetapi anda juga boleh mengatasi ini, menggunakan pembersih vakum robotik atau dengan memilih selesai matte. Perlu diketahui bahawa yang paling sukar dalam pembersihan dianggap jubin dengan gloss berkilat.

Reka bentuk tradisional ruang dapur dalam warna-warna coklat susu hangat

Reka bentuk tradisional ruang dapur dalam warna-warna coklat susu hangat

Nasihat! Lihatlah dengan lebih dekat Lantai gelap dengan corak dalam bentuk relief, marmar atau kayu. Permukaan bertekstur akan membantu mengatasi penglihatan kekotoran, hampir menghapuskan kekurangan ini.

Idea hebat untuk peminat lantai gelap

Idea hebat untuk peminat lantai gelap

Gabungan warna

Untuk memulakannya adalah perlu ditakrifkan dengan teduhan penutup lantai, dan kemudian untuk lulus untuk pemilihan perabot atau penyediaan dinding. Sebagai peraturan, lantai gelap berlaku:

 1. Hitam.
 2. Coklat.
 3. Kelabu.
 4. Warna (gelap) warna hijau paya, ungu, burgundy, biru dan sebagainya).

Dengan pilihan warna primer, biasanya tidak ada kesukaran, kerana ia adalah keinginan intuitif berdasarkan keinginan cita sendiri. Di samping itu, setiap warna membawa mesej tertentu.

 • Jadi, hitam lebih sesuai untuk dalaman moden kerana kebanggaannya.
 • Yang coklat dibezakan dengan kehangatannya, kosiness dan digunakan terutamanya dalam klasik atau gaya desa.
 • Dari kelabu, sebaliknya, ia bertiup dengan sejuk, neutral - ia membantu mengimbangi warna yang berbeza dari dekorasi, memberikan keseimbangan.
 • Nada warna dapat dijumpai jarang, kerana keputusannya agak berani dan tidak sesuai dengan semua orang.
Susunan bergaya dalam gaya eko

Pengaturan yang berkesan dalam ekostyle

 • Selepas memilih warna untuk lantai, anda perlu mengambil unsur-unsur yang selebihnya dan berhati-hati mempertimbangkan kombinasi supaya gambaran keseluruhannya tidak suram, suram. Oleh itu, tanpa warna cahaya tidak boleh lakukan, terutamanya di dapur adalah penting untuk pencahayaan yang baik.
 • Klasik gabungan hitam dan putih sentiasa relevan dan relevan. Sekiranya pilihan jatuh di atas lantai coklat, ia dapat dilengkapi dengan sempurna Kuning, gangsa atau warna emas, meningkatkan kesan kehangatan dan keselesaan. Tetapi dengan nuansa cerah, anda perlu berhati-hati. Terlalu banyak merah atau kuning boleh menyebabkan kerengsaan kerana kerap tinggal di dapur.
Lantai gelap tepu memperkaya bahagian dalam bilik

Lantai gelap tepu memperkaya bahagian dalam bilik

Nasihat! Lebih menarik lagi kelihatan pembahagian dapur yang dibentangkan kepada dua warna: bahagian bawah dipilih dalam nada penutup lantai, dan bahagian atas bertindak sebagai kontras dan pada masa yang sama membantu "memudahkan" keadaan. Dalam pedalaman seperti itu, meja dengan kerusi perlu digabungkan dengan separuh cahaya.

Pilihan Reka Bentuk

Untuk membuat reka bentuk dapur dengan lantai gelap, sebagai tambahan kepada warna, anda perlu menentukan pilihan bahan. Lantai di dapur biasanya dilindungi linoleum, lamina, jubin porselin, jubin atau parket. Terutama menarik adalah gabungan dua tekstur dan warna yang berbeza.

Idea ini! Dalam apartmen-studio, di mana dapur digabungkan dengan ruang tamu, penyelesaian seperti itu akan dibenarkan bilik zon: ia cukup untuk menghiasi lantai dapur dengan warna gelap, dan menjadikan ruang tamu lebih ringan. Atau buat kontras dengan permaidani ringan di ruang tamu.

Zon zon asal dalam reka bentuk moden

Zon zon asal dalam reka bentuk moden

 • Perhatian khusus harus dibayar kepada arah loteng, kerana lantai hitam sering digunakan dalam gaya moden ini. Gabungan penutup lantai gelap untuk batu semulajadi dengan bricklaying - sesuai untuk pencinta brutalisme, tetapi hanya dengan kehadiran dapur dimensi pepejal.
 • Satu lagi pilihan yang sama untuk atmosfera ialah dalaman dalam nada kelabu-coklat. Jubin abu-abu gelap di atas lantai dengan teduh yang sama dengan puncak meja dan langsir dilengkapi dengan fasad yang diperbuat daripada kayu yang tidak dirawat. Tembok yang dibarisi dengan batu bata, berkesan masuk ke pedalaman dan keseimbangan penampilan keseluruhan.

 • Hi-tech juga merujuk kepada trend moden, yang sangat berinteraksi dengan tingkat gelap. Oleh itu, lamina hitam sesuai untuk alat dengar gaya wenge. Mahogany semula jadi di lantai sangat harmoni dengan warna Bordeaux dan Gading selesai.

Nasihat! Lantai gelap juga boleh digunakan gaya desa luar bandar. Untuk ini, warna gelap coklat lebih sesuai. Tetapi dengan pilihan ini adalah perlu untuk melengkapkan kawasan pedalaman karpet rajutan terang atau mengimbangi suasana rasuk kayu, dicat dengan warna yang sama dengan lantai.

Warna hitam yang mewah sangat sesuai untuk pedalaman dalam gaya moden

Warna hitam yang mewah sangat sesuai untuk pedalaman dalam gaya moden

Beberapa cadangan

Dalam beberapa kes, ia mungkin menggunakan lantai gelap di dapur yang mempunyai kawasan kecil. Sekiranya pemiliknya telah mendapat idea sedemikian, adalah berguna untuk menggunakan beberapa helah yang akan membantu menyimpan rakaman itu.

 • Ketersediaan permukaan berkilat menghapuskan kelemahan warna gelap akibat refleksi.
 • Jika jubin berkilauan ditambah dengan lipit warna cahaya, ia mungkin bukan sahaja untuk membetulkan keputusan, tetapi juga untuk mewujudkan kesan dinamisme.
 • Satu lagi cara untuk meningkatkan ruang dengan lantai yang lebih gelap ialah pemasangan jubin secara menyerong.
Permukaan yang berkilat lantai itu menekankan keanggunan dan sifat yang tidak jelas di pedalaman

Permukaan yang berkilat lantai itu menekankan keanggunan dan sifat yang tidak jelas di pedalaman

Bagi pengeksperimen yang lebih bercita-cita tinggi, ada cara untuk melukis dinding di nada penutup lantai. Teknik ini membolehkan anda mengembangkan cakrawala, kerana lantai "bergerak" ke dalam dinding, yang secara visual mengembang ruang.

Nasihat! Tetapi jangan lupa tentang rasa perkadaran, menggunakan hanya satu dinding, jika tidak, dapur akan menjadi suram. Pilihan ini paling sesuai untuk bilik-bilik yang memanjang.

Kombinasi lantai yang lebih gelap dan dinding yang jauh dari teduh yang sama dengan permukaan sisi dalam warna cahaya akan mengukur ruang secara visual.

Jika disebabkan oleh kehilangan rupa penutup lantai, pembaikan di dapur dirancang, anda perlu memilih naungan lebih berhati-hati. Lantai gelap tidak boleh menghampiri hiasan dinding atau set dapur dan merosakkan kesannya.

Nasihat! Warna gelap di kawasan pedalaman boleh menyebabkan keperluan pencahayaan tambahan. Untuk tujuan ini, lampu lantai, lampu meja atau lampu tempat.

Dapur dalaman dengan lantai gelap: pilihan untuk kombinasi ringkas dan tips pereka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2