Memasak induksi jauh lebih selamat dan lebih ekonomik daripada yang lain

Memasak induksi jauh lebih selamat dan lebih ekonomik daripada yang lain

Setiap hari, setiap orang menghabiskan kira-kira tiga jam di dekat dapur. Untuk menyediakan makanan secara kualitatif dan tidak memikirkan kesulitan memasak, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memilih persekitaran kerja yang sesuai dengan sewajarnya. Hari ini, kemajuan teknologi tidak tetap. Di tempat gas yang paling biasa atau periuk elektrik moden baru hob induksi.

 • Jenis pemanasan
 • Ciri panel induksi
 • Faedah 
 • Induksi
 • Ciri-ciri dapur elektrik: kebaikan dan keburukan
 • Bagaimanakah saya menjaga periuk induksi?
 • Kesimpulan
Interior dapur rumah peribadi dengan gaya moden

Interior dapur rumah peribadi dengan gaya moden

Pada mulanya mereka sangat mahal dan berpatutan hanya untuk beberapa suri rumah, tetapi tidak lama lagi keajaiban teknologi ini dengan keyakinan memasuki rumah ramai orang. Mari kita lihat kelebihan dan keburukan induk induksi.

Jenis pemanasan

Di pasaran peralatan dapur ada pelbagai model:

 • pemanas lingkaran mereka memanaskan dengan sangat cepat (masa anggaran adalah 15 saat);
 • bergaduh - Pemanasan berlaku dalam 8 saat;

 • halogen bekerja selepas 3 saat pemanasan;
 • pemanas induksi mewujudkan medan magnet yang kuat dengan frekuensi tinggi, yang memanaskan bahagian bawah hidangan yang dihantar.

Ciri panel induksi

Apa arti induk hob? Ini adalah reka bentuk dapur khas, yang menggunakan tenaga medan magnet dalam kerjanya. Mekanisme tindakannya tidak terlalu rumit, tetapi jauh lebih efektif daripada, misalnya, periuk elektrik.

Bagaimana periuk induksi berfungsi

Bagaimana periuk induksi berfungsi

Pemasak induksi dalam bentuk disassembled

Pemasak induksi dalam bentuk disassembled

Fakta! Ciri-ciri periuk induksi adalah permukaan sejuk di sekitar zon pemanasan. Ini mengurangkan luka semasa memasak.

Kelebihan hob induksi

Merit teknik ini termasuk yang berikut:
 • Ia jauh lebih selamat daripada elektrik, terima kasih permukaan seramik kaca. Sebagai contoh, anda boleh memasak dengan selamat dengan anak-anak dan jangan bimbang bahawa kanak-kanak boleh memukul sesuatu dan sengaja membakar diri sendiri, kerana periuk memasak hanya apabila ada hidangan di atasnya. Plus semua selepas penyingkiran periuk ia tetap hangat, tidak panas.
Permukaan di sekeliling pinggan sentiasa menjadi sejuk

Permukaan di sekeliling pinggan sentiasa menjadi sejuk

 • Satu lagi kelebihan induksi hob adalah kadar pemanasan yang sangat tinggi. Anda tidak akan mempunyai masa untuk berkelip mata, kerana makanan itu akan berjaya disiapkan.
Oleh kerana pemanasan induksi pemanasan pesat telah menjadi sangat popular

Oleh kerana plat induksi pemanasan pesat telah menjadi sangat popular

Reka bentuk indah hob akan sesuai dengan ke dalam mana-mana bahagian dalaman

Reka bentuk indah hob akan sesuai dengan ke dalam mana-mana bahagian dalaman

 • Ini juga mencari orang yang takut menggunakan peralatan dapur ini membayar bil utiliti terlalu banyak. Ia sangat menjimatkan, walaupun sumber tenaga yang besar.
 • Sering kali, terutama pada musim panas, kami mengadu bahawa dapur sangat panas semasa memasak. Dengan periuk induksi, tidak akan ada masalah sama sekali. Di dapur, ia tidak begitu panas dengannya, kerana haba kurang dibebaskan.
 • Satu lagi kelebihan - kekurangan asap, apabila peranti secara tidak sengaja mendapat serbuk makanan atau air. Kita semua sering menemui ini, dan kemudian sangat sukar untuk menghilangkan asap. Tetapi panel induksi menyelesaikan masalah ini.

 • Plus, anda boleh menetapkan suhu yang diingini dan juga membuangnya dari satu pembakar ke yang lain. Iaitu, jika anda perlu segera mendidih air sambil memasak daging - ini boleh dilakukan tanpa masalah.
 • Teknik ini sangat menarik dalam penampilan, ada reka bentuk moden dan sesuai dengan hampir semua bahagian dalaman. Di samping itu, terdapat panel induksi desktop yang boleh dipindahkan dan diletakkan di mana sahaja.
Model mudah alih Kit Fort KT-104

Model mudah alih Kit Fort KT-104

 • Ia tidak perlu dibasuh begitu teliti. Ia sudah cukup untuk lap dengan kain basah atau serbet - dan semuanya cermin-jelas.
 • Perkakas mempunyai sebilangan besar program memasak, jadi anda tidak perlu membeli dandang double dan peralatan dapur lain, kerana dapur ini akan menjadi hampir universal.
Sebilangan besar program memasak akan membolehkan anda menyediakan karya masakan yang sebenar

Sebilangan besar program memasak akan membolehkan anda menyediakan karya masakan yang sebenar

Malangnya, tidak ada perkara yang ideal. Suami-suami moden telah diuji dan dinilai semua kekurangan induksi hob.

Alat induktif

Kelemahan boleh dikaitkan dengan:
 • Plat itu sendiri diperbuat daripada seramik kaca, jadi ia sangat rapuh, apabila ia diangkut, retak dan kerosakan mungkin berlaku.
Model kompak hob untuk dapur kecil

Model kompak hob untuk dapur kecil

Surface GAGGENAU dengan reka bentuk yang indah

Surface GAGGENAU dengan reka bentuk yang indah

 • Di dapur, dia perlu menentukan tempat yang baik, iaitu, anda tidak boleh meletakkan peralatan lain, kerana mungkin litar pintas atau kerosakan.
 • Tidak semua hidangan boleh diletakkan di permukaan. Jangan gunakan piring yang diperbuat daripada aluminium atau kaca. Pot pasu sangat baik keluli tahan karat, besi tuang, besi. Untuk memeriksa ini, cukup untuk melampirkan magnet, dan jika ia tertarik - pan benar-benar sesuai.
Menggunakan magnet, anda boleh menentukan sama ada hidangan sesuai untuk periuk induksi

Dengan magnet, anda boleh menentukan sama ada alat memasak untuk periuk induksi

Ikon dari 4 gelung menegak dan Induksi tanda tangan

 • Kadang-kadang ada sedikit bunyi bising ketika bekerja.
 • Sesetengah percaya bahawa peranti induksi mempunyai radiasi elektromagnet, tetapi ini tidak sepenuhnya benar.

Ciri-ciri dapur elektrik: kebaikan dan keburukan

Sekiranya kita bercakap mengenai kompor elektrik, maka manfaatnya, tentu saja, adalah kurang daripada model induksi.

Harga berpatutan - salah satu daripada beberapa kelebihan periuk elektrik

Harga berpatutan - salah satu daripada beberapa kelebihan periuk elektrik

Hob elektrik adalah perkakas dapur yang berfungsi pada elektrik. Ini adalah salah satu objek yang paling berkuasa dalam kehidupan seharian. Ia digunakan oleh majoriti penduduk, kerana kosnya lebih rendah, yang ditambah.

Kelemahan termasuk perkara berikut:
 • Sekiranya elektrik terputus, anda tidak boleh menggunakannya. Ia bergantung kepada bekalan elektrik.
 • Satu lagi kelemahan dalam kerja seperti plat adalah pemasangan yang kompleks. Tidak semua orang tahu bagaimana dan di mana untuk memasangnya dengan betul, supaya tidak ada masalah dalam kerja. Selain itu, pemasangan yang tidak betul boleh menyebabkan litar pintas atau kebakaran, kejutan elektrik.
Apron yang bekerja dengan warna cerah akan menjadikan kontras anda lebih kontras

Apron yang bekerja dengan warna cerah akan menjadikan pedalaman lebih kontras

Ruang dapur-ruang makan dalam gaya klasik moden

Dalam ruang dapur-ruang makan dalam gaya klasik moden

 • Dimensi dapur elektrik adalah besar, jadi anda perlu memilih tempat yang sesuai untuknya. Di samping itu, pemikir luar perlu difikirkan, yang juga memerlukan Eropah khas soket.
 • Apabila bekerja dengan petrol elektrik, semua arahan mesti diikuti, kerana ia menjadi sangat panas. Jangan biarkan kanak-kanak rapat dengan mereka yang tidak tahu bagaimana menggunakan dapur sedemikian - mereka boleh dibakar.
 • Di samping itu, adalah mustahil untuk membiarkan bahan-bahan mudah terbakar berhampiran peranti, kerana suhu tinggi dapat menyebabkan kebakaran dan menyebabkan bahaya besar.
Gourmia GIC-100 - periuk mudah alih pelbagai fungsi

Gourmia GIC-100 - periuk mudah alih pelbagai fungsi

Kepada nota! Reka bentuk dapur elektrik kurang menarik, berbeza dengan induksi. Namun, dia sangat menantang untuk meninggalkannya, itu adalah perlu untuk mencuba untuk mencuci dari mana-mana kotoran dan makanan rebus. Jika periuk pemasak elektrik mendapat serbuk dari makanan, mereka akan menyala dengan cepat, daripada membuat timbunan asap.

Bagaimanakah saya menjaga periuk induksi?

Pertama anda perlu mengeluarkan sisa-sisa makanan dari permukaan. Ini dengan mudah boleh dilakukan dengan pengikis khas. Selepas perkakas menyejuk sedikit, gunakan cecair pencuci yang sesuai di atasnya. Seterusnya, permukaan hendaklah dibersihkan dan disapu dengan kain lembap.

Menjaga peralatan jenis ini, anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut:
 • dalam keadaan tidak boleh mengelap permukaan dengan spons pencuci pinggan, ini akan memberikan warna biru, dan mereka sangat sukar untuk dikeluarkan;
Pengikis khas akan membantu membersihkan permukaan kontaminasi yang kering

Pengikis khas akan membantu membersihkan permukaan kontaminasi yang kering

 • Jangan gunakan ketuhar atau semburan untuk membersihkan ketuhar;
 • untuk mengeluarkan plak, gunakan penyelesaian cuka;
Akhirnya menyeka dengan serbet

Akhirnya menyeka dengan serbet

 • cara terbaik untuk cepat dan, yang paling penting, berkesan menghapuskan lemak dan noda - produk penjagaan khas seramik.

Kesimpulan

Seperti yang dapat anda lihat, teknologi moden membolehkan membuat semua model dapur baru, memperbaiki fungsi mereka. Titik penting adalah keselamatan dan penjimatan tenaga, yang pengeluar diwujudkan dalam peranti induksi. Walaupun kos memasak induksi yang lebih tinggi, mereka membenarkan anda menjimatkan membayar bil elektrik. Di samping itu, mereka mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dan lebih selesa untuk digunakan.

Anda tidak akan pernah terbakar di permukaan periuk induksi dan tidak pernah terbakar, walaupun anda lupa untuk mematikan plat panas, melepaskan pinggan

Anda tidak akan terbakar di permukaan periuk induksi dan tidak pernah melepaskan tembakan, walaupun anda lupa untuk mematikan plat panas, melepaskan hidangan

Panel induksi menggunakan elektrik kurang daripada kompor elektrik konvensional

Panel induksi menggunakan elektrik kurang daripada kompor elektrik konvensional

Terima kasih kepada banyak kelebihan, teknologi induksi telah mendapat populariti di kalangan ramai pengguna. Hanya anda memilih plat yang hendak digunakan, perkara utama ialah mudah digunakan dan anda suka.

Teknologi yang menjaga rasa: apa yang lebih baik – induksi atau petak elektrik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 53 =