Ia adalah mungkin untuk menyimpan basikal dengan selesa di mana-mana bilik: bilik, balkoni, garaj, gimnasium

Anda dengan selesa boleh menyimpan basikal anda di mana-mana bilik: ruang tamu, balkoni, garaj, gim

Ramai orang suka menunggang basikal hari ini, tetapi berkaitan dengan bermusim operasi, persoalan timbul: di mana pengangkutan ini disimpan, ketika sejuk datang, dan bagaimana membuat di rumah seperti suasana kandungannya, supaya ia tidak mengganggu tuan rumah yang selesa? Penyelesaiannya akan penjepit untuk berbasikal di dinding. Pertimbangkan ciri penyimpanan jenis pengangkutan ini, pelbagai pengikat dan kehalusan pembuatan bebas mereka.

Kandungan:

 • Varian asas pengangkut pengangkutan
 • Ciri-ciri Penyimpanan Basikal
 • Apa yang perlu dipertimbangkan apabila memilih pengikat
 • Pelbagai jenis basikal dipasang ke struktur dinding
 • Pengancing dinding buatan sendiri: peringkat
Rak untuk memasang basikal ke dinding sesuai harmoni ke dalam ruang tamu dapur

Rak untuk memasang basikal ke dinding sesuai harmoni ke dalam ruang tamu dapur

Basikal pemasangan ke dinding dilakukan dengan meletakkan bingkai dalam lubang khas di rak

Basikal pemasangan ke dinding dilakukan dengan meletakkan bingkai dalam lubang khas di rak

Logam cangkuk - cara lain untuk memasang basikal ke dinding

Logam cangkuk - cara lain untuk memasang basikal ke dinding

Varian asas pengangkut pengangkutan

Mari kita pertimbangkan tiga varian asas pengikat, yang membolehkan untuk meletakkan pengangkutan jenis ini dengan selesa.

 • Selari dengan dinding: di sini kenderaan terletak dekat dengan struktur dinding dan mengambil banyak ruang. Untuk kemudahan operasi, lebih baik untuk meletakkannya dengan roda, supaya tidak menyusahkan sekali lagi apabila anda mendapatkan wang anda. Walaupun anda mempunyai dua atau lebih basikal, penyelesaian ini akan mudah.
Basikal pemasangan selari dengan dinding

Basikal pemasangan selari dengan dinding

 • Membuat bingkai berserenjang ke dinding: reka bentuk ini adalah mudah kerana ia memerlukan sedikit ruang, tetapi ia memerlukan lebih banyak ruang kosong. Tempat yang sesuai untuk penginapan akan menjadi sudut, terletak di luar kawasan itu pintu masuk, peti sejuk, daripada lajur gas. Untuk kemudahan penggunaan, roda perlu diletakkan berhampiran dinding, dan bingkai - selari.
Basikal gunung berserenjang ke dinding

Basikal gunung berserenjang ke dinding

 • Pengancing unit basikal di kawasan di bawah siling dengan cara cangkuk khas atau kurungan. Kaedah ini akan paling berkesan dalam keadaan, jika diperhatikan siling tinggi. Kaedah meletakkan basikal tidak memerlukan perbelanjaan fizikal yang besar di pihak pengguna.

Oleh itu, anda boleh memilih salah satu pilihan dan membuatnya sendiri atau membeli dalam bentuk yang sedia digunakan.

Memperbaiki basikal di bawah siling di sebuah apartmen dalam gaya perindustrian

Pengancing basikal di bawah siling di loteng gaya pangsapuri

Ciri-ciri Penyimpanan Basikal

Adalah penting untuk mengetahui: sebelum membuat keputusan mengenai simpanan rumah pengangkutan, perlu mengambil kira faktor-faktor perbezaan suhu, kelembapan dan unsur-unsur lain.

Apa yang tidak boleh anda lakukan pada musim sejuk

 • Hantarkan pengangkutan untuk kerangka balkoni atau menjadikannya tidak panas balkoni.
 • Biarkan di dalam vestibule di mana tidak ada rejim suhu penyimpanan yang betul.
 • Bahagian basikal, diperbuat daripada plastik atau getah, tidak mengalami sinar matahari langsung, jadi apabila penyimpanan balkoni itu bernilai dengan mengambil kira reka bentuk yang direka khas kes.
Tempat yang sesuai untuk menyimpan dewan rumah negara atau ruang di bawah tangga

Tempat simpanan yang ideal akan menjadi dewan rumah negara atau ruang di bawah tangga

Sebelum anda memasang gunung basikal di dinding, membeli atau buat sendiri, anda mesti terlebih dahulu melaksanakan satu siri prosedur, supaya anda boleh melanjutkan perkhidmatan kawan besi anda dan mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk penyimpanan, sambil mengekalkan rupa untuk perspektif jangka panjang.

 • Menjalankan pembersihan setiap pengangkutan dari zarah-zarah debu dan kotoran.
 • Berhati-hati untuk menghilangkan bahagian lama minyak dari bahagian individu.
 • Untuk melincirkan brek, mengendalikan dan engsel, gear.
 • Bersihkan bahagian logam dengan kain dengan minyak.
 • Rasuk penyerap kejutan harus diturunkan dengan tegas.
 • Jika pengangkutan disimpan "berdiri", perlu untuk mengepam tayar.
 • Roda mesti dilincirkan dengan pelekat silikon.

Oleh itu, jika anda membuat keputusan untuk menyediakan storan pengangkutan, anda boleh mengatakan bahawa ia telah dijumpai.

Basikal bersih selepas manipulasi boleh disimpan walaupun di pejabat rumah

Basikal bersih selepas manipulasi boleh disimpan walaupun dalam pejabat rumah

Apa yang perlu dipertimbangkan apabila memilih pengikat

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda fikirkan sebelum membuat keputusan mengenai membuat pengikat.

 • Bahan dinding adalah nuansa penting, kerana variasi yang berbeza mempunyai ketumpatan yang berbeza, jadi tidak perlu melampirkan pengangkutan ke dinding konkrit gipsum, kerana pada saatnya lampiran ini akan pecah.
 • Ketinggian berbasikal adalah satu lagi perkara penting. Minta ahli isi rumah untuk memegang basikal pada tahap yang berbeza, dan anda akan memilih pilihan yang paling mudah untuk diri anda. Penyelesaian terbaik adalah untuk berkeliaran seks, tetapi dalam kes ini tidak akan ada ruang kosong kosong.
 • Pilihan yang paling optimum adalah pelaksanaan pengikat dinding di kawasan di bawah siling, kerana penempatan ini menyumbang kepada pembebasan sejumlah besar ruang dan kemudahan penggunaan kendaraan.

Oleh itu, pemasangan basikal gunung di dinding harus dipilih dengan mengambil kira beberapa faktor penting.

Pengaturan menegak sepeda relatif terhadap lantai dan selari dengan dinding menguntungkan menjimatkan ruang di sebuah apartmen kecil

Pengaturan menegak sepeda relatif terhadap lantai dan selari dengan dinding menguntungkan menjimatkan ruang di sebuah apartmen kecil

Basikal pemasangan di dinding: jenis

Penempatan basikal di dinding bukan sahaja menjadi pilihan yang sangat baik untuk membuat ruangan, tetapi ia juga boleh menjadi langkah asal untuk membuat penyelesaian dalaman yang baik. Hari ini banyak syarikat yang terlibat dalam bidang reka bentuk rumah dan pangsapuri dan dalam bidang reka bentuk perabot dan aksesori perkilangan, menawarkan banyak penyelesaian untuk menghiasi dinding kosong dengan pengikat khusus dalam bentuk rak, cangkuk dan rak.

Pikat basikal ke dinding dengan bantuan cangkuk mengelakkan sentuhan dengan dinding dan mengekalkan penampilan estetiknya untuk jangka masa yang lama

Pikat basikal ke dinding dengan bantuan cangkuk mengelakkan sentuhan dengan dinding dan mengekalkan penampilan estetiknya untuk jangka masa yang lama

Cangkuk: Ciri simpanan basikal

Pilihan ini adalah yang paling mudah untuk dilaksanakan dan dikendalikan. Semua yang perlu dilakukan untuk melaksanakan penyelesaian ini adalah untuk mengetatkan beberapa cangkuk ke dalam struktur dinding.

Anda boleh membeli cangkuk untuk memasang basikal di dinding di mana-mana kedai basikal

Anda boleh membeli cangkuk untuk memasang basikal di dinding di mana-mana kedai basikal

Penyimpanan dengan menggunakan rak khas

Biasanya elemen tersebut diletakkan di dinding, tetapi terdapat sokongan khas di atas lantai. Di rak boleh terdapat kunci tambahan untuk meletakkan jaket, topi keledar dan peralatan lain. Penyelesaian ini akan sesuai untuk pangsapuri, terutamanya jika beberapa penunggang basikal tinggal di dalamnya.

Basikal pemasangan di dinding: rak basikal membolehkan anda dengan mudah menyimpan beberapa basikal sekaligus

Velostoyka membolehkan anda dengan mudah menyimpan beberapa basikal sekaligus

Rak: penyimpanan pengangkutan

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menghidupkan "kuda besi" anda menjadi karya seni, dan bukan hanya sekadar perumahan yang mudah, keputusan ini akan menjadi yang paling optimum. Rak boleh mempunyai konfigurasi yang mudah atau pelbagai fungsi, sementara direka untuk tujuan lain.

Rak untuk menyimpan basikal harmoni sesuai dengan bahagian dalam apartmen dan menyediakan tempat untuk gizmos lain, sebagai contoh, topi keledar

Rak untuk menyimpan basikal harmoni sesuai dengan bahagian dalam apartmen dan menyediakan tempat untuk gizmos lain, sebagai contoh, topi keledar

Pengancing dinding buatan sendiri: peringkat

Sekiranya anda ingin mencipta semula komposisi asal di pangsapuri anda dan pada masa yang sama ingin menjimatkan wang untuk membeli produk baru, pilihan terbaik ialah memasang basikal di dinding dengan tangan anda sendiri. Menurut arahan, pengeluaran yang paling mudah rak melibatkan beberapa tindakan dan bahan.

Anda boleh membuat rak storan basikal anda sendiri

Anda boleh membuat rak storan basikal anda sendiri

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah papan lapis dan papan serpih dengan ketebalan 16 mm. Panjang rak biasanya kira-kira 60% dari panjang bingkai, sementara rak perlu panjang kecil, yang akan membuat dan memastikan kemasukan biasa pengangkutan di alur luka. Jangan pengancing terlalu pendek, keadaan utama - penetapan biasa basikal. Kemudian algoritma mengikuti pelan tersebut.

Papan Pine sesuai untuk membuat fastenings

Untuk membuat cengkaman sesuai pain papan

Memotong dinding rak. Di dalamnya alur-alur jigsaw dibuat untuk menyambung terus ke struktur basikal. Kontur dipilih berdasarkan nilai sewenang-wenangnya, semuanya bergantung pada kehendak pemilik, tetapi tidak ada yang membatalkan penyesuaian dengan syarat-syarat asas.

 • alur harus bermula lebih tinggi dari kedudukan menegak di sepanjang pesawat, yang akan memastikan perlindungan slippage kenderaan;
 • Ketebalan unsur harus sama untuk keseluruhan panjang, dan angka ini harus sama dengan diameter bingkai pengangkutan + 10 mm;

Di peringkat kedua, dinding atas dan sisi dipasang dengan skru.

 • penetapan partition nilai pusat dilakukan pada jarak 10 sentimeter dari kawasan terakhir alur pada sisi. Reka bentuk ini akan memberikan pengukuhan tambahan kepada rak bangkai;
 • dalam elemen ini, lubang khas dibuat untuk mengacaukan skru ke dalam struktur dinding
Beban pada bahagian struktur ini tidak bagus, jadi anda hanya boleh menggunakan satu skru setiap sudut

Beban pada bahagian struktur ini adalah kecil, jadi anda boleh menggunakan hanya satu skru pada satu sudut

 • pengguna mesti menyediakan dinding belakang rak yang mengandungi 2 keping papan lapis untuk meningkatkan indeks ketegangan;
 • pada peringkat ini, pelekat gabungan bahagian-bahagian pada kayu berlaku, gerudi elektrik digunakan, dengan mana lubang dinding dibuat;
Sebelum struktur dan bahagian dalaman mesti dipasangkan sebelum pemasangan struktur

Sebelum struktur dan bahagian dalaman mesti dipasangkan sebelum pemasangan struktur

 • seterusnya mengikuti skandal selesai rak dengan menggunakan bolt khas, peranan penting dimainkan oleh kawalan sisihan produk dalam satah mendatar;
 • selanjutnya adalah perlu untuk menjaga memaksakan dan mengawal bingkai dinding atas untuk melengkapkan penampilan produk;

Untuk membuat reka bentuk siap gembira secara luaran dan praktikal, anda perlu melakukan beberapa manipulasi.

 • Sekiranya terdapat topi, lubang dan lekukan kecil yang berbeza, semua itu mesti dihapuskan dengan menggunakan pengisi kayu khusus - bahan ini dibeli dalam bentuk siap sedia.
 • Tindakan akhir - pencelupan rak dengan noda, cat dan lapisan varnis. Pilihan yang memihak kepada pilihan kontras akan memberi anda lebih banyak keseronokan estetik.

Dengan memilih penggantungan asal pada struktur dinding, anda boleh memastikan penempatan yang selesa dalam pengangkutan anda rumah atau dalam pangsapuri.

Basikal pemasangan di dinding: jenis struktur dan pembuatan yang popular dengan tangan sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 + = 69