Ini cara terbaik untuk menghiasi rumah anda dengan cara yang unik.

Ini cara terbaik untuk menghiasi rumah anda dengan cara yang unik.

Jika anda sedang mencari hobi yang menarik atau kerja jahitan - Cuba quilling! Ini dengan mudah pada pandangan pertama kerajinan akan membuat anda bermain imajinasi anda, dan untuk anak-anak akan menjadi kegiatan yang berguna untuk pembangunan kemahiran motor. Jangan percaya saya? Semak sendiri!

Kandungan:

 • Apa ini?
 • Sedikit sejarah
 • Jenis produk
 • Idea untuk pemula
 • Permohonan di pedalaman
Rama-rama yang besar

Rama-rama yang besar

Apa ini?

Menarik! Nama itu berasal dari bahasa Inggeris, yang dalam terjemahan bermaksud "bulu burung". Jika anda memilih analog bahasa Rusia, anda boleh menghubungi teknik ini kertas-bulu atau lebih indah - seni filigree kertas.

Inti quilling adalah untuk membuat flat atau tiga dimensi gambar dan kraf dengan bantuan jalur kertas yang dipintal. Lines dan pondok digabungkan secara organik, mewujudkan garis-garis bunga dan haiwan, menarik landskap dan potret.

Prasasti dalaman yang positif - angkat mood segera

Prasasti dalaman yang positif - angkat mood segera

Dicipta dan inskripsi dalam teknik ini kelihatan sangat cantik dan luar biasa

Dicipta dan inskripsi dalam teknik ini kelihatan sangat cantik dan luar biasa

Lakukan quilling, berdasarkan imajinasi anda sendiri atau skim quilling. Sebelum ini, untuk memutar reben menggunakan pen, yang digambarkan dalam nama seni. Sekarang untuk tujuan ini menggunakan jarum dan tompok gigi, dan pilihan kertas telah menjadi lebih luas. Dan kelebihan yang paling penting dari seni ini terletak pada hakikat bahawa ia tersedia untuk hampir semua orang - hal utama untuk memahami asas-asasnya.

Gambar ini boleh menghiasi kanak-kanak

Gambar sedemikian boleh menghiasi anak

Sedikit sejarah

Maklumat! Jika asal origami adalah Timur, maka dengan quilling keadaan lebih rumit. Sejumlah sumber menyatakan asal usul jenis jahitan I-II ini. Pilihan waktu tidak sengaja - pada 105, China mencipta kertas.

Menurut versi lain, biarawati pertama yang mula-mula mulai mempelajari karya tulis di abad ke-14 hingga ke-15. Penciptaan medali dan poskad dari penantian dengan tangan mereka sendiri menarik perhatian wanita masyarakat. Bagi orang yang mudah, kertas terlalu mahal untuk masa yang lama, jadi teknik ini adalah hak prerogatif warga negara kaya. Tempat pemenang kertas yang sangat penting telah menduduki seni kesenian Korea.

Teknologi Eropah dan Amerika moden: laconicism dan jumlah masa yang munasabah untuk dicipta, tetapi pada masa yang sama, pesona tanpa batas

Teknologi Eropah dan Amerika moden: Laconisme dan jumlah masa yang munasabah untuk dicipta, tetapi pada masa yang sama, pesona tanpa batas

Semangat masa ini dicerminkan dalam idea-idea untuk quilling, sebagai contoh, mewujudkan potret selebriti. Idea hebat untuk pedalaman dalam gaya seni pop!

Semangat masa ini tercermin dalam idea, sebagai contoh, mewujudkan potret selebriti. Idea hebat untuk gaya dalam gaya seni pop

Walau apa pun, tetapi teknik quilling telah diperkaya oleh tradisi pelbagai negara dan masa. Dan tidak seperti produk pertama yang dibuat di dalamnya, ia telah menjangkau kita dengan selamat.

Jenis produk

Sudah tentu, perbezaan antara kraftangan Barat dan Timur dari quilling kelihatan sama seperti perbezaan dalam mentaliti orang dari berbagai negara. Oleh itu, sampel Eropah adalah mudah, jelas, tidak memerlukan masa yang lama untuk dilaksanakan. Di Timur, tuan-tuan bekerja dengan sungguh-sungguh bekerja pada setiap keriting dan mencipta lukisan besar, patung-patung dan perhiasan yang besar-besaran.

Idea ini! Bergantung kepada keutamaan orang yang anda ingin menyampaikan ceruk untuk hari jadi atau untuk acara lain, anda boleh memilih gaya prestasi. Jika penerima menyukai budaya Jepun, pukal dan, yang terdiri daripada banyak rumit mengenai bunga ceri, akan menjadi seperti yang dia suka. Kekasih kemodenan anda boleh menjadi seorang yang ringkas dan ringkas, tetapi pada masa yang sama kad kredit yang penuh perhatian.

Dengan menyambungkan fantasi, anda boleh melukis poskad kepada hampir apa-apa kejadian, dan penerima pasti akan disentuh oleh perhatian sedemikian dari pihak anda

Dengan menyambungkan fantasi, anda boleh melukis poskad kepada hampir apa-apa kejadian, dan penerima pasti akan disentuh oleh perhatian sedemikian dari pihak anda

Idea ini! Bahagian tepi kertas berpintal dicelupkan 1 mm ke dalam gam, kemudian ke dalam glitter

Idea ini! Bahagian tepi kertas berpintal dicelupkan 1 mm ke dalam gam, kemudian ke dalam glitter

Lukisan karya penulis

Lukisan karya penulis

Kepada nota! Dengan bantuan quilling membuat bukan sahaja gambar, tetapi juga patung-patung, pasu, kepingan salji, peti mati, cawan hiasan dengan piring dan juga catur.

Penampilan yang menarik dan sangat moden dalam kertas cetak quilling

Penampilan yang menarik dan sangat moden dalam kertas cetak quilling

Idea ini! Penampilan yang sangat terang dilakukan dalam teknik quilling rama-rama. Anda boleh membuat beberapa kepingan warna yang berbeza dan meletakkannya di atas daun bunga dalaman.

Kotak peralatan

Quilling adalah baik kerana anda tidak memerlukan kabinet khas, atau alat profesional yang terlalu rumit. Set alat dikurangkan ke senarai kecil:

 1. Jalur kertas lebar yang berlainan (3, 4, 6 dan 10 mm);

  Nasihat! Sekiranya boleh, jangan terkelupas di atas kertas. Dari kualiti bahan ini akan bergantung bukan sahaja hasil akhir, tetapi juga proses kerja itu sendiri. Lagipun, kertas khas lebih mudah dibengkokkan dan kurang rosak.

 2. Peranti yang membolehkan anda memutarkan reben. Ia boleh menjadi jarum, tusuk gigi, atau jarum yang tersangkut dalam tong kayu dengan telinga besar tetapi digigit. Mesin khas boleh didapati di antara barang-barang lain untuk kerja jahitan.
 3. Pinser. Untuk memastikan jari tidak melekat pada butiran dan kadbod semasa merekat, anda perlu menggunakan pinset dengan hujung rata.
 4. Gunting. Cantik dan nipis sesuai dengan yang terbaik.
 5. Melekat dengan berus. PVA gam putih yang sangat baik, yang mudah dicari di mana-mana alat tulis alat tulis. Sekiranya tiada berus di dalamnya, gunakan tusuk gigi untuk melincirkan bahagian - ini akan mengelakkan kesan di atas kertas.
 6. Asas. Kadbod sangat baik sebagai kanvas. Di samping itu, anda boleh memilih nada yang betul, selaras dengan imej.
Proses mewujudkan rama-rama dengan bantuan teknik pembuatan kertas

Proses mewujudkan rama-rama dengan bantuan teknik pembuatan kertas

Nasihat! Untuk membuat pinggiran, anda boleh menggunakan peranti khas, memotongnya tanpa sebarang usaha tambahan. Mencari alat sedemikian, anda boleh menyimpan banyak masa. Juga berguna stensil dengan kalangan yang berbeza.

Selain itu, kit siap untuk pembungkusan kertas boleh didapati di kedai-kedai yang mengkhususkan diri dalam quilling dan buatan tangan.

Seni ini, yang tidak mengehadkan penerbangan fantasi

Seni ini, yang tidak mengehadkan penerbangan fantasi

Idea untuk pemula

Bagaimana untuk membuat quilling? Sekiranya anda tidak kerap melakukan kerja tenun, jangan risau, kerana tidak sukar untuk memahami seni ini dari asasnya. Lagipun, kraf mudah kelihatan cantik, jika dilakukan dengan kemas.

Kerja mudah yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak

Kerja mudah yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak

Setelah mencapai kemahiran, anda boleh membuat inskripsi dalaman lucu

Setelah mencapai kemahiran, anda boleh membuat inskripsi dalaman lucu

Popular di kalangan mereka yang sudah agak biasa dengan teknik ini, idea: kata-kata dan nama

Popular di kalangan mereka yang sudah agak biasa dengan teknik ini, idea: kata-kata dan nama

Kepada nota! Quilling untuk kanak-kanak adalah aktiviti yang menyeronokkan dan bermanfaat, menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus dan imaginasi. Lebih baik lagi, jika anda bekerja pada kraf, anda akan bersama. Dibawa, kanak-kanak akan dapat membuktikan dirinya bahawa di kelas sekolah tidak selalu berlaku.

Sebelum ini buat gambar, anda perlu menguasai teknik membuat maklumat. Mungkin cara paling mudah untuk membuat kelopak bunga. Untuk melakukan ini, ambil sekeping kertas, memutarnya ke dalam tiub, dan kemudian diratakan di satu sisi. Setelah membuat beberapa bahagian tersebut, anda boleh meletakkan bunga yang akan menghiasi sebarang poskad.

"Быстрая" идея для работы: гирлянды с плавным переходом цвета

Idea "pantas" untuk kerja: kalungan dengan peralihan warna yang lancar

Kami menghias tumbuhan rumah hidup

Kami menghias tumbuhan rumah hidup

Daripada butir-butir yang sama adalah mungkin untuk membuat dan artikel-artikel buatan tangan yang lebih sukar. Sebagai contoh, hati dengan gula-gula. Untuk melakukan ini, sebagai tambahan kepada alat yang telah disenaraikan, anda memerlukan bahan-bahan ini:

 1. Sweetie. Adalah wajar bahawa makanan istimewa itu bulat, tetapi bungkusannya menonjol dari kedua belah pihak di luar kandungannya.
 2. Pangkalan kertas tebal putih.
 3. Kertas warna (merah atau merah jambu).
 4. Pita pelekat sempit.
Anting buatan tangan yang cantik

Anting buatan tangan yang cantik

  • Langkah 1. Penciptaan asas kadbod. Lukiskan hati dengan paksi tengah 7 cm, lebar 8 cm Di dalam, anda perlu menarik bulatan. Untuk tujuan ini, stensil berguna, jadi anda juga boleh menggunakan kompas. Dari barisan atas bulatan, anda perlu mengundurkan sentimeter ke bawah dan meletakkan titik, lukis separuh bulatan. Dapatkan bujur yang dihasilkan.
  • Langkah 2. Kemudian berikut penyediaan tiub, seperti yang diterangkan di atas. Dengan cara ini, anda tidak boleh memerah mereka. Kemudian kita dapat ditutup, spiral bulat. Atau, sebaliknya, anda boleh menutup hank dari dua pihak, setelah menerima sesuatu yang kelihatan seperti mata.

Nasihat! Gunakan satu atau kedua-dua pilihan mengikut budi bicara anda.

 • Langkah 3. Penempatan dan pelekat bahagian. Setelah menyusun bahagian-bahagian pada kadbod dengan cara yang diperlukan (ketat, jarang, di tepi atau dari satu setengah), kita mula melekatkannya.
 • Langkah 4. Kemasukan gula-gula. Pada pembalut, kami melekatkan jalur skot dan mengikat manis ke bahagian belakang kerajinan.
Kad perkahwinan yang cantik

Kad perkahwinan yang cantik

Pilihan lain yang mudah adalah butiran berbentuk jantung. Untuk membuatnya, jalur kecil kertas lipatan separuh, selepas mana pinggirannya luka (satu jam, yang lain - bertentangan) dan terpaku bersama. Anda boleh menggunakan hati untuk komposisi atau secara berasingan, sebagai penggantungan.

Permohonan di pedalaman

Produk yang dibuat dalam teknik ini, akan menjadi tambahan yang indah di rumah anda. Pertama sekali, ia boleh menjadi lukisan dan panel dinding. Juga dengan bantuan angka tiga dimensi anda boleh menghiasi bingkai untuk gambar atau cermin.

Angka volumetrik kertas berwarna

Angka volumetrik kertas berwarna

Bingkai terang dicipta oleh tangan sendiri

Bingkai terang dicipta oleh tangan sendiri

Cawan cenderamata sedemikian akan menghiasi pedalaman

Cawan cenderamata sedemikian akan menghiasi pedalaman

Dengan kertas, anda boleh menghiasi kalendar dinding yang tidak dihiasi

Dengan kertas, anda boleh menghiasi kalendar dinding yang tidak dihiasi

Poskad sedemikian walaupun selepas bertahun-tahun akan lebih baik untuk ditahan di tangan anda

Poskad sedemikian walaupun selepas bertahun-tahun akan lebih baik untuk ditahan di tangan anda

Nasihat! Sekiranya anda suka angka yang lebih padat, anda boleh melakukan pelbagai patung - dari babi lucu dan anak domba untuk kupu-kupu dan pasu dengan bunga.

Perhatian yang berasingan sepatutnya dihiasi sebelum Krismas dengan gaya quilling - pendants dalam bentuk salji salji. Dengan cara ini, pada Paskah anda juga boleh membuat kraf asal - contohnya, tampalkan corak bunga pada telur dan dekorasi mereka dengan reben.

Telur Paskah dengan hiasan asal

Telur Paskah dengan hiasan asal

Kegemaran oleh banyak tema kopi

Kegemaran oleh banyak tema kopi

Hati yang indah itu boleh menjadi hiasan yang baik di dinding

Hati yang indah itu boleh menjadi hiasan yang baik di dinding

Nasihat! Bagi pencinta tema oriental, kami mencadangkan untuk melakukan kipas dinding - hiasan ini akan sesuai dengan kawasan pedalaman dalam minimalis Gaya Jepun.

Idea plat hiasan untuk lorong

Idea plat hiasan untuk lorong

Kerja berskala besar dalam tiga warna: peta dinding dunia

Kerja berskala besar dalam tiga warna: peta dinding dunia

Quilling bukan untuk apa-apa menarik peminat buatan tangan, kerana teknik ini bukan sahaja menarik, tetapi juga tersedia. Nah, menghiasi produk dengan dalaman kertas yang dipintal akan menjadi penyelesaian yang asli dan menarik!

Peralihan warna yang indah, yang boleh diperbaiki dalam quilling

Peralihan warna yang indah, yang boleh diperbaiki dalam quilling

Quilling: kami belajar untuk mencipta karya sebenar dalam teknik mengait kertas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 24 = 26