Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri | freepvpgame.com

Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri

Taman menegak di pedalaman yang terang

Taman menegak di pedalaman yang terang

Tumbuh-tumbuhan dalaman di dalam apartmen menduduki tempat yang penting - mereka membantu menghiasi pedalaman dan membersihkan udara. Walau bagaimanapun, rumah berkebun sentiasa berubah, dan periuk biasa di tingkap tidak mencukupi. Taman menegak - ini adalah satu kejayaan yang nyata, yang semakin meningkat populariti. Adakah patut menghabiskan usaha untuk mencipta keindahan seperti itu dan bagaimana untuk membuat taman seperti di pangsapuri anda?

Kandungan:

 • Ciri-ciri taman menegak
 • Pemilihan tumbuhan untuk berkebun
 • Idea yang bergaya
 • Kelas induk
Phytosthene yang besar dan mewah

Phytosthene mewah yang besar

Ciri-ciri taman menegak

Penciptaan taman menegak boleh dikaitkan dengan trend fesyen reka bentuk landskap. Ketersediaan periuk tradisional di dinding Ia tidak boleh dianggap taman, yang merupakan sistem yang lebih kompleks.

 • Taman menegak Ini adalah kawasan besar yang ditanam dengan tumbuhan di permukaan tunggal. Reka bentuk ini dipasang di dinding, mewujudkan pemasangan menegak tumbuhan yang menegak.
Reka bentuk dalam gaya moden

Reka bentuk dalam gaya moden

Kepada nota! Kebun-kebun yang banyak dipasang dari unsur-unsur kayu, di mana bunga-bunga itu kelihatan keluar dari salib. Tetapi terdapat juga lebih banyak penyelesaian yang luar biasa, contohnya, dari kain tekstil dengan poket atau mesh polimer dengan bekas plastik.

Jenis sistem landskap

Jenis sistem landskap

Taman menegak mempunyai banyak kelebihan, di antara kualiti asas, terdapat beberapa kemungkinan yang berguna:

 1. Simpan ruang dengan menambah kawasan plot dengan menggunakan permukaan menegak.
 2. Mewujudkan kawasan yang unik dengan menghiasi apartmen dan mengaturkan tempat yang selesa untuk berehat.
 3. Meningkatkan iklim mikro dan udara ozon di apartmen.
Penampilan yang indah di ruang tamu

Penampilan yang indah di ruang tamu

Nasihat!  Untuk menampung taman sesuai untuk hampir mana-mana tempat di apartmen. Perkara utama adalah memilih tanaman yang optimum dengan mempertimbangkan kerumitan penjagaan dan keperluan yang sepadan untuk penyelenggaraan mereka: suhu, pencahayaan, penyiraman, dll.

Pemilihan tumbuhan untuk berkebun

Tumbuh-tumbuhan dalaman untuk taman menegak boleh dibahagikan kepada tiga kategori.

 1. Yang pertama termasuk spesies yang sesuai untuk landskap.
 2. Dalam kumpulan kedua tumbuhan itu sesuai dengan baik, tetapi memerlukan sikap yang lebih perhatian untuk dijaga.
 3. Dan dalam kategori ketiga ada jenis yang boleh digunakan dengan pengalaman dan pengetahuan.

Nasihat! Oleh kerana spesies ini lebih kompleks, mereka tidak disarankan untuk menanam kepada pemula atau mereka yang tidak mahu menghabiskan banyak masa untuk menjaga tanaman.

Pertimbangkan spesies yang paling optimum yang tidak memerlukan penjagaan yang kompleks.

Tajuk Penerangan Foto
Aglaonema Tumbuhan yang mencintai panas dengan daun memanjang, boleh disimpan di penumbra dan dalam cahaya terang, memerlukan penyemburan yang kerap Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Scindapsus Liana yang berliku, berkembang dengan cepat, tidak memerlukan banyak baja dan sesuai untuk mengekalkan suhu sederhana Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Maranta Memerlukan iklim yang lebih panas dan kurang sinar matahari langsung, meningkatkan tidur dan menyerap tenaga negatif Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Monster Kilang kegemaran tumbuhan ini agak mudah berkembang kerana keazamannya, dengan penampilan yang menarik, ia sempurna menembusi udara dengan oksigen Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Dracaena Ia disifatkan oleh penentangannya terhadap suhu kering dan suhu sederhana, menyukai pencahayaan yang cerah dan penyemburan yang kerap Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Spathiphyllum Sebuah tumbuhan yang berwarna hijau kaya dengan bunga halus yang menyukai iklim kehangatan dan lembap Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri
Taman menegak akan membantu menormalkan tidur dan memulihkan kekuatan

Taman menegak akan membantu menormalkan tidur dan mengembalikan kekuatan secara teratur

Nasihat! Sekiranya anda ingin membuat taman menegak dari spesies lain, ia layak berunding dengan pakar. Tumbuhan yang disebutkan di atas adalah yang paling biasa, tetapi terdapat banyak jenis lain yang sama menarik.

Idea yang bergaya

Selepas menentukan pilihan tumbuhan, anda boleh pergi ke borang dan bahan. Cara yang paling mudah adalah membeli phytomodule siap atau memesan keseluruhan pembinaan bersama-sama dengan tumbuhan dari pereka.

Kepada nota! Membeli automasi mahal dengan menyiram sendiri bukan satu-satunya cara untuk melengkapkan taman yang diingini di apartmen. Salah satu pilihan ialah membuat komposisi dari kotak kayu atau plastik.

Pilihan yang hebat untuk dapur

Pilihan yang hebat untuk dapur

Pemilihan phytomodule bergantung pada ketersediaan tumbuhan, ciri dan keperluan mereka. Sebagai kriteria, sebagai penampilan, ia patut mempertimbangkan saiz dan bahan. Taman menegak boleh menduduki seluruh dinding dari siling ke lantai atau hanya menjadi hiasan kecil di dalam bilik.

Nasihat! Kecuali pallet dengan balok silang mungkin untuk menggunakan kotak dengan grid bahan tahan karat. Di apartmen, bukannya tanah, hidroponik akan menjadi sempurna. Tumbuhan yang tidak mengganggu dibersihkan tanah dan ditanam di tanah liat dan lumut yang berkembang.

Hiasan bergaya untuk mana-mana bilik

Hiasan bergaya untuk mana-mana bilik

Nasihat! Bagi mereka yang tidak berminat untuk membiak tumbuhan dalaman, sebaiknya berunding dengan pereka fyto. Dia akan membantu menyusun komposisi, bercakap tentang penjagaan dan ciri-ciri yang semakin meningkat.

Dengan semangat gaya loteng

Taman menegak dalam gaya loteng

Taman menegak di apartmen dengan tangan mereka sendiri: kelas tuan

Taman menegak di apartmen: 60+ idea yang menakjubkan dari sudut hijau dengan tangan anda sendiri

Pertimbangkan cara paling mudah untuk membuat taman menegak dengan tangan anda sendiri. Ini memerlukan pallet kayu biasa, kain linen tebal, kain minyak, Primer Khas, sebatian kalis air untuk kayu dan stapler pembinaan.

Penting! Kekurangan utama phytomodule dari kayu adalah kerentanannya untuk mereput. Memandangkan tanah memerlukan penyiram biasa, kayu memerlukan pemprosesan tambahan. Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan kerja dengan penyediaan perlindungan kelembapan.

Cara membuat phytostenum anda sendiri

Penciptaan phytostenes

 • Kanvas dilampirkan ke dalam bahagian depan dengan cara yang dapat dilihat melalui bar salib.
 • Bahagian depan pallet dan bahagian atas harus tetap terbuka, dan sisi lain mesti ditutup rapat dengan kain minyak, memperbaiki tepi dengan stapler.
 • Melalui bahagian atas terbuka dipenuhi dengan tanah, mengisi keseluruhan jumlah palet. Selepas itu, ia mesti dituangkan, supaya tanah mengecut.
Pelaksanaan langkah demi langkah sebuah taman menegak kecil

Langkah demi langkah penciptaan taman menegak kecil

 • Membuat sayatan kecil di kanvas, anda boleh meneruskan penanaman pokok. Setelah turun, perlu meninggalkan kuali dalam kedudukan mendatar, supaya semua tumbuhan tetap dan dibenarkan akar.
 • Selepas 14 hari, anda boleh menanam bunga yang tersisa di bahagian atas, menyelesaikan kerja pada phytosthene.

Nasihat! Untuk membuat taman menegak, anda boleh menggunakan phytomodules yang dibuat dari poliester dengan poket. Mereka murah dan sesuai ke dalam mana-mana bahagian dalam terima kasih kepada struktur nipis dan ringan.

Loading...