Ciri utama gaya ini adalah ketajaman dan ketajaman bentuk

Ciri utama gaya ini adalah ketajaman dan ketajaman bentuk

Mencari penyelesaian bukan standard dan idea-idea yang lebih moden dalam reka bentuk membawa kepada arah muda yang dipanggil brutalisme. Tetapi untuk membuat bilik masuk pejabat atau menguruskan apartmen dalam gaya yang tidak biasa, anda memerlukan keberanian dan keistimewaan citarasa khas. Kepada siapakah reka bentuk yang luar biasa sesuai dan apakah ciri-cirinya?

  • Ciri-ciri brutalisme
  • Bahan Penapisan
  • Perabot dan warna
  • Pencahayaan dan hiasan
Arah baru mendedahkan sifat dan pandangan mengenai alam semula jadi

Arah baru mendedahkan sifat dan pandangan mengenai alam semula jadi

Ciri-ciri brutalisme

  • Arah itu berasal dari Eropah selepas Perang Dunia Kedua dan pada mulanya dimiliki oleh seni bina. Bangunan yang dimusnahkan memerlukan pemulihan secepat mungkin, jadi tidak mungkin untuk menumpukan banyak masa untuk bekerja. Jadi pada 50-an abad yang lalu, gaya yang mencerminkan peristiwa ketenteraan datang ke fesyen.
Bahan-bahan yang berleluasa dalam bahagian yang biasa: konkrit, kayu, logam dan kaca

Bahan-bahan brutalisme yang biasa berlaku: konkrit, kayu, logam dan kaca

Pengasas brutalisme dalam reka bentuk ialah Paul Evans, yang menggunakan logam kasar untuk membuat perabot. Pada pandangan pertama, gaya brutalisme sama dengan loteng: kekasaran yang sama, kesederhanaan dan ketidaksempurnaan yang disengajakan. Walau bagaimanapun, Brutalisme menarik dengan gabungan hangat nada ocher dengan skala permukaan yang tidak dirawat. Gaya brutalisme adalah pelik:

  • Monumeniti bahan-bahan yang digunakan, antaranya batu, logam, kayu dan konkrit.
  • Fungsi dalaman yang luas dan tinggi setiap elemen hiasan.
  • Tegakan dan kesederhanaan dengan bentuk sengaja, tanpa sebarang jenis perhiasan dan perhiasan.

Jelas sekali, watak lelaki yang diucapkan dari arah itu akan merayu kepada sifat-sifat yang kuat dan sengaja. Konsep utama brutalisme ialah patung dan garis ketat. Tekstur yang terdedah kepada konkrit yang tidak dirawat adalah sejenis kontras dengan trend borjuasi.

Hiasan bilik dalam palet warna semulajadi dengan set pemandangan yang minimum

Hiasan bilik dalam palet warna semulajadi dengan set pemandangan yang minimum

Bahan Penapisan

Keistimewaan hiasan dalam penciptaan brutalisme adalah "kejujuran" mutlak. Itulah dinding bata Jangan bersembunyi di belakang lapisan eternit dan licin. Realiti tidak boleh dihiasi, gaya dicirikan oleh gambaran realiti sepenuhnya. Semua pembinaan di dalam bilik itu adalah wajaran khusus, menjadi lebih besar dan bermakna. Oleh itu, kawasan bilik mesti sesuai dengan arah ini.

Penting! Perlu diingat bahawa bilik-bilik kecil tidak dapat menyediakan ruangan yang memerlukan gaya. Di samping itu, barang-barang hiasan yang besar akan kelihatan rumit.

Sebuah bilik yang luas di mana setiap perincian mengambil tempatnya dan berfungsi dengan tujuan tertentu

Sebuah bilik yang luas di mana setiap perincian mengambil tempatnya dan berfungsi dengan tujuan tertentu

Untuk menamatkan dinding, tekstur telanjang digunakan dalam bentuk kerja keras terbuka. Stylization with wallpaper akan kelihatan seperti versi yang lebih glamor, dan watak gaya tidak akan dipindahkan sepenuhnya. Juga kerap digunakan konkrit untuk kedua-dua dinding dan lantai. Salutan digilap konkrit boleh dihiasi permaidani warna abu-abu atau hitam yang serupa, menjaga suasana sejuk.

Tambahan gambar akan membantu kayu dan logam, yang menambah sentuhan oker, dan meningkatkan warna dan kontras tekstur. Bingkai logam, permukaan licin dan kaca harmoni membina gaya bilik. Untuk warna kelabu sejuk konkrit disyorkan tambah unsur tembaga, membezakan kejam glamor.

Nasihat! Dinding konkrit atau bata paling sesuai di dapur atau lorong. Untuk menyelesaikan lantai yang sangat sesuai jubin.

Konsep asas gaya - arca dan keterukan garis

Konsep gaya - arca dan keterukan garis

Perabot dan warna

Objek perabot, seperti semua komponen reka bentuk lain, harus menyampaikan idea umum sepenuhnya. Keluasan dan ketidakhadiran visual keselesaan memerlukan jumlah minimum perabot.

Penting! Tidak sepatutnya tiada keperluan - pertikaian penuh dan hanya yang paling perlu.

Perabot lembut dan kabinet bentuk-bentuk langsung dan ketat tanpa sedikit pun perhiasan yang remeh dengan ruffles atau ruffles. Sesuai dengan reka bentuk terbina dalam, rak bukan kabinet. Kompak dan praktikal difokuskan untuk mencapai kesan kehadiran yang tidak mencukupi. Peraturan utama ketika memilih adalah tekstur semula jadi dan bahan semula jadi.

"Честная" отделка поверхностей допускает лишь покрытие бесцветным лаком

Penamat permukaan yang "adil" hanya membenarkan salutan varnis tanpa warna

Begitu juga, penamat menggunakan kombinasi bahan, sebagai contoh, logam dengan kayu untuk kabinet dan kaca dengan konkrit untuk countertop. Palet warna adalah laconic dan neutral. Dalam perabot gaya ini tidak digunakan untuk aksen warna, jadi apabila memilih tempat teduh, anda perlu mengambil kira gabungan lengkap semua objek dengan hiasan bilik.

Biasanya, hiasan dinding konkrit atau bata menetapkan warna tertentu di seluruh pedalaman. Tidak menghairankan bahawa kebanyakan bilik yang dilaksanakan dalam gaya brutalisme berlaku nada kelabu. Kebiasaan dan berkecuali adalah dialu-alukan. Anda boleh membuat kontras yang terang dengan menonjolkan satu dinding dengan naungan lebih ringan untuk membawa kesegaran ke pedalaman.

Nasihat! Pereka bentuk mengesyorkan menggunakan warna yang lebih ringan, kerana gaya ini dicirikan oleh kesuraman dan suasana sejuk. Warna gelap ditambah dengan berhati-hati, jika tidak, bilik akan menjadi tidak selesa sepenuhnya.

Warna putih dan pemandangan panorama menyegarkan kawasan pedalaman

Warna putih dan pemandangan panorama menyegarkan kawasan pedalaman

Pencahayaan dan hiasan

Kehadiran cahaya semula jadi dalam brutalisme memainkan peranan khas. Kehadirannya adalah bahagian penting dalam mewujudkan gaya gaya. Sebagai tambahan kepada fungsi utama, sinaran matahari adalah sejenis hiasan semula jadi. Main cahaya pada dinding konkrit sejuk mencipta kesan yang unik, jadi ruangan memerlukan sebanyak mungkin tingkap.

Gabungan kayu dan konkrit menghasilkan imej yang tidak dapat dipertahankan

Gabungan bergaya kayu dan konkrit dalam brutalisme

Bila pilihan lekapan anda boleh memberi tumpuan trend minimalis, yang juga tidak bertolak ansur dengan kelebihan. Peranti pencahayaan, seperti kebanyakan elemen hiasan, tidak harus menarik perhatian kepada diri mereka sendiri. Sesuai adalah logam mudah dan plafond kaca, digantung pada rantai, mereka akan sesuai secara organik ke dalam suasana gaya ini.

Apabila memilih tekstil, lebih baik untuk memberi keutamaan langsir biasa tanpa bawaan. Cetakan cerah dan corak riot sama sekali tidak sesuai dengan brutalisme yang teruk dan tidak jujur. Sekiranya ruang tamu atau bilik tidur dibuat, lukisan abstrak akan kelihatan di dinding dalam rangka yang tidak normal. Kehadiran item hiasan, seperti perabot, harus sangat terbatas. Semua jenis cenderamata, peti mati atau patung membuat rasa kekacauan, yang tidak dapat diterima untuk gaya ini, yang memerlukan susunan dan ruang yang ideal.

Nasihat! Gunakan objek hiasan untuk mencipta aksen warna yang terang. Lukisan, selimut atau langsir dapat menyegarkan pedalaman dan sedikit mencairkan keterukan gaya.

Kekurangan tingkap di salon itu dikompensasi oleh unsur-unsur perabot yang cerah dan sejumlah besar pencahayaan buatan

Kekurangan tingkap di dalam kabin dikompensasi oleh unsur-unsur perabot yang cerah dan banyak sumber pencahayaan buatan

Brutalisme di pedalaman: ciri-ciri utama arah dan bahan hiasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1