Cat untuk dinding di apartmen. Warna merah sedikit dihiasi di ruang tamu adalah tenaga segera setiap hari

Warna merah sedikit dihiasi di ruang tamu adalah tenaga segera setiap hari

Salah satu cara yang paling popular untuk mengemas kini pedalaman adalah cat dinding di apartmen. Cara memilih yang tepat untuk setiap kes tertentu adalah salah satu soalan utama yang harus dijawab sebelum memulakan kerja pembaikan. Pelbagai warna yang ada dalam warna yang berbeza membolehkan kesan visual yang berbeza di dalam bilik, jadi pilihan muktamad tidak dibuat oleh ciri warna, tetapi oleh parameter lain. Di bawah ini kita akan bercakap mengenai apa yang wujud cat dalam pasaran pembinaan dan apa yang penting untuk dipertimbangkan sebelum membeli.

Kandungan

 • Klasifikasi semasa
 • Memilih cat untuk dinding: tutorial video
 • Jenis cat mengikut komposisi
 • Pilihan yang kompeten
Cat untuk dinding di apartmen. Aerobatik - pewarna kecerunan permukaan heterogen kompleks dengan semburan cat

Aerobatik - pewarna kecerunan permukaan heterogen kompleks dengan semburan cat

Cat untuk dinding di apartmen. Salutan yang tidak berbahaya dengan berus keras

Salutan yang tidak berbahaya dengan berus keras

Cat untuk dinding di apartmen. Warna yang sempit, tetapi menarik hiasan dinding adalah hitam. Bertentangan dengan kepercayaan popular, ia tidak membuat bilik tertekan, tetapi ia kelihatan sangat segar

Warna yang sempit, tetapi menarik hiasan dinding adalah hitam. Bertentangan dengan kepercayaan popular, ia tidak membuat bilik tertekan, tetapi ia kelihatan sangat segar

Klasifikasi semasa

Datang ke mana-mana kedai bangunan, mata akan berselerak dari tin berbeza dengan pelbagai jenis cat. Dalam usaha untuk memahami semua kelimpahan ini, adalah mustahak untuk berfikir terlebih dahulu yang ciri-ciri harus ditunjukkan pada bank yang anda perlukan. Mari kita melalui mata:

 1. Semua cat terbahagi kepada fasad dan pedalaman, iaitu ada yang terpakai di luar rumah, ada yang lain di dalamnya. Cat untuk dinding di apartmen sepatutnya dalaman (selalunya pada pakej yang ditulis "untuk kerja dalaman").
 2. Warna tersendiri pada interaksi mereka dengan air: terdapat kelembapan dan kelembapan tahan, iaitu. ada yang terpakai di bilik basah (dapur, bilik mandi), sementara yang lain tidak. Untuk memilih pilihan yang lebih sesuai, anda perlu memikirkan tujuan bilik yang dibaiki.
 3. Parameter penting lain, mengikut mana semua cat dibahagikan kepada dua kumpulan, adalah kebolehtelapan wap. Di pasaran adalah wap yang telap, iaitu Bahan bernafas, dan wap yang ketat. Di dalam bilik-bilik di mana anda perlu menghabiskan banyak masa (ruang tamu, bilik tidur), anda perlu memilih cat yang tahan karat untuk dinding.

  Cat untuk dinding di apartmen. Tembok batu bata sepenuhnya - pada ketinggian fesyen. Tetapi perlu diingat bahawa dinding bata lukisan adalah tugas yang sukar, peringkat pelaksanaan yang boleh mengambil masa sehingga beberapa minggu

  Tembok batu bata sepenuhnya - pada ketinggian fesyen. Tetapi perlu diingat bahawa dinding bata lukisan adalah tugas yang sukar, peringkat pelaksanaan yang boleh mengambil masa sehingga beberapa minggu

 4. Walaupun dengan pemilihan dan pembelian bahan binaan, anda perlu memikirkan tentang menjaga mereka. Parameter penting di sini ialah rintangan haus. Ini amat penting apabila cat boleh dibasuh, kerana kekerapan mencuci dinding harus secara langsung menentukan tahap rintangan terhadap lelasan.
  Cat untuk dinding di apartmen. Cat air dan alkyd sesuai untuk lukisan kertas dinding"под покраску"

  Cat air dan alkyd sesuai untuk lukisan kertas dinding "untuk lukisan"

  Cat untuk dinding di apartmen. Satu isu penting ialah pilihan antara warna dan warna selesai semasa proses pembaikan. Sampel warna dalam kes kedua dibuat secara langsung di dinding

  Satu isu penting ialah pilihan antara warna dan warna selesai semasa proses pembaikan. Sampel warna dalam kes kedua dibuat secara langsung di dinding

 5. Juga, semasa memilih, perlu untuk bergantung pada sifat seperti menyembunyikan kuasa. Ini bermakna berapa banyak cat diperlukan setiap 1 persegi. m. permukaan. Penampilan tembok yang dicat tidak mempengaruhi parameter ini dalam apa cara sekalipun, tetapi perlu diambil kira apabila menentukan bilangan tin yang diperlukan.
 6. Untuk membuat kerja lebih mudah dan lebih mudah, ia patut melihat bank dengan cat konsep lain - thixotropy. Parameter ini mengambil kira keupayaan untuk mengubah konsistensinya di bawah sebarang pengaruh luaran. Pada thixotropy tinggi, warna tidak mengalir berus, mereka tidak meninggalkan garis-garis, mereka tidak mencetuskan deposit dalam balang.
  Cat untuk dinding di apartmen. Lukisan geometri di dinding menggunakan stensil. Hebat untuk pita lukisan ini

  Lukisan geometri di dinding menggunakan stensil. Hebat untuk pita lukisan ini

  Bahan pearlescent dan teknik berus kering adalah satu cara untuk diberikan"сырой" фактурный вид поверхности

  Bahan pearlescent dan teknik berus kering - cara untuk memberikan penampilan permukaan mentah "mentah"

 7. Tekstur dibezakan dengan cat berkilat dan matte, biasa dan timbul, dan perkara penting di sini bukan hanya bahagian estetik: glossy hanya sesuai untuk pelapis yang sempurna licin, dan, misalnya, invois boleh menyembunyikan beberapa kecacatan di dinding.
Cat untuk dinding di apartmen. Lukisan besar di dinding dengan stensil dan cat pastel

Lukisan besar di dinding dengan stensil dan cat pastel

Pemilihan nada rapat lukisan di bawah kertas dinding pada dinding aksen

Pemilihan nada rapat lukisan di bawah kertas dinding pada dinding aksen

Kecerunan (atau"ombre") окрашивание стены выполняется губками или тряпками, смачиваемыми красителем

Lukisan kecerunan (atau "ombre") dinding dilakukan dengan spons atau kain, basah dengan pewarna

Cat untuk dinding di apartmen. Jalur menegak pada bahagian yang baru dicat dinding dengan berus keras

Jalur menegak pada bahagian yang baru dicat dinding dengan berus keras

Nasihat! Adalah wajar untuk mencari di bank prasasti "untuk dinding". Banyak cat diposisikan sebagai universal, tetapi sifat dan ciri-ciri bahan untuk dinding dan siling atau lantai agak berbeza, jadi lebih baik untuk membeli bahan yang berasingan untuk setiap lapisan.

Jenis cat mengikut komposisi

Komposisi semua cat dibahagikan kepada beberapa jenis, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri:

 • Penyebaran air (dalam beberapa sumber ia mempunyai nama "cat berasaskan air untuk dinding") Dalam bentuk pelarut mempunyai air, maka ia kering dengan cepat dan ia tidak mempunyai bau. Semua cat dicipta atas dasar air berbeza dalam polimer, berfungsi sebagai pengikat. Bahan sedemikian adalah polyvinyl asetat (pilihan paling murah yang sesuai untuk reka bentuk siling, tetapi hanya di dalam bilik kering), resin akrilik atau getah. Antara kelebihan cat seperti itu adalah kebolehtelapan wap salutan, ketiadaan proses penyerapan kotoran ke dalam struktur dan penyingkiran mudah bahan pencemar dari permukaan.
Cat berasaskan air sesuai jika anda memerlukan kemasan matte di permukaan yang sempurna rata

Cat berasaskan air sesuai jika anda memerlukan kemasan matte di permukaan yang sempurna rata

Warna kopi hitam yang elegan di dinding ruang tamu yang luas dengan siling tinggi

Warna kopi hitam yang elegan di dinding ruang tamu yang luas dengan siling tinggi

Pedalaman Grunge di ruang tamu dengan dinding beransur warna merah jambu gelap

Pedalaman Grunge di ruang tamu dengan dinding beransur warna merah jambu gelap

Adalah perlu untuk mempertimbangkan secara berasingan wakil-wakil cat berasaskan air berikut:

 • Cat akrilik dinamakan demikian kerana kehadiran resin akrilik dalam komposisi, yang selepas pengeringan membentuk sebuah filem padat di dinding. Kelebihan pilihan ini dianggap tahan lama terhadap lelasan, kemungkinan penggunaan di bilik basah, pengeringan yang cepat dan tidak adanya bau yang tidak menyenangkan.
 • Cat lateks untuk menyertai komposisi mengandungi lateks, jadi apabila kering, bentuk filem nipis di dinding, merata meliputi permukaan dengan tekstur apa-apa. Cat lateks berkilat, dan "glossiness" mereka boleh berbeza. Kelebihan pilihan ini adalah rintangan yang tinggi terhadap lelasan.
 • Silikon Cat paling banyak digunakan untuk cat kerja fasad. Mereka dicipta berdasarkan resin silikon, jadi selepas pengeringan, permukaan diperolehi yang tidak dibasahi oleh air. Kelebihan pilihan ini adalah kebolehtelapan wap.
Warna zaitun yang kaya di dinding dan siling di dalam bilik loteng

Warna zaitun yang kaya di dinding dan siling di dalam bilik loteng

Lukisan dinding dengan cat penyebaran air untuk plaster lama

Lukisan dinding dengan cat penyebaran air untuk plaster lama

 • Berminyak cat dicipta daripada minyak (minyak pengeringan, buatan dan semula jadi) dan pelbagai pigmen, yang larut dalam minyak ini. Mereka sangat tahan lama dan tahan lasak, mereka boleh digunakan di bilik-bilik yang berbeza dan untuk kerja-kerja jalanan, tetapi mereka mempunyai banyak kelemahan (mereka tidak membenarkan udara lulus, kering lama, mereka bau teruk), sehingga sekarang mereka tidak boleh digunakan untuk kerja-kerja dalaman.
Cat minyak boleh digunakan di dalam bilik untuk lukisan aksen permukaan kawasan kecil

Cat minyak boleh digunakan di dalam bilik untuk lukisan aksen permukaan kawasan kecil

 • Alkyd Cat untuk mengikat elemen mengandungi resin alkyd. Enamel sedemikian kering disebabkan pengoksidaan pelarut dari interaksi dengan udara. Pengeringan berlaku dengan cepat, dan filem kuat-kuat, kuat disediakan di permukaan. Apabila digunakan dan walaupun selepas itu, bau yang tidak menyenangkan dikekalkan, oleh itu ia digunakan jarang sekali di kawasan kediaman. Secara umum, mereka mendapati permohonan apabila perlu untuk melindungi logam daripada kakisan.
Cat untuk dinding di apartmen. Cat Alkyd - tidak"дышащие", и лучше всего подходят для антикоррозионной окраски металлических поверхностей

Cat alkyd tidak "bernafas", dan paling sesuai untuk warna anticorrosive permukaan logam

Warna biru matte di ambang dinding ruang tamu

Warna biru matte di ambang dinding ruang tamu

Terutama ia diterima untuk bercakap mengenai varian hiasan. Cat dekoratif biasanya larut dalam air, walaupun variasi lain mungkin. Terima kasih kepada mereka, anda boleh meniru apa-apa tekstur di dinding anda: dari sutera, baldu dan apa-apa kain lain untuk batu, perak atau emas - ini sering digunakan di bahagian dalaman pereka. Salah satu contoh bahan hiasan adalah cat pearlescent untuk dinding, yang boleh menghasilkan kesan visual yang berbeza sekali bergantung pada sudut kejadian cahaya.

"Павлиний" уголок в столовой с цветом краски для стен, подобранной под цвет обоев с узором

Sudut "Peacock" di ruang makan dengan warna cat untuk dinding, dipadankan dengan warna kertas dinding dengan corak

Gabungan warna hangat dan hangat yang kotor

Gabungan warna hangat dan bersih hangat "kotor"

Nasihat! Untuk mendapatkan tekstur yang diperlukan apabila menggunakan cat dekoratif, ia perlu bekerja dengan peranti cat yang berbeza: penggelek pelbagai modifikasi, berus, span, spatula, dll.

Pilihan yang kompeten

Untuk lukisan dinding dengan cat tidak menjadi masalah, baik semasa pembaikan dan selepas itu, perlu terlebih dahulu memikirkan banyak butiran. Sebelum membeli bank yang berharga, segalanya perlu ditimbang dengan teliti:

 • Tentukan tujuan bilik di mana untuk cat dinding. Bilik mandi dan dapur memerlukan bahan-bahan tahan kelembapan, kanak-kanak - mesra alam, ruang tamu dan bilik tidur - wap yang telap. Fikirkan tentang kekerapan pembersihan di dalam bilik tertentu dan tentukan sejauh mana daya tahan rintangan cat akan sesuai dengan anda.
 • Kirakan kawasan permukaan yang disediakan untuk lukisan. Perhatikan kuasa bersembunyi cat, tentukan jumlah bahan yang diperlukan.
Diredam, tetapi sangat ceria dan kuning positif di ruang tamu klasik

Diredam, tetapi sangat ceria dan kuning positif di ruang tamu klasik

Cat matte kotor-biru adalah pilihan yang sangat klasik, elegan untuk ruang tamu dan ruang makan

Cat matte kotor-biru adalah pilihan yang sangat klasik, elegan untuk ruang tamu dan ruang makan

Nasihat! Sangat penting untuk menentukan jumlah cat yang diperlukan jika ia diwarnakan secara manual. Ia akan menjadi sangat sukar untuk memperoleh teduh yang sama jika anda tiba-tiba terlepas satu atau lebih tin.

 • Anggarkan pencahayaan bilik. Sekiranya satu bilik atau sekurang-kurangnya satu dinding sangat dinyalakan, ia patut memilih cat yang tahan cahaya matahari, jika tidak, teduh dengan cepat dapat berubah di bawah pengaruh cahaya matahari.
Lemon warna kuning cat kelihatan berbeza bergantung pada masa siang dan pencahayaan: lembut pada siang hari,"кислотный" вечером

Warna kuning limau dari cat kelihatan berbeza bergantung pada masa siang dan pencahayaan: ringan pada sebelah petang, "berasid" pada waktu petang

 • Apabila mempertimbangkan pembungkusan, jangan malas mencari pengeluar. Syarikat terkenal dengan reputasi yang baik dan ketersediaan sijil kualiti antarabangsa adalah pilihan terbaik apabila memilih cat.
 • Pastikan untuk memilih cat dengan memperhatikan asas asas sedia ada. Kayu, kertas dinding di bawah lukisan, panel dinding, plester, dll. - beberapa jenis cat lebih baik "berbohong" di permukaan ini atau itu.
Untuk premis kediaman dan sekatan papan eternit (bukan kalis air), adalah perlu untuk memilih cat wap yang telap, sebagai contoh, cat penyebaran air

Untuk premis kediaman dan sekatan papan eternit (bukan kalis air), adalah perlu untuk memilih cat wap yang telap, sebagai contoh, cat penyebaran air

Cat yang berasingan -"грифельные"

Jenis cat berasingan - "slate"

 • Pastikan anda mempertimbangkan penyelesaian warna. Seseorang suka cat putih untuk dinding, perabot cerah dan minimalisme di pedalaman, dan seseorang bermimpi dalaman klasik dengan warna yang kaya, perabot indah dan aksesori berat.
"Грифельные" краски для рисования мелом подходят для окрашивания и больших, и малых площадей. В продаже можно найти черный, темно-зеленый и темно-синий цвет таких красок

Cat "Slate" untuk lukisan dengan kapur sesuai untuk melukis kedua-dua kawasan besar dan kecil. Jualan anda boleh menemui warna hitam, gelap berwarna hijau dan biru gelap cat sedemikian

 • Untuk hidup dengan cara anda sentiasa nasihat topikal. Memperolehi cat, dengan mengambil kira cara yang ada. Ia tidak perlu untuk menjimatkan kualiti, tetapi ia tidak bernilai overpaying untuk label atau ciri-ciri nilai rendah.
Dengan pencelupan dinding (dan cetakan dinding) ke dalam warna tepu yang mendalam, agak mungkin untuk memberikan kilauan klasik ke ruang tamu dengan cara yang agak belanjawan

Dengan pencelupan dinding (dan cetakan dinding) ke dalam warna tepu yang mendalam, agak mungkin untuk memberikan kilauan klasik ke ruang tamu dengan cara yang agak belanjawan

 

Cat untuk dinding di apartmen (60 foto): bagaimana untuk memilih dengan betul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =