Kombinasi warna putih dan biru yang berjaya, harmoni

Kombinasi warna putih dan biru yang berjaya, harmoni

Apa yang ada di dalam bilik kanak-kanak, semestinya menjejaskan perkembangan bayi. Menurut ahli psikologi, tidak peranan paling sedikit dimainkan oleh kertas dinding kanak-kanak, untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan untuk kanak-kanak perempuan Berikut adalah peraturan umum.

  • Sekiranya tidak terdapat corak atau corak pada dinding, perkembangan kanak-kanak itu lebih perlahan daripada jika bilik mempunyai kertas dinding yang berwarna-warni dengan imej yang jelas dan besar.

Ini dijelaskan oleh fakta bahawa angka itu berfungsi sebagai "jangkar", yang membetulkan penglihatan bayi, sehingga ia bukan hanya belajar untuk membedakan antara bentuk dan warna, tetapi juga melatih perhatian. Oleh itu, mari kita perangkan secara terperinci cara memilih yang betul kertas dinding untuk bilik tidur kanak-kanak.

Kereta retro di dinding di tapak semaian

Kereta retro di dinding di tapak semaian

Padanan warna untuk kanak-kanak mengikut umur (teori Rudolf Steiner)

Wallpaper untuk bilik kanak-kanak lelaki itu: 75+ idea terang untuk nasihat pedalaman dan psikologi mengenai pilihan warna

Jika anda seorang penyokong kaedah saintifik dalam memilih warna untuk bilik kanak-kanak, maka anda dengan selamat dapat memilih teduh, menyetujui pilihan anda dengan teori warna mengikut umur Rudolf Steiner.

 

Jika mengulangi intipinya secara ringkas, maka apa-apa tempoh dalam kehidupan kanak-kanak selepas 6 tahun, seorang remaja atau orang dewasa sepadan dengan warna tertentu atau tempat teduh, di mana dia merasa selesa dan selesa. Sudah tentu, ini tidak bermakna anda perlu memasang semula kertas dinding setiap tahun atau membeli perabot baru! Ia akan cukup hanya sekali-sekala untuk menambah reka bentuk bilik kanak-kanak dengan aksen dan aksesori dalam skema warna yang sesuai:

Vrzast Shades
6 - 7 tahun merah, merah jambu, merah jambu gelap;
8 tahun ocher dan oren;
9 tahun Citrine, lemon, kuning;
10 - 12 tahun kuning-hijau, hijau;
13 - 14 tahun biru, biru kehijauan, biru;
15 - 16 tahun biru, biru, biru;
17 tahun ungu, lavender, ungu, ungu dan warna-warnanya.

 

Jenis kertas dinding untuk bilik lelaki: bahan

Kriteria utama menentukan pilihan bahan dari mana kertas dinding untuk bilik kanak-kanak akan dibuat adalah keselamatan untuk kesihatan anak. Di bawah kriteria ini, terdapat beberapa jenis kertas dinding:

  • Kertas - yang paling mudah, murah dan murah, apabila mereka dihasilkan, mereka praktikal tidak menggunakan "kimia" dan tambahan sintetik, tetapi ia tidak akan keluar dari tempat untuk memeriksa sijil. Kehadirannya adalah tanda pasti pengeluar teliti.

Ciri penting: kertas dinding kertas "Breathe", yang meningkatkan kualiti udara. Dalam kes ini, kekurangan kertas dinding kertas - kerapuhan. Tetapi kos rendah agak menafikan tolak ini.

Pedalaman terang untuk kanak-kanak yang ceria

Pedalaman terang untuk kanak-kanak yang ceria

Kertas kertas dinding selamat di warna hangat

Nasihat! Kertas dinding di dalam bilik kanak-kanak perlu diubah dengan kerap - beberapa tempoh asas umur dibezakan (0-2 tahun, 2-4 tahun, 4-6 tahun, 6-9 tahun, 9-11, 11-14 tahun), apabila perlu mengelilingi kanak-kanak dengan hiasan yang sesuai - warna penting, keamatan, lukisan, dan lain-lain. Dengan kata lain, hiasan dinding mesti pergi dengan masa, iaitu, dengan umur.

Oleh itu, tidak perlu untuk pemeliharaan jangka panjang kertas dinding, dan ia tidak mungkin untuk memelihara mereka dalam bentuk asal mereka untuk masa yang lama. Bagi kanak-kanak, dinding boleh menjadi taman permainan untuk kreativiti, dan kertas kertas kertas sesuai untuk tujuan ini secara optimum - mereka mudah menggambar dan aplikasi gam. Dan apabila mereka sudah lama "letih", mereka boleh digantikan dengan murah.

Dengan kertas dinding kertas, ia tidak memalukan untuk mengucapkan selamat tinggal apabila bayi membesar

Dengan kertas dinding kertas tidak menyesal untuk mengucapkan selamat tinggal ketika bayi tumbuh dewasa

Kertas dinding kognitif dengan imej haiwan di dalam bilik bayi

Kertas dinding kognitif dengan imej haiwan di dalam bilik bayi

Nasihat! Bergerak yang berjaya - memasangkan kertas dinding dalam dua tahap. Pada ketiga yang lebih rendah - lebih murah, yang tidak keberatan, mereka boleh berubah lebih kerap. Dan di atas - lebih menarik, asas, sebelum mereka anak tidak akan sampai, mereka akan dijaga dengan baik.

  • Kertas dinding cair - penyelesaian moden dan praktikal. Mereka adalah ekologi - mereka termasuk gelatin, kapas, kulit pohon, mika, kelopak bunga. Wallpaper ini bersifat antistatik, tidak menarik dan tidak mengumpul habuk, tidak tahan api.

Tembok semacam itu mudah dicat, oleh itu ternyata permukaan mulus yang homogen, oleh itu untuk bilik kanak-kanak ia memerlukan hiasan tambahan. Sebagai contoh, anda boleh memohon lukisan stensil atau tampal gambar pelekat. Tidak dinafikan, bilik kanak-kanak itu sangat sesuai untuk tumbuhan (buluh, gabus, jut, rotan), tetapi mereka sangat mahal dan agak halus.

Penting! Sesetengah kertas dinding velocity contraindicated, yang akhirnya menjadi pemungut habuk.

Kanak-kanak kertas dinding untuk kanak-kanak lelaki dengan peta - penyelesaian yang sangat baik untuk bilik kanak-kanak yang semakin meningkat

Latar belakang dengan peta - penyelesaian yang baik untuk anak lelaki yang semakin meningkat

Interior untuk pencinta kimia

Interior untuk pencinta kimia

Warna kertas dinding untuk budak lelaki: betapa pentingnya?

Menurut ahli psikologi, dalam tempoh dua tahun pertama bayi harus dikelilingi lembut, pastel, warna tak tepu dalam nada yang tenang, tenang. Dan hanya dengan usia, kanak-kanak itu boleh menjadi bilik yang paling ceria, berwarna-warni dan terang di seluruh rumah, walaupun penting untuk mengambil kira sifat dan watak anak.

Penguasaan warna terang, berteriak, terlalu banyak bertenaga (kuning, merah, kapur, lemon) boleh menjejaskan keadaan psiko-emosi budak lelaki itu, menjadikannya sangat gelisah, mudah marah.

Nasihat! Warna hijau Ia berfungsi dengan tenang, tetapi ia agak sejuk, jadi ia boleh "dihidupkan semula" dengan memasukkan nada hangat.

Binatang hijau pada latar belakang putih tidak kelihatan membosankan, tetapi sangat harmoni dan tenang

Haiwan hijau di latar belakang putih kelihatan tenang dan harmoni

Jika salah satu dinding disisipkan dengan kertas dinding yang cerah, dan selebihnya - pastel, bilik tidak akan dilebihkan dengan warna

Jika salah satu dinding disisipkan dengan kertas dinding yang cerah, dan selebihnya adalah pastel, bilik itu tidak akan dilebihkan dengan warna

Penting! Pertama sekali, anda harus meninggalkan warna gelap - mereka secara visual menyerap ruang. Selain itu, mereka dikontraindikasikan, jika bilik mempunyai lokasi utara, kekurangan cahaya mesti mengimbangi warna cahaya.

Gaya kertas dinding hangat berwarna kuning hangat mewujudkan suasana yang selesa

Gaya kertas dinding hangat berwarna kuning hangat mewujudkan suasana yang selesa

Wallpaper indah menjadikan kawasan tidur lebih bertemakan

Wallpaper indah menjadikan kawasan tidur lebih bertemakan

Mengenai klasik: warna tradisional "budak" - warna biru dan biru.

Pilihan ini dibenarkan sepenuhnya untuk bilik budak lelaki yang hiperaktif, dia akan membantu untuk jinak dan marah panasnya sedikit. Tetapi untuk senyap malu, lebih baik menambah "tenaga" - sisipan cerah merah, oren, hijau muda.

Kertas dinding berwarna biru putih kelihatan segar dan damai

Kertas dinding putih biru menenangkan dan menambah ke arah "kesegaran"

Wallpaper terang dan berkesan dengan wira kegemaran anda akan menggembirakan anak anda

Wallpaper terang dan berkesan dengan wira kegemaran anda akan menggembirakan anak anda

Wallpaper kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki: pilih yang betul

Kanak-kanak Kertas dinding - cara yang baik untuk mewujudkan persekitaran yang selesa di bilik kanak-kanak, tetapi anda perlu menggunakan peranti ini dengan berhati-hati. Pertama sekali, seseorang harus mempertimbangkan ciri-ciri kategori umur:

  • Menurut ahli psikologi, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun sama sekali tidak peduli kepada kertas dinding berwarna-warni dan cerah di dinding, cerita kanak-kanak dan kartun tidak membangkitkan mereka. Untuk usia ini lebih baik Gunakan warna pastel neutral dan dalam kertas dinding, dan dalam semua bahan penamat.
  • Tetapi dari 3 hingga 6 tahun kertas dinding yang sempurna dengan kartun dan wira dongeng.
Kertas dinding dengan watak-watak ceria secara ideal akan mendekati bilik untuk kanak-kanak dari 3 tahun

Kertas dinding dengan watak-watak ceria secara ideal akan mendekati bilik untuk kanak-kanak dari tahun ke-3

Dinding kertas dinding yang terang untuk kanak-kanak kecil

Dinding kertas dinding yang terang untuk kanak-kanak kecil

  • Bagi kanak-kanak yang lebih tua, keperluan mereka untuk reka bentuk dalaman. Kumpulan ini diserah syarat kanak lelaki 6-12 tahun. Tetapi dengan ini ia harus diambil kira bahawa perbezaan antara umur "sempadan" adalah sangat besar. Jika kanak-kanak berusia enam tahun menyokong watak-watak kartun, maka anak lelaki yang lebih tua akan menjadi malu daripada lukisan kanak-kanak seperti terus terang.
Tempat tidur untuk seorang remaja

Tempat tidur untuk seorang remaja

Sudut sukan di tapak semaian

Sudut sukan di tapak semaian

Untuk kanak-kanak sekolah rendah, pilihan wallpaper foto dengan haiwan - anak anjing lucu, kuda anggun. Ini adalah pilihan yang sangat universal, yang akan menahan pelbagai umur yang penting, terutamanya jika imej itu bersifat kualitatif dan semula jadi.

Idea ini! Bagi pelajar yang lebih tua, bermula dari 10 tahun, gambar pada teknologi (auto dan basikal), navigasi, ruang, sukan akan sesuai.

Nasihat! Kertas dinding boleh digunakan untuk pengezonan premis: wira kartun, cerita dongeng dan komik akan menetapkan zon permainan. Tetapi gambar-gambar terang dikontraindikasikan untuk ditempatkan di kawasan latihan berhampiran meja - mereka akan mengalih perhatian perhatian kanak-kanak itu, terutamanya kanak-kanak sekolah yang lebih muda.

Wall Mural di dalam bilik tidur peminat besbol muda

Wall Mural di dalam bilik tidur peminat besbol muda

Kombinasi bunga yang menarik di nurseri

Gabungan asli bunga di tapak semaian

  • Remaja - dari 12 hingga 16 tahun, Di sini pilihannya bergantung pada kepentingan dan hobi yang telah ditetapkan. Ia boleh menjadi seperti gambar besar idola (olahragawan, artis, pemuzik), serta kertas dinding dengan kandungan geografi (peta dunia), landskap, foto bandar raya atau hanya abstraksi.

Wallpaper untuk bilik kanak-kanak lelaki itu: 75+ idea terang untuk nasihat pedalaman dan psikologi mengenai pilihan warna

Nasihat! Nah, jika imej pada kertas dinding boleh diduplikasi dengan objek di dalam bilik - lukisan di atas linen katil, bantal atau langsir, mainan, mock-up kereta, kapal angkasa, dan sebagainya.

Bilik yang luas untuk remaja dalam nada tenang

Bilik yang luas untuk remaja dalam nada tenang

Penggemar muzik yang semakin meningkat akan gembira dengan reka bentuk biliknya

Penggemar muzik yang semakin meningkat akan gembira dengan reka bentuk biliknya

Di bawah kertas dinding perlu sangat berhati-hati untuk memilih warna dan dekorasi dinding lain yang tidak ada kelebihan warna. Anda tidak perlu dinding dinding semua dinding, ia akan cukup untuk satu, maksimum satu setengah dinding. Walaupun idea asal menutupi semua dinding foto dan imej nampaknya sangat menarik kepada seorang kanak-kanak, ia perlahan-lahan tetapi terus-menerus menyalahgunakannya.

Di satu pihak, rasa, terutama pada remaja, boleh berubah, kadang-kadang sangat cepat, dan jika satu dinding mudah dipadamkan, maka dua atau tiga - mahal. Di samping itu, bilik mesti diletakkan almari pakaian kanak-kanak, rak, lampu, penggantung, dan sebagainya, tetapi mereka bersetuju dengan imej yang teruk, kerana wallpaper foto memerlukan ruang, mereka menguasai, mereka tidak boleh dikaburkan.

Wallpaper untuk bilik kanak-kanak lelaki itu: 75+ idea terang untuk nasihat pedalaman dan psikologi mengenai pilihan warna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 79