Modern típusú üzemanyag, amelyet pellet kazánok égetésére használnak

Modern típusú üzemanyag, amelyet pellet kazánok égetésére használnak

A pellet jelenleg - ez kiváló alternatíva a gáz és egyéb tüzelőanyagok számára, de sokan nem tudják, mi az. fűtés pelletek olcsóbbak, mint a gáz 3-4 alkalommal, de eddig az ilyen anyag gyártási technológiája nem ad lehetőséget arra, hogy teljesen helyettesítse őket gázzal. De a pelletek alternatívájaként sokakat tartanak számon.

tartalom

 • Mi a pellet?
 • A megjelenés története
 • Ökológiai tényező
 • Pellet osztályozása
 • Gyártási folyamat
 • Az üzemanyag előnyei
 • Hogyan válasszunk kiváló minőségű pelleteket?
A pelleteket környezetbarát üzemanyagnak tekintik

A pelleteket környezetbarát üzemanyagnak tekintik

Pellet gyártásához használt zúzott fa

Pellet gyártásához használt zúzott fa

Az üzemanyag-pelletek egyik jellemzője a felszabaduló hőmennyiség, amely valójában hatással van a nyersanyagok költségére

Az üzemanyag-pelletek egyik jellemzője a kibocsátott hőmennyiség, amely befolyásolja a nyersanyagok költségét

A faapríték, amely a kazán közelében érdekes edénybe helyezi őket, egy modern díszítésű dekorációt hoz létre

A kazán közelében lévő edényben lévő faapríték bizonyos dekorációt teremt a modern belső térben

Pelletek: mi ez?

Külsőleg az üzemanyag pelletek henger alakú szemcséknek tűnnek. Ezekben nyomjuk meg a hulladékfát és a mezőgazdasági termelést. Méreteik szabványosak:

 1. Az átmérő 6-8 mm.
 2. A hossza 5-70 mm.
 3. A páratartalom 7-10%.
"Сыпучие" гранулы удобны при использовании подающих устройств в котельных

A "laza" granulák kényelmesek a kazánházakban lévő adagolók használatakor

Ennek az indikátornak köszönhetően sikeresen alkalmazzák őket a pirolízis során kazánok. Ha összehasonlítjuk a fával, akkor a kazánok hatékonysága ezen az üzemanyagon több mint 1,5-szer.

Az egyik pellet mérete azonban attól függ, hogy milyen anyagot használnak a gyártáshoz, a nyersanyagok típusát és felhasználási körét.

Figyelj! Külföldön ez az üzemanyag aktív, különösen az automatizált kazánházaknál. A pellet mind a háztartási használatra, mind pedig az iparban megtalálható. A hővezetőképességüknek megfelelően a pelleteket szénnel hasonlítják össze. Ezenkívül ez az üzemanyag környezetbarát.

A jól szárított pelletek hatékonyabban működnek

A jól szárított pelletek hatékonyabban működnek

A megjelenés története

Pellet kazánok először az USA-ban használták fel, ott kezdődött az anyag gyártása. Bár eredetileg a granuláció ötlete kissé más volt, mert így tervezték a helytakarékos megtakarítást a hulladékszállítás során. De hamarosan a pelleteket üzemanyagként kezdték használni.

Európában először, az 1980-as években alternatív üzemanyagot beszéltek Svájcban. A granulák fahulladékból készülnek. Az 1990-es években Svájcban egy ipari méretű tüzelőanyag-termelésben valódi fellendülés alakult ki. További fejlesztések zajlottak Kanadában, Dániában, Finnországban, Angliában és Olaszországban.

Jelenleg a pelletgyártó üzemek közvetlenül a fakitermelés és a fafeldolgozó vállalkozások közelében helyezkednek el. Ez lehetővé teszi, hogy ne állítsák le az üzemanyag előállítását, és az ilyen gyárak gyakran a nap 24 órájában működnek.

Ökológiai tényező

A pelletek megvásárlása stabil ökológiai hátteret biztosít. Ezek a hulladék újrahasznosításának eredménye, ami azt jelenti, hogy nem károsítják a légkört és a személyt. Úgy gondolják, hogy a pelletek a CO ciklus ciklusának részét képezik a környezetben, vagyis pontosan ugyanúgy vannak felosztva, mint a növekedés során elnyelt fa.

A pelletek égetésénél ugyanolyan mennyiségű szén-dioxid, mint a fa természetes bomlása

A pelletek égetésénél ugyanolyan mennyiségű szén-dioxid, mint a fa természetes bomlása

Figyelj! A hulladékot a termelésben használják, ami azt jelenti, hogy az ilyen tüzelőanyag minden tonna a fákat érintetlenül és biztonságban tartja az erdőben. És a környezet nem szennyezett a fafeldolgozó hulladékkal.

Ami nagyon fontos, az ilyen tüzelőanyag elégetése a légkörbe nem olyan káros, mintha a szén és a dízel üzemanyag égett volna.

A pelletek kémiai jellemzői a nyersanyagoktól függenek

A pelletek kémiai jellemzői a nyersanyagoktól függenek

Pellet osztályozása

A pelletek ára nagymértékben függ a gyártási folyamatban felhasznált nyersanyagoktól. Van ilyen besorolás:

Különböző pelletek nyersanyagokhoz

Különböző pelletek nyersanyagokhoz

 • Fehér pelletek - ezt a márkát "prémiumnak" is nevezik. Fahulladékból készültek, kéreg nélkül. Az ilyen pelletek fűtőértéke eléri a 17,2 MJ / kg-ot. A hamutartalom szinte nulla. Az ilyen pelletek a forgalomban lévő összes termék 95% -át teszik ki. Alkalmasak minden típusú kazán.
A fehér pelletek előnye az alacsony hamutartalom, a kazán takarítása, miután az ilyen nyersanyagok nem szükségesek gyakrabban, mint havonta egyszer

A fehér pelletek előnye alacsony hamutartalom. A kazán tisztítása ilyen nyersanyagok után nem szükséges havonta egyszer

 • Ipari - alacsony minőségű fát tartalmaznak. A fahulladék mellett tartalmazhatnak kéregeket és nem éghető részecskéket is. Az első típusú fűtőértékről közel sem különböznek egymástól, de a hamutartalom valamivel magasabb. Használatakor a kazánt gyakrabban kell tisztítani.
Az ipari pelletek további elemei színüket kissé sötétebbé teszik

Az ipari pelletek további elemei színüket kissé sötétebbé teszik

 • Agro pellet - mezőgazdasági hulladékokból készül. Legfeljebb 15 MJ / kg kalóriaértékük, a hamutartalom több mint 4%. Vagyis gyakran meg kell tisztítania a kazánt. Az ilyen üzemanyag előnyei közé tartozik a megfizethető ár. Elsősorban hőt termelnek nagy hőerőművekben. Kényelmesek is, ha a kazánok biztosítják a hamutisztítást. Használhatók nem minden kazánban, csak azokban, amelyeket az ilyen üzemanyagokra terveztek.
A szabványos minőségű üzemanyag gazdaságos változata, amely csak speciális kazánokban használható

A szabványos minőségű üzemanyag gazdaságos változata, amely csak speciális kazánokban használható

Gyártási folyamat

A pelletgyártás többlépcsős folyamat, amely mind anyagi, mind időbeli költségeket igényel. De mindenekelőtt nyersanyagokat szállítanak az üzemhez. A nyersanyagok lehetnek:

 1. Ugatás, fűrészpor, forgács, egyéb fakitermelés.
 2. Mezőgazdasági termelésből származó hulladékok: kukorica, szalma, napraforgó héjak és mások.
Pelletek fűtött napraforgó bojlerekből

Pellet fűtési kazánok a héj napraforgó

A gyártás technológiai folyamata a következő szakaszokból áll:

 • Nagy zúzás.
 • Szárítás.
 • Finom aprítás.
 • Keverés és vízkezelés.
 • Megnyomása.
 • Hűtés, szárítás.
 • Csomagolás.
A faapríték gyártásában felesleges faforgácsot használnak

A faapríték gyártásában felesleges faforgácsot használnak

Elsődleges zúzás

Azt is nevezik nagy zúzás. Az eljárás során az őrlést 25 x 25 x 2 mm nagyságúra végezzük. Ez a folyamat biztosítja a nyersanyag gyors szárítását a kívánt nedvességtartalomig. Mivel az ilyen anyagot betonpadlón tárolják, hogy kizárják a homokkal és kövekkel történő keverést, a takarógépet betáplálják egy kaparó eszközzel.

A fahulladék csiszolása - az első lépés a pelletek gyártásában

A fahulladék csiszolása - az első lépés a pelletek gyártásában

szárítás

Most a nyersanyag 15% nedvességtartalommal rendelkezik, ami nem alkalmas a következő lépésekre, mivel nem lesz jól nyomva. És a pelletek, amelyek olyan sok nedvességet tartalmaznak, nem alkalmasak a kazánok számára. Az optimális páratartalom 8% -ról 12% -ra, de a megfelelő pellet 10%. Az elsődleges zúzott anyag szárításához dob típusú szárítót használnak. A szárítási módszer kiválasztása a nyersanyag típusától, minőségétől és egyéb tényezőitől függ.

A nem megfelelő nedvességtartalmú pelletek előállításához szükséges nyersanyagok további nedvesítést vagy szárítást igényelnek

A nem megfelelő nedvességtartalmú pelletek előállításához szükséges nyersanyagok további nedvesítést vagy szárítást igényelnek

Figyelj! Ez a folyamat energiaigényes, hiszen 1 tonna nyersanyag kiszáradása érdekében ebben a szakaszban 1 m³ tűzifát kell égetni. A folyamat költségeinek csökkentése érdekében a szárító kemencébe égetnek a fakéreg vagy a fűrészpor.

Másodlagos (finom) zúzás

A présgép működése érdekében a szemcseméret nem lehet több, mint 4 mm, ezért második őrlést használnak. Ehhez kalapácsos malmokat használnak, amelyek kiválóan alkalmasak rostos forgácsok, fűrészpor aprításához.

A fűrészpor ismételt zúzásra készült

A fűrészpor ismételt zúzásra készült

Víztöltés, préselés

Mivel az előző lépésekben a nyersanyagot szárították, és jelenleg csak 8% nedvességgel rendelkezik, nehéz lesz összeilleszteni. Ehhez az anyagot vízzel vagy gőzzel meg kell nedvesíteni. Ez utóbbi szükséges a fahulladék keményfa préseléséhez. Ha a nyersanyagot puhafából készítik, akkor elegendő a nedvesség.

A préselést illetően a pelletekhez használt berendezések különböző formájúak a mátrixban - lapos és hengeres. Maga a mátrix átmérője 1 méter, míg a teljesítmény 500 kW.

Egyes gyártók nyomása nem igényel további gőzt, a tervezési jellemzők miatt

Egyes gyártók nyomása nem igényel további gőzt a tervezési jellemzők miatt

Hűtés, csomagolás

Ahhoz, hogy minőségi pelletet kapj, jól kell hűteni őket. Ez a folyamat segíti a granulátum leeresztését. A sajtó után a hőmérséklet + 70-90 ° C. Egy ilyen folyamat befejezése után azokat átvizsgálják és csomagolják.

Mivel a pelletek laza nyersanyagok, gyakran ömlesztve vannak tárolva, de ez hátrányosan befolyásolhatja az anyag minőségét, mivel felhalmozódik a nedvesség. Ezért a gyártók csomagolják és ajánlják az üzemanyag megtakarítását nagy zacskókban. A legjobb minőségi pellet, amit megvásárolhatunk, gyárilag előre csomagolt táskák.

A fogyasztóban lévő tárolórendszertől függ a granulátumok szemcseméretétől: ömlesztve, nagy zsákokban vagy kis zacskókban

A fogyasztó által tárolt tároló rendszerből a granulátumok csomagolása a következőket jelenti: ömlesztve, nagy zsákokban vagy kis csomagolásban

Az üzemanyag előnyei

A pelletnek számos jelentős előnye van:

 1. Ez egy környezetbarát alapanyag, amely nem növeli a CO vыбросов kibocsátását a légkörbe.
 2. Az öngyulladás alacsony kockázata, mivel nem vitatott, por.
 3. A granulátum sűrűbb, mint a fa és nedvességtartalma alacsonyabb, ami több hőt termel ugyanabból a térfogatból, mint a tűzifa.
 4. A szabvány méretek és folyóképesség miatt lehetséges teljesen automatizálják a fűtési folyamatot.
 5. A legelterjedtebb pelletekből származó hulladék kicsi, ez azt jelenti, hogy a kazánt nem kell minden nap tisztítani. Azok az emberek, akik ezt az üzemanyagot használják, havonta többször is tisztításra nincs szükség.
 6. Csak az első pillantásra ez az üzemanyag tűnik nem a leginkább megfizethető. Valójában, ha újratervezést végez a hőenergia mennyiségére vonatkozóan, akkor a pellet a leghatékonyabb üzemanyag ebben a tervben.
 7. A nyersanyagok egyszerű tárolása - minimális terület és nem szag.
 8. A szállítás egyszerűsége és tisztasága.
 9. A magas kazán hatásfok 96% -on belül van.
Példa pellet kazán működésére egy szakaszban

Példa pellet kazán működésére egy szakaszban

Figyelj! Ha az anyag hiányosságairól beszélünk, akkor a raktárban folyamatosan meg kell tartani az állományt. Éppúgy, mint egy hiba, jegyezzük meg a pelletek égetésének veszélyét, ha a nyersanyagokat, amelyekből készültek, a szennyezett területekről származnak. Valójában ilyen kockázat áll fenn, de a gyártók, akik már hosszú ideje dolgoznak a piacon, nem kockáztatják a képüket és eladják az őszintén veszélyes anyagokat. Ezért gondosan választania kell a granulátum gyártót.

A faapríték gyakorlatilag nincs spontán égésnek kitéve, mivel a készítmény nem tartalmaz por és spórákat, amelyek allergiás reakciót okoznak

A faapríték gyakorlatilag nem öngyulladásnak van kitéve, mivel a por és a spórák nem lépnek be a kompozícióba. Ezenkívül nem okoznak allergiás reakciót

Hogyan válasszunk kiváló minőségű pelleteket?

A minőségi pelletek pontos kiválasztásának fontossága az, hogy csak ilyen lehet az igényelt hőmennyiség. A hamutartalom paramétere a bemutatott határokon belül is szerepel. Az alacsony minőségű üzemanyag használata gyorsítja a kazán kopását.

Pellet: mi ez - A pelletek nagy fűtőértéket jelentenek a faforgácsokkal vagy fával szemben

A pelletek nagy fűtőértéket jelentenek a faforgácsok vagy fa esetén

A választás során figyeljen:

 • A méret. És nem csak a legtöbb pellet mérete, hanem a törött és összeomlott jelenléte is. A csomagban nem lehet semmilyen puffadás, és ha jelentős mennyiségben találják, akkor nem érdemes megvenni az ilyen üzemanyagot.
 • A pellet felületének sima és fényes legyen. Ha az anyag gyenge minőségű, akkor nyilvánvalóan az érdesség észrevehető.
 • A pelletnek szilárdnak és száraznak kell lennie, csak ilyeneket kell használni.
 • Nehéz megszakítani egy kiváló minőségű pelletet, soha nem szabad kezébe dobni.
 • A minőség ellenőrzésének másik módja az, hogy az üzemanyagot a vízbe dobja, és ha a pellet megfullad, akkor ez jó, de ha kiderül, akkor jobb, ha más üzemanyagot keres.
A pelletek megfelelő formája lehetővé teszi számukra, hogy könnyen szállíthatók és túlterheljenek, valamint különleges hüvelyeken keresztül is öntse őket

A pelletek megfelelő formája lehetővé teszi számukra, hogy könnyen szállíthatók és túlterheljenek, valamint speciális hüvelyeken keresztül öntse őket

A pelletek használata kényelmes és környezetbarát megoldás. Nem meglepő, hogy szinte az egész Európa már átállt ilyen üzemanyaggal.

Pelletek: mi ez és azok előnyei a többi típusú üzemanyaghoz képest?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =