Руският стил е перфектно съчетан с нео-готически

Руският стил е съчетан с готическо съживление

Нео-руският стил е една от най-ярките тенденции в руската архитектура, първата проява Арт Нуво. За свободно интерпретират мотиви от древно изкуство и елементи на гротеска, Европейски романтизъм и прототипи на сгради предварително Монголската период.

 • Произход на стил
 • Характеристики на нео-руския стил
 • Представители на нео-руския стил
 • Къща в нео-руски стил
Руският стил, благодарение на еклектиката, изпъкваше с някои детайли, характерни за цялата посока

Еклектичният руски стил се отличава с характерни ярки детайли

Произход на стил

Мястото на нео-руския стил в архитектурата предизвиква много противоречия. Някои историци го смятат за част от псевдоруския стил, който е предшественик. Други не осъзнават приемствеността и твърдят, че нео-руският стил има своя собствена уникалност и почтеност. Има и мнение, че нео-руският стил е предшественик Арт Нуво, защото посоката се появила в началото на XIX-XX век, когато архитектите търсят национален стил.

Обърнете внимание! Раждането на нео-руския ток е пряко свързано с псевдо-руския стил, който започна да се развива в средата на XIX век.

По това време бяха проведени активни изследвания върху технологията за изграждане на църкви, събиране на национални прибори, стъклени работи и репродукция дърворезба. Тези действия са насочени към изучаване на руските традиции и култура с цел по-нататъшно прилагане в архитектурата. Първоначално неоросният стил следваше пътя на еклектизма, опитвайки се да намери пътя си.

В периода на формиране той използва богата фракционна декорация, вдъхновена от мотивите на архитектурата от XVI-XVII век. В работата по планирането бяха взети като основа основанията на "старинните" и "хоровите" конструкции на господарите на древна Рус. Въпреки това до края на XIX век развитието на национално-романтичната тенденция се променя значително. Това анулиране на култа към детайла и страст за техники на древната архитектура става интересуват от друго умение - на север от Русия, Владимир-Суздал земя.

 • Това преосмисляне беше отправната точка за прехода от еклетричен за съвременност. По този начин се ражда нов вид национално направление в архитектурата, наречено неоросски стил.
Izmailovo Кремъл - уютен ъгъл на пред-Петрин Москва

Izmailovo Кремъл - уютен ъгъл на пред-Петрин Москва

Характеристики на нео-руския стил

Въпреки факта, че неоруската тенденция принадлежи към модерността и псевдо-руския ток, тя има значителни различия, които я отличават в независим стил. От модерността се отличава с прикриването на вътрешната структура на конструкцията, както и с утилитарния дизайн, декориран в странно сложна украса.

Към бележката! Основната разлика от псевдоруския стил е използването на свободни вариации за предаването на духа на древна Рус. Докато фалшив руснак естествено копира всички детайли на руската архитектура.

Нео-руският стил доста точно отразява традициите и културата на националната архитектура. Той има редица характеристики:

 1. Като справка, той използва древно народно изкуство, което е в основата на стилистичните черти на съвременната култура. Свързването на старите традиции с възникващата модерност разкрива нови черти и се превръща в израз на националната идентичност и идентичност.
 2. Прилагат обобщени мотиви, творческа стилизация на прототипа, основни принципи на формиране на форма, обеми и пластичност вместо точно копиране.
 3. Той има осезаема връзка с религията и философията, която се базира на теорията, което предполага възможност за обединяване на интелигенцията и хората, с помощта на Православието.
 4. Комбинира пластичната архитектурна маса с отделно изчертани подробности. Балансът, балансът на такива несъвместими компоненти дава на архитектурата уникално емоционално настроение.
Стил олицетворява страстта към богатата и частична природа

Стил олицетворява страстта към богатата и частична природа

Високи тавани са характерни за вътрешната структура на сградата

Високи тавани са типични за вътрешната структура на сградата

Към бележката! Най-добрите творения на майсторите от нео-руския стил днес имат подчертана черта - излизат извън националните традиции. Това допринася за световното признание на представителите на училището в Арт Нуво.

Представители на нео-руския стил

 • Появява се центърът на появата на нео-руския стил Артър кръг Абрамчев, който се състоеше от известни художници от онези времена.

Работейки главно в театъра, те се занимавали с декориране, създавайки атмосферата и живота на древната Рус за представленията. Инициатор на новото направление е Виктор Ванецов, който в картините си отразява красотата на древната руска архитектура.

Храмът на Димитър от Солун в Березовка. Архитект - Померанцев Александър Никонорович

Храмът на Димитър от Солун в Березовка. Архитект - Александър Никорорович Померанцев

Според негов проект фасадата на Третяковската галерия е създадена, съчетавайки фантастични форми с гладкост и спокойствие тухлени стени. Огромна роля в оформянето на стила играе архитект Алексей Шчусев, вдъхновен от древната руска архитектура на Новгород и Псков. Неговата ранна работа - храмов паметник на полето Куликово - е посветена на победата над монголските татари.

 • Най-значителната работа на архитекта Шчушев - ЖП гара Казан в Москва.

Той построи и не по-малко известен Марфо-Марински манастир. В същата посока работиха архитектите Владимир Покровски и Сергей Малиутин. Покровски принадлежи към проекта на заемната офис сграда, а Мальотин създава редица паметници и архитектурни сгради в Москва.

Къща на търговеца Игумнов в Ярославл

Къща на търговеца Игумнов в Ярославл

Къща в нео-руски стил

За да направите къща в нео-руски стил, трябва да се откажете фасадата на стандартния формуляр. В онези дни масивните масивни конструкции се използват главно от дърво. Можете да украсявате стените и тавана с византийска украса, давайки на къщата уникална атмосфера.

Моля, обърнете внимание! Важна фасадна украса беше издълбан clypeus, който също се използва за вътрешна декорация на прозорци и огледала.

Рязането на дърво е един от основните атрибути на стила

Дърворезбата е един от основните атрибути на стила

За украса на къщата често се използват шарени аксесоари, подобни на дърворезба. Бронзовите сплави и желязото се използват за създаване на плочки. Украсете интериора може да бъде с помощта на арки или скулптури. За неоросския стил са подходящи скулптурите на гръцки богове или обикновени хора от минали векове.

По това време особено дърво се използва, така че къщите са построени от дърво, украсени с дърворезби. Мебелите също са дървени, тя имаше прости форми и масивност. Столовете, шкафовете и масата бяха големи, стабилни и здраво съборени.

Към бележката! Често в къщи, използвани пейки, този атрибут се превърна в непроменен елемент традиционна хижа.

Украсена с картина гърдите в къщата също заемаше специално място - служи като пазител на културата и древните традиции. Тя е подсилена с железни ивици и представлява надеждно, оригинално хранилище.

Камина с мозаечно покритие - класически руски аксесоар

Камина с мозаечна декорация - класически руски аксесоар

Руски цвят в интериора

Руски цвят в интериора

Нео-руски стил в архитектурата: историята на произхода, черти и съвременна интерпретация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 28