Naj tradicionalniji način izoštravanja noževa vlastitim rukama je mrvica

Najčešći način izoštravanja noževa s vlastitim rukama je s mrljama

Ovaj će članak pomoći svakom novom korisniku da nauče pravilno izoštriti noževi ručno (s videom bez SMS-a i registracije) i razumjeti zašto to uopće. Stručnjaci, naravno, svjesni su ove teme, ali za njih možda postoje korisne informacije. Ili će biti prilika da ažurirate svoje znanje kako biste "držali korak".

sadržaj:

 • Priprema za oštrenje. Što trebate učiniti prije toga?
 • Odabir desne trake
 • Ispravni kut oštrenja
 • Početak rada
 • Značajke procesa oštrenja noža
 • Donesite oštrinu za brijanje
Različita granularnost grindstone ima svoju funkciju

Različita granularnost grindstone ima svoju svrhu

Pomoću novčića moguće je odrediti kut nagiba kod kojeg je potrebno izoštriti nož

Pomoću novčića moguće je odrediti kut nagiba kod kojeg je potrebno izoštriti nož

Dobar nož za kuhinju radikalno mijenja ideju uobičajenog rezanja i rezanja

Dobar kuhinjski nož radikalno mijenja ideju uobičajenog rezanja i odijevanja

Alat za ručno zatezanje noževa kod kuće - Moussat

Alat za ručno zatezanje noževa kod kuće - Moussat

Ako morate uložiti sve više napora, tada je ovo prilika da razmislite o oštrenju noža. Zato što je uporaba tupog oružja opasna. Može se skliznuti u bilo kojem trenutku i vjerovati da će primijeniti ozbiljnu ranu na vas ili osobu koja stoji pored vas, dovoljno će oštri rubovi noža.

Kut za oštrenje noževa, koji je pričvršćen za namještaj

Kut za oštrenje noževa, koji je pričvršćen za namještaj

Priprema za oštrenje. Što trebate učiniti prije toga?

Oštrica noža na bližoj inspekciji izgleda poput pile, a češće postoje čvorovi zuba i gladak prijelaz između njih, to je lakše koristiti alat. Jednodnevni nož gubi te zubaca, istroše se, saviju i raspadaju.
Postoji mnogo načina za izoštravanje noža pomoću mehaničkih i električnih oštrilica, kao i posebnih strojeva s brušenjima. Ali izoštrivači ne daju idealni rezultat, a izoštravanje stupa zahtijeva znatna znanja i vještine. Stoga ćemo razmotriti kako pravilno izoštriti noževe s trakom, u korak-po-korak vodič za samostalni rad kućnim uvjetima. Na taj će način dati dvije glavne prednosti: znatnu uštedu novca i odličan rezultat.

Najprije treba odrediti stupanj oštećenja oštrice. To je vrlo lako to učiniti. Postavite je pod kutom svjetlosti. Ova metoda odmah prepoznaje sve čipove i nepravilnosti koje trebate eliminirati. Izgledat će poput točkica ili linija na oštrici. Ako je granica između ravnina ujednačena, oštro istaknuta, bez prijelaza, onda je instrument u izvrsnom stanju.
Nakon toga, nož treba prati vodom uz dodatak sapuna. To je učinjeno kako bi se olakšao kasniji rad. Nož će biti lakši za klizanje na traci za mljevenje i bit će vam lakše držati potrebni kut između noža i noževa.

kako pravilno izoštriti noževe s šipkom: usmjeravajući oštricu noža na sunčevu svjetlost, možemo razmotriti bilo kakve nedostatke u metalu

Usmjeravši oštricu noža na sunčevu svjetlost, možemo razmotriti bilo kakve nedostatke u metalu

Nakon oštrenja, nož mora biti očišćen sapunom

Nakon oštrenja, nož mora biti očišćen sapunom

Odabir desne trake

Glavni alat u kasnijem radu bit će grindstone. Da biste dobili savršeni rezultat, trebate nekoliko kamenja različitih granularnosti. Minimalna količina je dva, ali ako vam je potrebna oštrina britve, usavršena, možete upotrijebiti do pet sela.

Barovi s različitom granularnošću

Barovi s različitom granularnošću

Dvostrani mljeveno kamenje s različitim zrnatostima sa strane

Dvostrani mljeveno kamenje s različitim zrnatostima sa strane

Postoje dvije vrste trake. Prvi - umjetni, koji se koriste za primarnu obradu metala, izrađeni su od sljedećih materijala.

 Sintetičke dragulje (dijamant, safir, itd.):

 • borazon;
 • silicij karbid;
 • Kubična bor nitrida;
 • i drugima.
Razni prirodni mlin

Razni prirodni mlin

Drugi - prirodni. Koriste se za završno oštrenje noža:

 • dijamant;
 • granate;
 • korund;
 • Japanski vodeni kamen.

Jasno je da prirodni ulozi vrijedi puno novca, ali ako želite dobiti jako dobri rezultat, morate malo popustiti.
Važan je parametar izbor veličine prikladne za rad trake. Minimalno to bi trebalo biti iste duljine kao nož, koji će morati raditi. I idealno - pola do dva puta više. U ovom slučaju, širina kamena nije bitna i odabrana je na temelju osobnih preferencija. Iako, ako uzmete širu prazninu, lakše će raditi i neiskusni novozapisnik.
Prije početka, potrebno je natapati štapić u vodi (umjetno) ili ulje (prirodno). Tekućina će hraniti kamen, zatvorit će pore u njemu, smanjiti posljedične onečišćenja i olakšati vaš rad.

Ispravni kut oštrenja

Kako pravilno izoštriti kuhinjski nožnjak? Držite ga pod pravim kutom. Ovaj će parametar kasnije biti odlučujući u pitanju trajanja životnog vijeka noževa i učestalosti njegovog oštrenja. Što je veći kut koji dobivate, veća je otpornost metala na vanjske utjecaje, pa stoga treba rijetko ažurirati njegovu oštrinu. Oštar kut olakšava rezanje, ali zbog finoće metala dobivenog na ovom mjestu, metal se brzo briše.

Jednostavan način mjerenja kuta za oštrenje noža

Jednostavan način mjerenja kuta za oštrenje noža

Shema pismenog oštrenja noža

Shema pismenog oštrenja noža

Odlučujući čimbenik je svrha noža:

 • Japanski kulinarske oštrice izoštriti pod kutom od 10-20 stupnjeva;
 • Noževi za rezanje i profesionalni kuhari zahtijevaju kut od 25 stupnjeva;
 • noževi kućanstva - 30 stupnjeva;
 • Lovačke lopatice se obrađuju pod nagibom od 35 do 40 stupnjeva.

Morat ćete ne samo odrediti kut nagiba, već i izdržati tijekom čitavog rada.

Oštrenje lovačkog noža

Oštrenje lovačkog noža

Savjet! Da biste pronašli i održali potrebni broj stupnjeva, dobro je upotrijebiti nekoliko puta presavijeni list papira. To je brz, jeftin i točan mjerač.

Pomoću običnog papira možete provjeriti oštrinu noža

Pomoću običnog papira možete provjeriti oštrinu noža

Uz kut noža, također je potrebno pratiti kut između brušenja i reznog brida noža. Trebao bi biti jednak 90 stupnjeva. To jest, uvijek držite alat s nožem okomito na kamen. Za vas to znači sljedeće: na početku kretanja, nož se nalazi preko, paralelno s prsima, i na kraju ostavljate otprilike pod kutom od 45 stupnjeva (ovisno o obliku noža) u odnosu prema sebi.

Početak rada

Kako pravilno izoštriti noževe s trakom ručno, imajući kut oštrice i stvarni mrvljenje? Potrebno je započeti kamenjem velike granularnosti. Koriste se za grublje i uklanjaju sve vidljive nepravilnosti i čipove oštrice, nakon čega se postepeno prebacite na manji abrazivni materijal. Što je manji, kvalitetniji rezultat dobit ćete. Završiti brušenje može biti općenito abrazivna tijesto, a ne bar.

Smeđi dvostrani s različitom granularnošću

Dvostrani mlin s različitim veličinama zrna

Savjet! Obavezno namjestite šipku na radnoj površini tako da se ne pomakne tijekom rada, inače vam rizik "frustrira" pokret koji može uništiti konačni rezultat. Dobar je izbor gumena prostirka. On će osigurati potrebnu adheziju na površinu.

Obični gumeni podmetač pomaže pri zaustavljanju trake

Obični gumeni podmetač pomaže pri zaustavljanju trake

Prvo je nužno postaviti nož preko rezača s oštrenjem od sebe. Rub oštrice je iznad ruba mljevenog kamena. Zatim počnete glatko voditi nož, postupno ga skrenuvši, tako da se kraj pokreta podudara s vrhom noža. Nije preporučljivo da se nož sruši od ruba trake, tako da možete ogrebati stranu oštrice. Kada kretanje dosegne zavoj noža, ručicu treba lagano podići, počevši "omotavati" u smjeru ručke. Time ćete uštedjeti potrebni kut.

Točan smjer noža kod oštrenja

Točan smjer noža kod oštrenja

Značajke procesa oštrenja noža

U ovom poglavlju ćemo vam reći kako pravilno izoštriti noževe s trakom kako biste dobili trajni i oštar alat. Glavni pokazatelj uspjeha vaših akcija bit će pojava na oštrici takozvane "bure". Izgleda kao lakši sloj čelika, prekriven metalnom prašinom. "Čvorići" su uvijek usmjereni u jednom smjeru, što osigurava ravnomjerno kretanje oštrenog noža.

Burrs izoštrio nož

Burrs izoštrio nož

Jednodijelni i dvostrani noževi za izoštravanje

Jednodijelni i dvostrani noževi za izoštravanje

Budući da se oštrenje provodi s dvije strane, one se moraju izmjenjivati. Nakon svakog provođenja na šipku okrenite nož. U drugoj varijanti, jedna strana se najprije izoštrava, poslije točno jednakog broja pokreta - drugi. Ali ova je metoda nešto gore, jer daje ne sasvim jednoobrazno oštrenje.
Kada se "brazde" formiraju duž cijele duljine, možete otići do kamena s finijom granularnošću i ponoviti sve gore opisane radnje. Smanjenjem veličine abraziva, također se smanjuje veličina rezultirajućih "brazda", jer se metalni metalni sloj s noževa postaje sve manji.

Na svakoj šipki poželjno je proizvesti od trideset do pedeset pokreta (ovisno o tvrdoći čelika i stupnju habanja). Zapamtite da je glavni parametar vaše strpljenje i glatke pokrete. Snaga ovdje nije važna, a ako previše pritisnete na oštricu, neće se brže izoštriti, već će jednostavno biti razmažena.
Preporuča se između prijelaza da isperu nož s vodom, ispirući formiranu metalnu prašinu.

Isperite nož između oštrenja

Isperite nož između oštrenja

Kako pravilno izoštriti noževe s trakom: donijeti oštrinu za brijanje

Ako želite nabaviti oštricu koja jednako jednostavno rezati nekoliko puta uvučeni konopac ili vam omogućiti da dobijete najfinije kriške mekog rajčice, tada morate prenijeti nož do savršenstva. To će vam pomoći s abrazivnom tijesto. Možete ga kupiti u bilo kojoj gospodarskoj ili specijaliziranoj trgovini.
Za završnu fazu rada trebat će vam strip guste kože. Ako kuća nije tako, savršeno zamjenjuje remen bez graviranja. Radna površina mora biti ravna, bez ikakvih promjena.

Abrasivna pasta za oštre izoštravanje

Abrasivna pasta za oštre izoštravanje

Mali komadi kože pomoći će da glavni kuhinjski pribor bude akutniji

Mali komadi kože pomoći će da glavni kuhinjski uređaji budu akutniji

Nanesite abrazivnu tijesto na kožu tako da ona u potpunosti pokriva dio na kojem ćete završiti nož. Nakon toga, opet glatko, polako slijedite oštricu uz pojas, naizmjence okrećući ga da oštri čelik na obje strane.
Nemojte se bojati da nećete vidjeti vidljive manifestacije vaše aktivnosti, kao kada radite s mlinom, jer pasta uklanja toliko mikroskopskih čestica da nisu vidljive golim okom. Rezultat rada će samo promijeniti boju abraziva na koju se nanosi koža. Nakon prvih pokreta postaje siva.

Provjerite nož za oštrinu rezanjem čvrstog užeta

Provjerite nož za oštrinu rezanjem čvrstog užeta

Ovako prohodajte potrebni broj puta i možete pogledati rezultat:

 • Izrežite papir bez primjene napora;
 • obrijati dlake na ruku;
 • pokušajte rezati uže ili paracord.

To su standardne metode provjere.

Keramički nož s idealno oštrim nožem

Keramički nož s idealno oštrim nožem

Zaključci i konačne preporuke

Mnogi se ljudi pitaju: je li uopće potrebno potrošiti toliko vremena i truda samo da biste dobili oštar čelik? Odgovor je jednostavan - potrebno je. Čak i ako imate samo obične noževe za kuhinju. Ispravno izoštriti, pružit će vam neizrecivi osjećaj lakše rezanja, povećati sigurnost rada i u konačnici će spasiti, jer što duže prianjanje traje, to više služi alat.

Oštrenje kuhinjskog noža kod kuće lako i brzo, glavni zadatak: nemojte odstraniti previše čelika s oštrice i pazite da se oštrina oštrice čuva dugo

Oštar nož za kuhinju kod kuće može se lako i brzo. Glavni zadatak - nemojte skidati oštricu previše čelika i pobrinuti se da oštrina oštrice bude dugo sačuvana

Ako nakon čitanja članka još uvijek imate pitanja o pravilnom oštrenju noževa s trakom, videozapis koji je priložen u potpunosti će ih razjasniti. To jasno pokazuje čitav niz akcija, što znači da će vam biti lakše ponoviti, stvarajući svoje iskustvo.

Kako pravilno izoštriti noževe sa šankom: stručni savjeti za savršenu oštrinu kuhinjskih noževa i lovačkih noževa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 95 =