Јагоде од смреке

Јагоде од смреке

За регистрацију цвијеће, алпине слајдове и други украсни предмети башту добро погодан брдовит, садња и негу за коју не захтевају никакав посебан напор. Разлози због којих су ове четинарске биљке веома популарне код вртлараца су врло једноставне: непристојност, нежна арома, занимљиви облици, оригиналне текстуре и бојење игле.

Садржај

 • Разноврсност врста
 • Репродукција
 • Карактеристике слетања
 • Надлежна нега

У зависности од врсте, Џупи пејзаж дизајн може створити сасвим невероватне ефекте: дрво се поносно подиже на цветним креветима или у центру травњак, грмље ограничење вртне стазе или стварање меког тепиха на алпском брду, крупне сорте испуњавају празне просторе. Поред првобитног изгледа, бршљанств има повољан утицај на човјека и околину, испуњавајући ваздух корисним фитонцидима који помажу да се отарасе бактерија.

Воћњаци змаја - неуживе, а јагодице смрзнутог козека могу бити веома озбиљно троване

Воћњаци змаја - неуживе, а јагодице смрзнутог козека могу бити веома озбиљно троване

Јунипер је симбол обиља

Јунипер је симбол обиља

Смарагд зачин (у сувом и свежим облицима) - важан зачин у многим европским кухињама, посебно Алпине, где расте у дивљини

Смарагд зачин (у сувом и свежим облицима) - важан зачин у многим европским кухињама, посебно Алпине, где расте у дивљини

Разноврсност врста

Сада имамо око 70 врста брда са бројним сортама, погодним за култивацију у нашим условима. Најчешће као нови становник за башту, разматрају се следеће врсте брда:

Једна од непрецизних опција је јуница девица, чије је родно место Сјеверна Америка. У природи, ово дрво, достиже до 30 метара у висину, али вртови се користе декоративне категорије, док је једноставност и издржљивост тип: они Харди, суша отпоран, може да толерише сенци и салинитета земљишта.

Јуниперус виргин

Јуниперус виргин

Друга врста из Северне Америке која има отпорност на мраз и отпорност на неповољне факторе јесте смрзнута стена. Његове варијанте су представљене обликом дрвета до висине до 10 м.

За различите услове прилагођене смрзнути уобичајени, који расте у шумама Европе, Азије, Северне Америке и на планинским падинама Северне Африке. Оне су представљене од стране дрвеног и пузавог облика.

Јуниперус вулгарис

Јуниперус вулгарис

Јуниперус вулгарис

Јуниперус вулгарис

Јунипер, кинески Једно име дефинише област њеног пораста: Кина, Кореја, Јапан, Приморски териториј Русије. Ова врста сматра се непреценљивом, лако толерантном оскудицом земљишта, сушом и другим неповољним условима. Његова позната сорта је компактна смрека «стрикта».

У нашим условима лако се уклапа Кесачки змај, расте у шумама југоисточне Азије, Европе, на падинама Урала, Мале Азије и Кавказа. Обично је то брдовит, који се креће дуж земље, мада постоје и мала дрвећа.

Јуниперус Цоссацк

Јуниперус Цоссацк

Разматра се хибрид смрзнутог косака и кинеза змај, који поседује инхерентне преднике отпорност на неповољне услове околине. Међу његовим сортама, најзанимљивији су златни: златар "златна кост" и змај "старо злато".

Није изузетно захтјеван за животну средину и смрчасто лишће, расте у Кини. За декоративну хортикултуру, скоро све његове сорте су погодне: брда "плави тепих", "холгер", "меиери". Најчешће на брдима алпске слајке посади се "блуи звезда", у облику који подсећа на јастук.

Као тло покривач за украшавање баште, можете размотрити смрзнута хоризонтална или простате, чија се домовина сматра Сјеверном Америком. Има изглед зимзеленог крупног грмља.

Јунипер Јуниперус

Јунипер Јуниперус

Разматра се тешко узгоја у нашим условима брдска приморска, који се често сматра збирним постројем. То је пљачкање грмљавина са Сахалином и Јапаном.

Јунипер море

Јунипер море

Јунипер море

Јунипер море

Репродукција

Репродуцирање брда је могуће и код семена и на вегетативан начин:

 • Да би пропагирали сјемење брда, неопходно је у септембру да сакупља своје воће - боровнице. Плодови брда су посебни по томе што сазревају само у другој години и сакупљају тамније бобице. Воћу намотате, срушите и млевите да бисте добили семе из њих. С обзиром да се не сјече све сјеменке, оне морају бити попуњене вишком. Семе су засадене у кутији или директно на малом земљишту. У земљишту је потребно додати тло из биљке одраслих, које садржи симбиозне гљивице које позитивно утичу на развој брда. Са горње стране потребно је покрити земљиште мулчије како би се спречио раст корова и сушење земљишта. Ако се семе ставља у кутију, за зиму кутија се извлачи у улицу под снегом.
Јунипер јагодице су плодови брда, који се често користе у кувању, као и за производњу шнавог шећера

Јунипер јагодице су плодови брда, који се често користе у кувању, као и за производњу шнавог шећера

Савет! Семе могу клијати за годину или две, а понекад за 4 године, али постоје ситуације када се не појављује биљка. Многе украсне сорте брина су тешко пропагирати сјеменкама, тако да ће вегетативне методе бити ефикасније.

 • Можете да пропагате брљо с резанцима. Ово почиње крајем априла. Од одрасле биљке (8-10 година) потребно је срезати годишње сечење "пето", тј. са комадом старог дрвета. 3-5 цм, доњи део се ослобађа од игала. За њих је боље изградити малу стакленицу - ово може бити мало пластично јело покривено филмом. У земљишту из песка и тресета додајте тло из испод одрасле грме. После месец и по дана, коријен систем се појављује у сечевима, али је врло слаб, па је стога потребно стално одржавати високу влажност. Након корења, могуће је пресађивати сјече у земљу, гдје би их требали покрити лапником за зиму, или оставити зиму на прозору. После 3-4 године на својим сталним местима постављају се нове биљке.
Јагоде јунећег меса животиња, које у природи једу ову биљку, односно, игру

Јагоде јунећег меса животиња, које у природи једу ову биљку, односно, игру

 • Смањујући облици змаја могу се пропагирати слојевима. Младе гране треба да се притискају на тло и да се фиксирају, посути земљом с песком и тресетом. Већ у следећој сезони одвојени су од мајчиног грмља и пресађени на право место.
Јуниперус Мексиканац

Јуниперус Мексиканац

Карактеристике слетања

Трансплантација и репродукција жучи нису тежак задатак, али неке биљне врсте не толеришу трансплантацију. Неопходно је одмах одредити место за грмље, што је за њега оптимално, тако да у будућности није морао да је трансплантира. Ово је вредно учинити одмах након куповине клешта у специјализованој продавници или његовој укорењавању након узгајања код куће.

Јунипер у азијском пејзажу

Јунипер у азијском пејзажу

Савет! Да би убацили јунеје и задовољили вртларке са својим луксузним иглама, важно је одабрати право саднице приликом куповине. Прво обратите пажњу на стање игала и коријенског система (боље је, ако је затворено).

Садња се врши на следећи начин:

 1. Биљке из контејнера прво се просипају водом како би се олакшало рад са глиненим гомилом без оштећења коријенског система.
 2. Затим је неопходно ископати рупу, чија величина би требала бити више од приземне коме за 2-3 пута. За одрасле велике грмље, дубина јаме је око 70 цм.
 3. Дно јаме је дизајнирано за одводњавање. Могу се сломити цигле и песак. Дренажа је постављена на 15-20 цм.
 4. Ставите биљку у јамо. У слободном простору за спавање тла, састоје се од дрва или листова земљишта, песка и тресета.
 5. На крају сајења, грмље је добро просуто и прекривено мулцом.
Место садница саднице смрзавања мора бити пажљиво одабрано

Место садница саднице смрзавања мора бити пажљиво одабрано

Јуниперус сабина Јуниперус сабина је најчешћи и најпрестижнији од свих представника овог рода

Јуниперус сабина Јуниперус сабина је најчешћи и најпрестижнији од свих представника овог рода

Заједнички тепих Греен Греен

Заједнички тепих Греен Греен

Надлежна нега

Сајање и бризгање дроге од искусних вртларара не изазива никакве проблеме, јер је ово једноставна биљка. Након садње уопште можете "заборавити" на одређену бригу, али не треба заборавити појединачна правила.

Температура и влага

Није потребан никакав посебни режим температуре, јер је брдски савршен корен у нашим природним условима. У првој зими можете покрити своје корене са лапником и дебелим слојем мулчеве како бисте заштитили корене које се замрзавају. Такође, у зиму, одвојене гране форми дрвета треба да буду везане за пртљажник тако да се испод тежине снега не сломе.

Влажност мора бити умерена. Понекад у вечерњим сатима могуће је прскати постројење ако је видљиво његово "незадовољство" са сувим ваздухом. Захваљујући недељном прскању, игле ће постати лепше и нежније.

Јунипер уобичајеног типа"Vembo"

Заједнички Јунипер, сорта "Вембо"

Заливање

После садења само у првој или две сезони, сваке недеље је потребно заливати брда. У пролеће, када се тло постане влажно, мулч треба уклонити из корена како би се спречило пропадање. Биљка за одрасле се залива искључиво у сувом љету два пута или три пута годишње.

Јуниперус брадавица, или Јуниперус црвена

Јуниперус брадавица, или Јуниперус црвена

Расвета

За убод је неопходно покупити добро осветљено место, јер је у сенци, иако ће расти, али ће постати безоблично и крхко. У најсунчанијим данима, биљка треба да буде сенкана да би се избегло опекотине, у којима је смрча постала жута.

Јуниперус је црвенокрвениран

Јуниперус је црвенокрвениран

Земља и горња одећа

На тло, Џупи није баш тако. После садјења на одговарајућем тлу са пХ од 4 до 7, не можете га ни нахранити додатно. Ако ипак постоји жеља да се ђубриво оплови за његов најбољи раст, могуће је унети пролећну нитроамофоску.

Јунипер лежећи

Јунипер лежећи

Обрезивање

Јунипер расте прилично споро, па стога не треба обрезивање. Редовно је потребно уклонити само оштећене, усмене или једноставно ружне спригове. Ако је џемпер потребан фризура да створи одређени декоративни ефекат, обрезивање се врши ако је потребно.

Јунипер змај

Јунипер змај

Могуће болести и лечење

Јунипер је врло риједак, али је неопходно знати о могућим штеточинама. Ако су биљке смештене на довољној удаљености од једне од других, власници ће моћи да приметну на време и, што је најважније,

 • Један од најчешћих проблема за змај је рђа. Да бисте је зауставили, потребно је примијенити рјешење "арцериде". Посутите смрцу 4 пута са 10-дневним интервалима.
 • Од штеточина до жучи може нападати апиже, против којих је агент "Фитоверм" ефикасан. Прскати два грла два пута у интервалу од 10-14 дана.
 • Такође, смар се може погодити пауком, са којим лек може да се носи са "Каратеом".
 • Да би се решио рушевинског поморанџа помораца ће помоћи леку "Децис", који се примењује два пута у интервалу од две недеље.
 • Штита Јунипер се елиминише уз помоћ "Царбопхос" агента.
Јунипер девица у цвету

Јунипер девица у цвету

Џунпер Џунпер са зрелим јагодама

Џунпер Џунпер са зрелим јагодама

На обично добро одржаване биљке не утичу штеточине, па због тога вам је потребно врло мало времена да оставите смрчу у башти како бисте се решили проблема у будућности.

 

Јунипер - видео

Јуниперус - фото

Четинари чудесни човек у башти – смрч (60 фотографија): Садња и брига за биљку

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 70