Zavedanje stroškov, premislekov, posebnosti dela in neverjetnih stvari, ki jih arhitekti naredijo, vam bodo omogočile razumevanje in razumevanje njihovega sloga in vizije tega, kar ustvarijo.

V tem članku sta dva izjemna arhitekta delila svoje delo: Nils Finn iz Finne Architects in Matthew Coates of Coates Design. Zaradi njih, bomo lahko ugotovili, kaj je to, tanke in težko arhitekturno delo od znotraj, kjer ti ljudje dobili svoj navdih, in kaj morate vedeti, preden boste najem enega od njih, da delajo na njihov projekt.

To so deset stvari.

Torej, kaj delajo arhitekti? Načrtujejo in načrtujejo stavbe ter usklajujejo gradnjo. Arhitekti v večini držav Amerike resno zahtevajo: imeti morajo posebno izobrazbo in delovne izkušnje ter tudi opraviti resna potrdila.

1

1. "Stranka mora biti aktivni udeleženec v procesu načrtovanja". Nobenega dvoma ni, da je dejansko odgovoren za projekt v rokah arhitekta, ampak je rezultat presegel vaša pričakovanja, boste morali z njim razpravljali o proračunu dogodka in jim povejte, kaj želite, da bi dobili na koncu.

Finn, ki je delal za več let z Ameriškega inštituta arhitektov (AIA) v Seattlu na program, imenovan "Kako izbrati in delo z arhitekta", namenja del njegove delavnice na temo, kako pričakovanja seboj v zaporedju "odjemalec-arhitekt". Med seminarji pravi, da je idealna stranka "poštena, odprta, fleksibilna, a odločena, on je realist". Sposobnost biti odprt za ideje svojega arhitekta in pravočasne odločitve je ključ do uspešnega izvajanja zasnovanega projekta.

4

2. "Vaš projekt lahko spremljamo od začetka do konca." Če želite izvedeti obsežen projekt, naj bo to rekonstrukcija ali gradnja vašega sanjskega doma iz nič, se morda sprašujete: kje naj začnemo? Ne zapravljajte časa: prva stvar, ki jo morate storiti, je poklic arhitekta. Ti strokovnjaki imajo spretnosti in usposabljanje, potrebne za izvedbo vašega projekta, poleg tega pa lahko usklajujejo vse projekte načrtovanja in gradnje.

"Arhitekti lahko sodelujejo pri vseh vidikih projekta, od izbire lokacije in študij izvedljivosti do dostave končnega objekta," pravi Coates. "Lastniki stanovanj lahko razpravljajo o obsegu in obsegu storitev, ki jih pričakujejo v določenem projektu. Ampak vsaj arhitekt je odgovoren za načrtovanje, dokumentacijo in dovoljenja. "

5

3. "Naše delo je vseprisotno". "Približno 50 odstotkov našega dela poteka v državi - je dejal Finec, katere sedež je v Seattlu - tako za vsak mesec sem imel je nekaj izletov. Obiščem gradbišče, srečanja s strankami in izvajalci" Torej, če ste prej iskali pro v neposredni bližini, lahko ta krog razširite. Poglej na internet o delu profesionalcev, ki jih občudujete. Ne bojte se, da jih vprašate, če bodo začeli delati na vašem območju.

9

4. Naredimo malo vsega. "Dva identična dni sta zelo redki," pravi Coates. - Nekaj ​​dni grem na gradbišča, da preverim trenutno delo. V drugih dneh se srečujem s strankami, izvajalci ali tehničnimi svetovalci. Večina arhitektov preživi veliko časa na svojih delovnih mestih, nisem izjema. Veliko časa namenjamo pošiljanju in razvijanju projektov na računalniku. "

Finn dodaja: "Delam na zasnovi hiše vsak dan približno uro in pol. Ko sem v pisarni, se pogovarjam s strankami, izvajalci in drugimi pisarniškimi sodelavci. Pregledam skice, prilagodim in napišem tehnične zahteve za vse projekte. Poleg tega pogosto obiščem specializirane prodajalne, specializirane na primer za jeklene izdelke ali pohištvo. Obiščem tudi gradbišča na območju Seattla. In končno, vsak dan poskušam nekaj časa posvetiti trženju: pošiljam fotografije različnim oblikovalskim spletnim mestom, pogovarjajo z novinarji oblikovalskih publikacij in objavljam objave na strani Facebook. "

10

5. Vas zanima kaj nas navdihuje? Preberite več o naših idolih. Vprašajte katerega koli arhitekta, ki ste ga najeli za svoj projekt, kdo je njegov vzorec, ki ga navdihuje za delo. Njegovi odgovori vam bodo dali idejo o svoji viziji prihodnosti projekta, o tem, kaj išče v svojem delu.

Finn, ki je odraščal na Norveškem in v ZDA, v veliki meri navdihuje arhitekturna tradicija Skandinavije. "Moj prijatelj je bil Sverre Fen, znan norveški arhitekt. To je bil tisti, ki je močno vplival na moje delo, "pravi Finn. "Nikoli ne bom pozabil tistih večerov, ki jih imam v Sverru v dnevni sobi svoje hiše v Oslu." Sverre je živel v klasični funkcionalistični hiši, ki jo je zasnoval njegov učitelj Arne Korsmo. Imel je neverjetno sposobnost, da razume oblikovanje in materiale, nato pa jim daje nekaj posebnega poetičnega bistva in oblike. "
Finn dodaja: "Bil je tudi skromen človek, bil je celo presenečen, ko so mu Američani podelili Pritzkerjevo nagrado (analog Nobelove nagrade za arhitekturo). "Oh, da," je dejal. "Poslali so" skrivnostne "fakse in nato v zasebno letalo v Oslo. Ampak potem je bilo toliko snega okoli, da niso uspeli obiskati več mojih zgradb! "

11

"Če je bil Sverre Fen moj kompas, je bil Alver Aalto, finski arhitekt, eden od velikanov arhitekture 20. stoletja, moj North Star," pravi Finn. - Leta 1985, ko sem živel med letom v Helsinkih, sem lahko večkrat ogledal vse stavbe Aalta. Finski arhitekt in kritik Juhani Pallasmaa je bil moj mentor in delil številne ideje o Aalto in finskem oblikovanju. "

Nadaljuje: "Delo Aalto me je videlo skrivnosti obdelave naravne svetlobe in ustvarjanja, kar je Aalto imenoval notranjo pokrajino stavbe. Enkrat sem spal v šotoru blizu cerkve Aalto v Imatri. Jutranja svetloba je bila neverjetna! «

6

6. Navdihuje nas narava. Arhitekti načrtujejo zgradbe, ki omogočajo povezavo med zasebnim, notranjim svetom hiše in svetom izven svojih meja. Torej, ne glede na slog, ki ga vaš arhitekt izbere za svoje delo, najverjetneje bo njegovo navdih natančno narava. "Tukaj na severozahodnem pacifiški obali nas obkroža ena najbolj osupljivih naravnih reliefov," pravi Finn. "Svet živih bitij je moj konstantni mojster navdih."

7

7. Ponudili bomo tudi oblikovalske ideje tudi za najmanjše predmete ... vendar ne vedno. Značilno je, da so za manjše zgradbe bolj verjetno, da lastniki stanovanj najamejo graditelje in ne arhitekte. Ali je vredno razmisliti o tem položaju? "To je odvisno od dela in seveda na arhitektu," pravi Coates. Večina arhitekturnih podjetij z osebjem, ki ima manj kot 10 ljudi, običajno prevzamejo majhne projekte, velika podjetja pa ne zanima. "Na splošno je arhitekt ali gradbeni inženir potreben za vsako delo, ne glede na velikost predmeta. To bo vplivalo na strukturo stavbe in druga vprašanja, kot so izbira stopnic, ograj, oken itd. ", Pravi Coates. "Ne glede na velikost zgradbe je pomembno, da najemodajalec razume, da večina gradbenikov sploh ne razume designa. Poleg tega je pri vsakem obsegu dela dobro uveljaviti mnenje in nasvete izkušene osebe z znanjem, ki bo ugotovila, ali je konstrukcijski postopek pravilen in ali ustreza pojmu predmeta. Priporočam, da lastniki stanovanj najamejo notranjega oblikovalca ali arhitekta za vsako delo, ne glede na velikost predmeta. "

Finn dodaja: "Arhitekti lahko obdelujejo zelo majhne projekte, vendar pa je točka, pri kateri plačilo arhitekta postane nesorazmerno s stroški gradnje. Seveda želim načrtovati pohištvo, toda to je samo ena od mojih strasti. "

8. mesto

8. Trudimo se, da zagotovimo pregledno cenovno strukturo. Arhitekti zaračunavajo v različnih oblikah: na uro (od 100 do 160 USD na uro ali od 60 do 90 USD na uro za izvajanje pomožnih nalog, kot je priprava); enotni skupni znesek; odstotni delež stroškov gradnje (ponavadi od 10 do 25 odstotkov) ali nekatere kombinacije teh možnosti. Večina vključuje tudi začetno oceno skupnih stroškov projekta. Začetna ocena stroškov je narejena ločeno za vsako kvadratno nogo, pri projektih, ki stanejo med 200 in 500 USD na kvadratni čevelj, se upoštevajo samo stroški gradnje. Seveda so stroški v veliki meri odvisni tudi od povprečnih cen v regiji.

Oba Coates in Finn raje plačata na uro. Coates pravi: "Raje imam to metodo, saj omogoča našemu odjemalcu fleksibilno razpravo, na primer o prilagoditvah v notranjosti ali drugem delovnem času brez spreminjanja pogodbe. Poleg tega sem raje urno plačilo, ker menim, da je to najprimernejši način izračuna za obe stranki. Zelo pomembno je pokazati stranki, da nas zanima briljantno delo. "

2

9. Potrebni smo, da vaše sanje prevedemo v funkcionalno, lepo resničnost, ki bo poleg tega v skladu s terenom. V svoji delavnici Finn uči skupaj z AIA, je pojasnil, da boste morali iti na arhitekta, če želite, da se zagotovi, da bo vaš projekt lepa, utilitaristične in ekonomično. Arhitekti lahko delajo s kompleksnimi spletnimi stranmi, upoštevajo vaše potrebe in želje ter jih izrazite v edinstvenem dizajnu, ki vas najbolj privlači. Sprva odločiti v korist izkušenega arhitekta, ne zaupajo velikih projektov izvajalce brez izkušenj oblikovanja ali samouk - to vam bo pomagal izogniti razočaranje in morda prihranili denar, saj v nasprotnem primeru boste morda morali redo delo dobro opravljeno.

3

10. S teboj sva vso pot. "Rekel bi, da je izbira arhitekta kot izbira sopotnika za dolg pot," pravi Finn. "Obstaja zaupanje, sočutje, skupna vizija, dobra komunikacija in medsebojno spoštovanje. Če želite iti na pol poti, že več kilometrov od doma, vam ni treba razmišljati: »Kako se lahko znebim te osebe?«

10 stvari, ki jih morate vedeti o delu arhitektov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 2