Idea menggabungkan skema warna klasik mencipta suasana yang unik di dalam rumah

Idea menggabungkan skema warna klasik mencipta suasana yang unik di dalam rumah

Selama lebih dari satu abad, untuk menghiasi dan mengasingkan kediaman secara serentak, orang menikmati permaidani. Pada masa Soviet, misalnya, permaidani dianggap sebagai elemen penting dewan atau lorong, dan di negara-negara timur mereka berpagar dari seluruh bilik. Dan jika sebelum ini hanya permaidani di dinding dan lantai boleh diberikan hanya oleh orang kaya, tahu raja, pelbagai jenis moden mereka sangat besar dan pelbagai yang dapat memuaskan tuntutan pembeli kemungkinan kewangan yang berbeza dan pilihan gaya dan warna!

  • Jenis
  • Peranan permaidani
  • Penggunaan permaidani hitam di pedalaman
  • Di mana hendak meletakkan?

 

Permaidani sebagai tambahan yang indah kepada pedalaman moden

Permaidani sebagai tambahan yang indah kepada pedalaman moden

Jenis

Bergantung kepada bahan pembuatan, semua permaidani dibahagikan kepada:

Bahan Ciri-ciri
Woolen menyenangkan kepada sentuhan, dicirikan oleh ketahanan dan harta untuk mengekalkan bentuknya. Apabila bilik sejuk, ia berjalan dengan selesa pada produk sedemikian.
Separuh bulu dalam komposisi mereka, selain bulu, terdapat juga benang tiruan. Produk sedemikian bersahaja dalam penyelenggaraan, tahan memakai, tahan lama dan dapat mengekalkan bentuk asal mereka untuk masa yang lama.
Sutera produk yang paling mahal, cahaya, rupa yang menarik.
Kapas produk lembut yang boleh dibersihkan dengan baik, mempunyai tekstur padat dan dapat mengekalkan penampilan yang murni untuk masa yang lama.
Viscose tikar lembut, yang untuk ketahanan dan rintangan untuk memakai adalah lebih rendah daripada bulu.
Kulit yang paling praktikal, mudah dibersihkan dari kotoran dan debu. Tetapi mereka tidak boleh memanaskan apabila bilik itu sejuk.
Nilon yang paling berpatutan, hanya digunakan di kawasan-kawasan yang tinggi, iaitu di koridor atau vestibul.

Dalam bentuknya, segi empat tepat, bujur, bulat dan tidak teratur. Oleh itu, memilih permaidani di bahagian dalam sebuah apartmen atau rumah, Ia adalah perlu untuk mengambil kira bukan sahaja gaya pedalaman, tetapi juga bentuk apa yang paling sesuai dalam kes tertentu.

Peranan permaidani

Setiap bilik di mana permaidani diletakkan di atas lantai, tanpa mengira bahannya, dengan serta-merta menjadi lebih selesa, pedalaman berubah, menjadi kaya dan tepu tidak kira reka bentuk salutan yang dipilih, apa warna dan gaya. Tetapi sebagai tambahan kepada fungsi estetika permaidani:

  • memainkan peranan penebat bunyi tambahan;
  • membahagikan premis ke dalam zon;
  • mewujudkan aksen di pedalaman;
  • memasuki permukaan lantai, membolehkan rumah tangga berjalan di atas lantai yang hangat dengan kaki kosong.

Nasihat! Jika anda memilih permaidani yang betul, ia akan membolehkan anda memberi tumpuan kepada objek tertentu di pedalaman atau hanya untuk memperuntukkan kawasan berfungsi di dalam bilik.

Permaidani persegi sesuai dengan gaya tidur moden

Permaidani persegi sesuai dengan gaya tidur moden

  • Saiz karpet dan karpet yang lebih kecil membantu mencairkan bahagian dalam bilik, mereka boleh disusun di pelbagai tempat, dekat, di hadapan atau antara keping perabot.
Gaya pulau lembut

Pulau bergaya yang lembut

  • Dan permaidani bersaiz sederhana sangat sesuai untuk bilik kecil, menjadikannya unik dan mencipta aksen yang menarik.
Sebaliknya kontras hitam dan putih adalah kombinasi win-win

Sebaliknya kontras hitam dan putih adalah kombinasi win-win

Adalah lazim untuk membeli permaidani di bawah premis dengan pemberian selesai yang membolehkan untuk mengambil gaya, warna, saiz, dan sebagainya. Tetapi ia berlaku bahawa reka bentuk permaidani begitu unik dan asli bahawa bahagian dalam bilik dicipta selepas pemerolehannya, di bawah permaidani dan mengikut gaya. Ini sering berlaku apabila anda memilih hitam permaidani.

Penggunaan permaidani hitam di pedalaman

Sebagai peraturan, permaidani hitam tidak begitu popular, kerana warna ini dalam masyarakat kita sangat berhati-hati. Dan ini tidak menghairankan, kerana ia secara visual menyempitkan ruang sekitarnya, menyerap banyak cahaya dan menjadikan bilik itu suram. Di samping itu, permukaan gelap dan monochromatic sentiasa lebih mengagumkan: mereka akan dapat dilihat dengan jelas oleh debu, vila, rambut, dan lebih banyak lagi kesan kotoran.

Tetapi jika anda mendekati pilihan permaidani dengan penuh tanggungjawab atau mempercayai pereka profesional, anda boleh membuatnya supaya permaidani warna hitam menjadi hiasan sebenar bilik, ia akan sempurna melengkapkan semua unsur hiasan di pedalaman, akan menambah kepadanya keterukan tertentu dan bergaya aristokrat, dan juga menekankan status pemiliknya.

Bilik tidur mewah

Bilik tidur mewah

Dalam kes ini, warna hitam permaidani boleh dengan mudah disalurkan ke dalam bahagian yang sama sekali berbeza - indah dan ketat, mewah dan juga sombong. Dan juga anda boleh menggunakan warna ini untuk mencairkan keadaan boudoir yang remeh dan membuat nota serius di dalamnya.

Bagaimana untuk memohon warna hitam?

Sejak warna ini dianggap sebagai sifat bangsawan, ia dikaitkan dengan harga yang tinggi dan bergaya. Couturiers terkenal dunia menyukai warna ini kerana fleksibilitinya dan lagi dan lagi membuat koleksi baru dengan hitam yang dominan. Teduh ini lebih elegan, laconic dan dengannya semua warna digabungkan, sehingga dapat digunakan dalam gaya dan solusi yang sama sekali berbeda.

Tidak semua orang akan memutuskan untuk membeli karpet hitam padat dan menggunakannya di rumah mereka untuk hiasan dalaman, kerana ia memerlukan pendekatan khas, kepekaan dan rasa perkadaran.

Nasihat! Jangan buat hitam warna utama dalam reka bentuk dalaman, kerana ia boleh mencetuskan kemurungan emosi dan juga perkembangan kemurungan.

Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada permaidani beberapa warna, termasuk hitam, dengan kontras atau corak mosaik.

Aksen terang - laconic dan bergaya

Aksen terang - laconic dan bergaya

Nasihat! Hitam adalah latar belakang yang indah untuk warna-warna berair seperti merah jambu, emas, ungu, biru, kuning, hijau dan putih. Ini membolehkan anda mencipta dalaman dramatik, agak serius, tetapi sangat bergaya, dan kombinasi hitam, burgundy dan emas akan memberi dia kemewahan istimewa.

Di mana hendak meletakkan?

Penggunaan hitam dalam reka bentuk bilik adalah sesuai dalam kes-kes di mana perlu untuk menekankan chic dan elitism. Dalam kes ini, untuk keputusan itu bukan sahaja tempat awam yang sesuai, seperti hotel, kelab, restoran.

Warna hitam boleh digunakan untuk menghiasi tempat tinggal, contohnya, ruang tamu atau ruang tamu. Digabungkan dengan aksen yang terang dan latar belakang yang bijaksana, ia akan membantu untuk membuat kesan yang hebat, menekankan kelebihan pedalaman dan mengalih perhatian perhatian dari kekurangannya.

Kawasan kelonggaran yang ideal

Kawasan kelonggaran yang ideal

Sudah tentu, ia bukan penyelesaian terbaik untuk menjalankan dalaman kediaman sepenuhnya dalam nada hitam. Tetapi untuk menggunakan permaidani hitam di dalam bilik di mana perabot putih atau berwarna-warni disusun, tekstil yang terang digunakan dan di mana terdapat banyak tanaman hiasan, mungkin dan perlu. Ini akan membolehkan anda melengkapkan keadaan, membuat "gambar" yang tidak terpakai, tidak membebankan dan tidak terlalu berwarna (dalam kes hiasan terang) atau membosankan (dalaman putih).

Fleksibiliti permaidani dalam hitam membolehkan ia digunakan untuk premis yang sama sekali berbeza: ruang tamu, dan bilik tidur, dan kabinet, dan ruang makan, dan koridor. Perkara utama ialah menggabungkan dengan perabot, tekstil dan aksesori dengan betul.

Permaidani hitam sempurna melengkapkan bahagian dalam ruang makan

Permaidani hitam sempurna melengkapkan bahagian dalam ruang makan

Ingat! Satu-satunya tempat di mana lebih baik tidak menggunakan warna hitam, - bilik kanak-kanak. Dalam kes ini, lebih baik untuk mengekalkan nada yang lebih ceria - biru, hijau, oren.

Ketat dan laconic: pilih permaidani hitam yang sempurna untuk pedalaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1