protivopozharnaya_dver_05

Terdapat pintu biasa - diperbuat daripada logam, ditutup dengan venir atau kulit, dan terdapat tembakan api - produk khusus yang mampu menahan kesan kebakaran, menghalang penyebaran nyalaan, memastikan pemindahan orang yang cepat dan selamat dari bangunan. Pintu sedemikian adalah mahal, mereka mempunyai, sebagai peraturan, bukan reka bentuk yang terbaik, tetapi adalah yang paling disukai dari segi keselamatan kebakaran.

Kandungan

 • Di manakah pemasangan diperlukan?
 • Bagaimana untuk memilih pintu api?
 • Apakah had rintangan api untuk dipilih?
 • Isu pemasangan
 • Bagaimana wajarkah pemasangan pintu kebakaran?

protivopozharnaya_dver_01

Di manakah pemasangan pintu api tahan api?

Sebaiknya, letakkan pintu tahan api di mana-mana bangunan di mana terdapat ramai orang. Dalam amalan, mereka terpaksa hanya dalam kes tertentu. Khususnya, mereka ditubuhkan oleh:

 • dalam bangunan pengeluaran: antara bengkel, bilik rehat, bilik kerja, gudang;
 • di bangunan kediaman di mana terdapat juga premis bukan kediaman (contohnya, pejabat - mereka dipisahkan dari bahagian utama oleh pintu api);
 • di mana-mana tapak di mana terdapat risiko kebakaran yang tinggi (contohnya, peralatan berpotensi berbahaya dan bahan mudah terbakar digunakan): di garaj, makmal, bengkel khusus dan gudang.

Di mana-mana tempat risiko kebakaran meningkat, perlu memasang pintu kebakaran. Fungsi utamanya adalah pelindung. Ia akan menjadi penghalang yang boleh dipercayai untuk nyalaan dan tidak akan membenarkannya tersebar di luar satu bilik atau sebahagian bangunan. Walau bagaimanapun, tahap perlindungan bergantung kepada jenis dan kelas pintu.

Pintu tahan api diperbuat daripada logam dan ditutup dengan cat serbuk.

Bagaimana untuk memilih pintu api?

Pemilihan mengambil kira bukan sahaja saiz, tetapi juga batas ketahanan api. Ini adalah parameter utama yang menentukan tahap kebolehpercayaan produk dan tahap keselamatan kebakaran di bangunan atau premis. Had ketahanan api ditentukan oleh singkatan EI dan REI. Setiap huruf dalam singkatan ini mempunyai makna tersendiri. Khususnya, bagi R kita bermaksud kehilangan daya galas di bawah pengaruh api, untuk E - kehilangan integriti produk, untuk saya - kehilangan kualiti penebat haba. Jika kapasiti galas hilang, pintu mendapat kecacatan yang paling serius, dan struktur keseluruhannya runtuh. Apabila integriti itu hilang, terdapat lubang dan retakan di kanvas, di mana asap dan api masuk ke bilik lain. Setelah kehilangan kualiti penebat panas, pintu mula panas di sisi lain dan memanaskan udara di dalam bilik.

Pintu tahan api IE 30

Pintu tahan api IE 30

Lebih besar nilai di sebelah singkatan, semakin lama pintu akan bertahan sebelum ia runtuh atau kehilangan sifat pelindungnya.

Ia kelihatan seperti ini:

 • REI 30 membayangkan bahawa pintu akan menahan kesan api selama setengah jam sebelum ia kehilangan kapasiti menanggung beban, kualiti penebat dan integriti.
 • RE 30 bererti bahawa dalam setengah jam selepas permulaan api pintu akan kehilangan integriti atau keupayaan galasnya.
 • R 30 Menentukan kehilangan kapasiti galas selama setengah jam.

Semakin besar jumlahnya, semakin lama pintu akan bertahan, tanpa kehilangan sifat pelindungnya. Sudah tentu, jika hanya R atau RE ditentukan, angka itu harus lebih tinggi (misalnya, 120 atau 60 minit), kerana pintu kehilangan kualiti pelindung haba sebelum ia runtuh.

protivopozharnaya_dver_02

Malah pintu api berkualiti tinggi tidak dapat melindungi anda dan bangunan anda dari api. Cepat atau lambat pintu akan kehilangan integriti, dan api akan merebak ke bilik-bilik jiran. Rintangan kebakaran hanya memberi permulaan kecil. Pada masa ini, anda mesti mempunyai masa untuk mengosongkan orang dari bangunan dan mengambil perkara yang paling berharga, memanggil ahli bomba, dan idealnya - menghapuskan kebakaran.

Apakah had rintangan api untuk dipilih?

Ia semua bergantung pada jenis bilik yang anda mahu memagar dari orang lain, berapa besar risiko kebakaran, seberapa cepat ruangan itu boleh terbakar. Meramalkan "tingkah laku" kebakaran sangat sukar, tetapi, sebagai amalan menunjukkan, ruang tamu terbakar dalam masa 20 minit, dan ruang pejabat - kira-kira setengah jam. Jika semua bahan dibakar di dalam bilik, api boleh keluar. Oleh itu, pintu kebakaran hanya akan menyelamatkan semua bilik lain jika ia dapat menahan api selama 30-40 minit.

Penyimpanan gudang atau dewan pengeluaran boleh dibakar lebih lama, oleh itu pintu dengan had rintangan api yang lebih tinggi digunakan untuk itu - sekurang-kurangnya 60-120 minit ia mesti menahan penghalang itu.

protivopozharnaya_dver_06

Isu pemasangan

Kebakaran boleh menembusi retakan antara bingkai pintu dan dinding, jadi anda perlu mendekati pemasangan dengan segala tanggungjawab. Gunakan bahan konvensional dan biarkan jurang yang besar tidak mungkin. Untuk penyegelan lengkap, buih pelekap khusus digunakan - tahan api. Ia juga boleh mempunyai had rintangan api sendiri.

Adalah penting untuk mematuhi bukan sahaja teknologi pemasangan, tetapi juga peraturan keselamatan kebakaran. Mereka mudah. Khususnya, walaupun pintu biasa harus terbuka ke arah pergerakan orang semasa pemindahan. Iaitu, di luar - di koridor atau di jalan. Pintu berayun ke dalam boleh menyebabkan pembentukan pasaran lambak, menyekat keluar, kecederaan.

Di ruang serambi, koridor di atas lantai, vestibul dipasang pintu dengan mekanisme kunci mudah yang boleh dibuka tanpa kunci dari bahagian dalam. Jika anda menggunakan kunci konvensional, semasa pemindahan, anda tidak boleh mencari kunci. Pilihan yang ideal - sistem "antipanik", apabila pintu dari luar dikunci dan dibuka kunci hanya dengan kunci, dan dari dalamnya ia boleh dibuka dengan hanya menekan pemegang. Pemegang adalah rod panjang. Jika orang ramai dibentuk, pintu boleh dibuka walaupun secara tidak sengaja.

Adalah penting bahawa pintu api ditutup secara automatik. Pintu lebih dekat akan melakukan kerja untuk anda: pintu ditutup, menghalang jalan ke kebakaran dan asap.

Bagaimana wajarkah pemasangan pintu kebakaran?

Pintu api menyelamatkan nyawa, menjadikan kerja bomba jauh lebih berkesan, melindungi bangunan dari penyebaran api. Walaupun pintu-pintu tersebut mahal, kos tersebut dibenarkan. Idealnya, ia harus digunakan dengan sistem "antipanic", penggera kebakaran dan sistem pemadaman. Pendekatan bersepadu sedemikian akan menjadi lebih berkesan.

Setelah diterima sepenuhnya dikerahkan Nasihat pada pintu kebakaran dari pengurus laman web MNKK.RU, kami memutuskan untuk menulis di sini satu artikel, dan terima kasih atas bantuan mereka.

Apakah pintu kebakaran, dan bagaimana untuk memilihnya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 40 =