Verbena - dolgoletna lepa in nezahtevna kultura

Verbena - dolgoletna lepa in nezahtevna kultura

Verbena - dolgotrajna kultura, nezahtevna, odporna na suho, ne zahteva posebnih pogojev za gojenje, zato je priljubljena pri začetnikih v cvetličarstvu. Znano je, da je veliko vrtnarjev - svetla pisana rastlina, ki je prišla na naše cvetlične vrtove iz tropskih in subtropskih predelov Amerike.

Vsebina

  • Varietski asortiment
  • Gojenje: izbira kraja in časa
  • Sejanje, razmnoževanje verbene
  • Verbena - sajenje in oskrba
Neverjetno lepa glada

Neverjetno lepa glada

Verbena - svetla barvita rastlina

Verbena «Lantana Camara» - svetla barvita rastlina

Nizki grmičevji, okrašeni z raznobarvnimi socvetji, imajo dolgo cvetočo obdobje, in če redno odstranjujete utrjene cvetne steble, verbena na vrtu bo navdušila videz do jesenskih zmrzal. Na severu ne prenaša prezimovanja, zato se goji kot letno. Toda v toplejših regijah, s pogoji v bližini sorodnikov, ni slaba zima in lahko okrasite gredice in gredice.

Verbena na vrtu lahko navdušuje pogled na najbolj jesenske zmrzali

Verbena na vrtu lahko navdušuje pogled na najbolj jesenske zmrzali

Nasvet! Če ste še vedno pripravljeni tvegati, jeseni, pokrivajo korenike s segrevanjem materiala (šota, slama, humus). Takšna tehnika bo zaščitila rastline pred zmrzali in jim omogočila uspešno zimo v tleh.

Poleg dekorativnih namenov se te rastline aktivno uporabljajo v medicini, kuhanju in parfumeriji. Verbena - medicinska kultura, znana že od antike. Uporabili so ga za obnovo delovanja jeter in ledvic, izpiranje.

Verbena lepo prilegajo vaši notranjosti

Verbena lepo prilegajo vaši notranjosti

Varietski asortiment

Od skoraj dvesto vrst je najpogostejša verbena hibrid, ki ima velikost do 50 cm, raste v obliki grmovja. Krovne socvetje so barvne bele, rumene, oranžne, bež, vijolične, robovi imajo robovi svetlobe, stebla so pokončna ali plazljiva.

Verbena hibrid udari s svojo lepoto

Verbena hibrid udari s svojo lepoto

Lepa bela verbena na ozadju vijoličnih petunij

Lepa bela verbena na ozadju vijoličnih petunij

Hibrid Verbena"Scarlet"

Verbena hibrid "Škrlat"

Za gojenje posod v Ljubljani cvetlice in visečih cvetnih vrečkah se uporabljajo verbena ampel, ki tvori sferične umbellate socvetje na visokih pedantih. Ocene so zelo dekorativne, imajo bogato obarvanost barv, veliko se razlikuje z dovolj močno aromo.

Veličastna svetlo oranžna verbena

Veličastna svetlo oranžna verbena

Z veliko raznovrstnimi vrstami, v kulturnem sajenju, se najpogosteje uporabljajo le nekaj:

  • Kanadski - nizka rastlina do 20 cm z bogatim cvetenjem, občutljivo globoko rezani listi, bela, lila, roza, lila cvetje.
Verbena kanadski

Verbena kanadski

Viseče lončke z vervainom bodo razkrile vaše verando

Viseče lončke z vervainom bodo razkrile vaše verando

Pink kanadska verbena

Pink kanadska verbena

  • Težko - rastlina z razvejanimi stebli, klinastimi listi in zapleteno socvetje vijolične in lila.
Verbena težka

Verbena težka

Lila verbena na rdečem ozadju izgleda impresivno

Lila verbena na rdečem ozadju izgleda impresivno

  • Buenos Aires - največja sorta, s pokončnimi stebli do 120 cm, socvetja - špikla, dolga cvetenja, barvana v ametistični barvi.
Buenos Aires verbena je največja sorta

Buenos Aires verbena je največja sorta

Buenos Aires verbena

Buenos Aires verbena

Ametist Colorful Glade

Ametist Colorful Glade

Gojenje: izbira kraja in časa

Pomladanska verbena v zemlji je posajena po koncu hladnega vremena. Lahki jutranji zmrzali ne povzročajo škode, vendar lahko podaljšana hlajenja vrnejo rastline. Zato je bolje čakati na stabilno toplo vreme in začeti pristajanje.

Ni čudno, da je to zelo nezahtevna rastlina - verbena raste enako dobro na skoraj vseh tleh. Kljub temu pa so najbolj zaželeni naravni ilovici.

Verbena ne preseneča s številnimi barvami in odtenki

Verbena ne preseneča s številnimi barvami in odtenki

Nasvet! Pri sajenju sadik na stalno mesto na dnu luknje je treba izliti drenažo - to bo ščitilo koreninski sistem pred prekomerno vlago in stoječe vode.

Spletna stran za zasaditev je bolje izbrati dobro osvetljeno, saj ta cvet ni grozljiv tudi brezbarvni žarki vročega sonca. Obenem rastlina dobro prenaša sence in bo raste tudi kot vmesni pridelek na parceli, kjer se gojijo najzgodnejša roža - verbena bo okrasila cvetlično posteljo po narcih in Kroki.

Verbena raste enako dobro na skoraj vseh tleh

Verbena raste enako dobro na skoraj vseh tleh

Sejanje, razmnoževanje verbene

Reprodukcija verbene je odvisna od njegove raznolikosti. Nekatere vrste se lahko posadijo samo vegetativno, saj ne tvorijo semena primerne za setev. Praktično vse rastline lahko pomnožimo z razdelitvijo grmičevja v spomladansko in jesensko obdobje.

Razmnoževanje pomnoži verno limone. V ta namen se jeseni letne poganjke razrežejo na potaknjence in posajene v posušeni zemlji. Za ukoreninjenje so apical delci vej odrezani, tako da ostane 4-6 listov. Poglobite se v tla, tako da so spodnji brsti nahaja pod tlemi. Vdolbljene poganjke spomladi presadijo na stalno mesto.

Verbena limona - neprekosljiv eliksir lepote

Verbena limona - neprekosljiv eliksir lepote

Najpogostejši način razmnoževanja je gojenje verbene iz semen. Ta postopek ne povzroča posebnih težav, zlasti ker veliko semen ohranja svojo kalivost že več let.

Za nekatere sorte je značilna gosta lupina semen, zato boste morda potrebovali stratifikacijo verbenine. Semena je treba položiti na vlažno krpo in hraniti pri nizki temperaturi 5-6 dni. Po tem se lahko poseže na običajen način.

Verbena"Hot Pink"

Verbena «vroča roza»

Seja verbe za sadike se začne marca v običajnih gnojilih, vlažnih tleh. Razvoj sadik pride v roku enega meseca. Za zdravo streljanje, morate le opazovati režim napajanja - navlažite tla, ko se posuši. Posebne agro-prakse niso potrebne, zato je ta način vzreje možen pri pridelovalcih sile in novincev.

Sadnice Verbena

Sadnice Verbena

Verbena - sajenje in oskrba

Po izbiri primerne strani, rastlinske verbene gošče na razdaljah, ki ustrezajo velikosti koreninskega sistema. Ker je dovolj kompakten, je med majhnimi rastlinami dovolj, da ohranijo vrzeli 20 cm. Plevel se opravi okoli mladih sadik in samotnih grmovnic. V gosto sajenje poganjki postopoma oblikujejo neprekinjeno preprogo, skozi katero plevel preprosto ne prodre.

Zalivanje. Redno zalivanje zahteva mlade rastoče rastline. Kasneje, ko so grmovnice že oblikovale, morate zmanjšati količino vode. Rastna verbena ne povzroča težav v regijah z aridnim podnebjem, dobro prenaša toploto in pomanjkanje vlage.

Modra verbena

Modra verbena

Razsvetljava. Verbena potrebuje dovolj svetle razsvetljave, zato je priporočljivo izbrati odprto površino. Upoštevajte dejstvo, da poleg tega, kje je posajena cvetica - verbena tvori dovolj gosto grmovje, še posebej velike vzorce, skozi katere svetloba ne prodre v liste drugih rastlin. V hiši za lončke in lončke morate izbrati dobro osvetljena okna in odpreti verande.

Vrh preleta. Večkrat se proizvaja med sezono - pomaga podaljšati cvetenje in narediti bolj bujno. Za to so uporabljena tradicionalna kompleksna gnojila.

Verbena raje odprta sončna mesta

Verbena raje odprta sončna mesta

Obrezovanje. Da bi cvetočo sezono čim dlje, je treba redno odstraniti posušeno cvetje in peduncle. Takšno obrezovanje vam omogoča, da podaljšate cvetenje na skoraj zamrzne temperature.

Bolezni in zdravljenje. Skoraj vse tradicionalne bolezni vrtnih rastlin zadoščajo za verbeno: bakterijski wilt, praškasto plesen, črna noga, glive in plesen. Na to vplivajo tudi uši, ogorčice, pršice.

Verbena vam bo dala živahne tone

Verbena vam bo dala živahne tone

Vendar pa pravočasno zdravljenje zagotavlja dobre rezultate in ne zahteva uporabe dragih in redkih zdravil. Kompleksni baktericidni, protiglivi in ​​insekticidi pomagajo pri obvladovanju bolezni. Toda za ohranjanje rastlin je veliko bolj pravilna, da ne dovoli pojav bolezni. Da bi to naredili, je potrebno upoštevati pristojni sistem namakanja in ustvariti najprimernejše rastoče pogoje.

Verbena (51 slike): nezahtevna lepota za vaš vrt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 70 =