Kelimpahan kayu dalam perabot dan perabot ruang tamu rumah kayu

Kelimpahan kayu dalam perabot dan perabot ruang tamu rumah kayu

Peringkat akhir pembinaan adalah penamat rumah kayu di dalam, dan dalam hal ini pemilik dapat memutuskan gaya masa depan di masa depan, tetapi mereka harus memilih bahan itu sendiri, serta melakukan sejumlah pekerjaan persiapan. Kayu mempunyai keperluan khas untuk penamat yang seterusnya, oleh itu, apabila menjalankan kerja dalaman, sifat dan ciri-cirinya harus diambil kira. Di samping itu, jangan lupa bahawa rumah kayu bukan sahaja cantik dan hangat, tetapi masih mempunyai tenaga khusus. Reka bentuk dari dalamnya sama ada boleh menekankan perpaduan dan harmoni dengan alam semula jadi, mewujudkan suasana keselesaan yang unik, atau menjadi ultra-moden, tetapi tidak kurang selesa.

Kandungan:

 • Bila perlu kerja hiasan dalaman
 • Menyediakan rangka untuk penamat
 • Ciri-ciri kemasan dalaman sebuah rumah kayu
 • Pilihan bahan
 • Memotong kayu
 • Drywall
 • Panel dinding
 • Bahan-bahan lain
 • Menamatkan lantai
Menamatkan bilik tidur loteng dengan kayu ringan

Menamatkan bilik tidur loteng dengan kayu ringan

Interior kayu rumah peribadi dalam gaya Scandinavia

Interior kayu rumah peribadi dalam gaya Scandinavia

Dapur dalam gaya negara di rumah kayu

Dapur dalam gaya negara di rumah kayu

Bilik tidur dalam gaya desa di bawah bumbung rumah kayu

Bilik tidur dalam gaya desa di bawah bumbung rumah kayu

Bila perlu kerja hiasan dalaman

Kemasan dalaman rumah dari kayu harus dilakukan hanya selepas penyusutan utama telah berlalu (ini hanya terpakai kepada rumah-rumah kayu "segar"). Pada peringkat ini terdapat penyusutan aktif pokok, balok atau balak mengubah saiz mereka ke sisi yang lebih kecil, dan penebat ditekan. Sekiranya penamat dalaman dilakukan sebelum penghisipan, maka hasilnya boleh anda dapatkan salutan yang melengkung, yang juga boleh jatuh dan anda perlu memulakan sekali lagi.

Tempoh pengecutan dipengaruhi oleh:

 • Jenis pembinaan rumah.
 • Bahan (kayu, log, dll), kelembapan awalnya.
 • Zon iklim pembinaan.
 • Masa pembinaan.

Khususnya, rumah yang diperbuat daripada kayu venir berlapis memberikan pengecutan utama 3-4 minggu selepas pendirian, ini adalah tempoh terpantas. Lain-lain jenis rumah kayu memerlukan penyusutan selama beberapa bulan dan bahkan tahun. Rata-rata, kemasan di dalam rumah boleh dimulakan hanya 10-12 bulan selepas selesai pembinaan itu sendiri.

Nasihat! Kerja-kerja penamat dalaman di rumah lama boleh dilakukan pada bila-bila masa, tetapi hanya selepas memeriksa kualiti semua struktur dan membawa mereka ke keadaan normal.

Kabinet rumah dengan lapisan

Kabinet rumah dengan lapisan

Selesaikan ruang tamu di sebuah rumah kayu

Selesaikan ruang tamu di sebuah rumah kayu

Rumah dua tingkat yang diperbuat daripada kayu dengan perapian

Rumah dua tingkat yang diperbuat daripada kayu dengan perapian

Tingkap panoramik dan kayu ringan di penyaduran ruang tamu sebuah rumah persendirian

Tingkap panoramik dan kayu ringan di penyaduran ruang tamu sebuah rumah persendirian

Kayu dan bata dalam reka bentuk rumah persendirian

Kayu dan bata dalam reka bentuk rumah persendirian

Menyediakan rangka untuk penamat

Selepas pembinaan bingkai, penting untuk menjalankan beberapa kerja persediaan, yang menjamin hasil kualitatif, dan penamat itu sendiri dan rumah secara keseluruhannya akan bertahan lebih lama.

Pertama sekali, adalah perlu untuk melindungi log (log). Ini biasanya dilakukan dalam dua peringkat. Utama dijalankan 3-4 minggu selepas pendirian, dan menengah selepas 6-8 bulan. Untuk melakukan ini, semua slot di antara rasuk dipenuhi dengan pemanas, kedua-dua serentak di luar dan di dalam bangunan, supaya tidak ada gangguan pada masa akan datang. Dinding Kononpaty ke arah bawah dari bawah, secara beransur-ansur melangkau seluruh rumah di sepanjang perimeter.

Kerja-kerja penamat secara purata mula dilaksanakan 2-3 bulan kemudian, sehingga rumah akhirnya akan berkurang.

Juga, ia tidak akan berlebihan untuk mengendalikan balak dengan peralatan pelindung khas, yang akan menghalang pembentukan acuan, kulat, membuat bahan tahan terhadap pereputan. Impregnation dapat mengurangkan risiko kebakaran, dan juga kegelapan kayu.

Kayu terang dalam reka bentuk dapur dalam gaya negara

Kayu terang dalam reka bentuk dapur dalam gaya negara

Bilik mandi di dalam pokok kelihatan bagus dan bergaya

Bilik mandi di dalam pokok kelihatan bagus dan bergaya

Dalaman yang bergaya di ruang tamu sebuah rumah persendirian dari sebuah rumah balak

Dalaman yang bergaya di ruang tamu sebuah rumah persendirian dari sebuah rumah balak

Ruang makan rumah peribadi dari rumah kayu

Ruang makan rumah peribadi dari rumah kayu

Ciri-ciri kemasan dalaman sebuah rumah kayu

Penamat dinding di dalam rumah akan bergantung kepada kualiti bingkai itu sendiri.

Mengotorkan

Rangka bingkai yang cantik tidak dapat ditampal, terhad kepada hiasan hiasan. Yang kedua termasuk pengisaran permukaan dengan warna berikutnya.

Nasihat! Jahitan halus di antara rasuk boleh ditutup dengan kord khas, yang tidak hanya menyembunyikan penebatan, tetapi juga berfungsi sebagai perlindungan tambahan dari draf dan elemen hiasan.

Dinding dan siling kayu dianjurkan untuk ditutup dengan antiseptik berwarna atau cat berasaskan air, yang membentuk salutan yang selesa dan estetik.

Antiseptik berwarna paling sesuai untuk kayu penamat, kerana:

 • Melindungi dari kulat dan acuan.
 • Untuk masa yang lama mengekalkan penampilan pokok yang menarik, menghalang kegelapan.
 • Memelihara dan menegaskan struktur kayu.
 • Memberikan naungan yang indah, menekankan corak semula jadi.
Dapur dengan trim kayu, dicat putih

Dapur dengan trim kayu, dicat putih

Hiasan bilik kayu dengan pewarna dua-nada

Hiasan bilik kayu dengan pewarna dua-nada

Dewan masuk rumah peribadi dari rumah balak

Dewan masuk rumah peribadi dari rumah balak

Jika permukaan telah dirawat dengan antiseptik yang tidak berwarna terlebih dahulu, maka anda boleh menggunakan semua jenis sebatian toning untuk penamat. Mereka sering digunakan oleh berus dalam 2-3 lapisan, lebih banyak lapisan, warna yang lebih sengit.

Nasihat! Komposit penyulingan untuk kayu boleh menjadi matte, berkilat, sutera, warna alami atau warna dari putih ke hitam. Terima kasih kepada ini, anda boleh memilih komposisi yang sempurna untuk mewujudkan pedalaman yang unik.

Sarung tangan

Sekiranya bingkai kelihatan tidak kelihatan: banyak kawasan bengkok, knot, lipit yang tidak tepat, kayu lama, kemudian penggilingan dan lukisan tidak akan membantu - anda perlu melakukan lapisan.

Pelapisan dinding di dalam rumah kayu dilakukan di sepanjang peti, yang membantu mengukur permukaan. Lapisan itu meninggalkan jurang antara dinding dan lapisan, yang diperlukan untuk peredaran udara semulajadi. Yang terakhir hanya diperlukan di rumah kayu, kerana kayu itu dapat tetap kering dan tidak akan kehilangan sifatnya dengan waktu.

Lapisan ini diperbuat daripada kayu kering atau profil logam (bergantung kepada bahan penamat), menetapkan panduan dalam kenaikan 0.5 m. Rangka tidak boleh dekat dengan lantai dan siling, lebih baik untuk mengosongkan beberapa sentimeter jika berlaku pengecutan.

Anda boleh mengatur bingkai sedemikian:

 • Pendawaian, yang sepatutnya diletakkan di dalam tab khas bahan tidak mudah terbakar, menduduki ruang yang cukup.
 • Komunikasi lain.
 • Pemanas, yang akan membantu mengurangkan kos pemanasan.

Lapisan penebat dan penghalang wap di rumah kayu tidak perlu, kerana kayu itu sendiri mengatasi dengan baik dengan mengekalkan suhu dan kelembapan. Lapisan penebat tambahan boleh mengganggu keseimbangan normal, jadi ia hanya perlu dilakukan di kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi, suhu rendah, atau sekiranya loteng rumah kayu selesai. Dalam kes terakhir, pemanas, wap dan kalis air hanya perlu jika premis itu kediaman.

Anda tidak boleh melakukan parutan sama sekali, jika dindingnya sudah cukup. Dalam kes ini, kulit dilekatkan terus ke permukaan.

Terlepas dari bahan penamat yang dipilih, adalah berfaedah untuk menyediakan kelebaran di antaranya dan siling (2-4 cm) untuk pelapisan. Ini perlu, kerana pokok itu mengubah bentuknya sepanjang hayat perkhidmatan: ia membengkak dari kelembapan yang tinggi, kering, dan bernafas. Apabila menghias rumah baru, jurang sedemikian akan membantu mengelakkan ubah bentuk penamat, jika pengecutan belum selesai. Ketiadaan jurang semacam itu boleh menyebabkan kemunculan keretakan, ubah bentuk salutan.

Nasihat! Sembunyikan jurang teknologi akan membantu skirting siling, yang dipasang pada siling.

Untuk lapisan ruang tamu rumah kayu peribadi, lapisan

Untuk lapisan ruang tamu rumah kayu peribadi, lapisan

Bumbung kayu bilik loteng

Bumbung kayu bilik loteng

Pilihan bahan

Kemasan rumah kayu paling sering dilakukan dengan mengambil kira pemeliharaan semua kualiti kayu, baik hiasan dan teknikal. Oleh itu, bahan terbaik untuk kerja penamat dalaman adalah semula jadi, yang akan membantu mengekalkan mikroklimat yang diperlukan yang dibuat oleh kayu. Dan dari plastik dan sejenisnya hendaklah dibuang.

Buat dinding hodoh di dalam rumah yang diperbuat daripada kayu secara estetik menarik atau ciptakan bahagian dalam impian anda, seperti dalam salah satu foto, bahan penamat berikut akan membantu:

 1. Kayu (lapisan, rumah blok).
 2. Panel dinding.
 3. Drywall.
 4. Bahan kemasan lain (jubin, kulit, tekstil, plaster).

Memotong kayu

Hiasan dalaman rumah dengan kayu menarik dalam banyak aspek:

 • Bahan semula jadi, mesra alam, bernafas yang mengekalkan tahap kelembapan dan suhu yang diperlukan.
 • Kualiti dekoratif yang tinggi, yang membolehkan untuk mewujudkan dalaman harmoni di sebuah rumah negara.
 • Ketahanan, kesederhanaan dalam operasi.

Nasihat! Penyelesaian terbaik apabila menamatkan rumah kayu dari dalam akan menggunakan bahan dari kayu yang sama, dari mana dinding dibuat. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa ketika mengembangkan atau memampatkan kayu, ubah bentuk tidak akan dirasakan.

Clapboard atau blockhouse dari pelbagai jenis kayu boleh digunakan dalam bilik penamat, memandangkan tujuan mereka:

 • Spesies konifer (pain, cedar, larch, spruce) tidak sesuai untuk menyelesaikan dapur, bilik mandi, sauna atau mandi, serta zon perapian, dinding atau lantai yang dipanaskan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila dipanaskan, kayu itu menjamin damar. Tetapi kayu sedemikian ideal untuk menyelesaikan ruang tamu, kerana phytoncides yang dikeluarkan olehnya membantu untuk melawan penyakit virus.
 • Ash tidak sesuai untuk bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi.
 • Beech dan Linden, sebaliknya, tidak takut kelembapan dan sangat baik untuk menyelesaikan dapur, bilik mandi, lorong.
 • Oak adalah sejagat, dan kerana kekuatan tinggi dan hiasan ia boleh digunakan untuk menamatkan dinding dan lantai di hampir mana-mana bilik.
 • Maple mempunyai ciri-ciri hiasan yang tinggi, ia mudah berwarna dan dapat meniru jenis yang lebih berharga, sebab itu ia sangat sesuai untuk hiasan dinding di ruang tamu, ruang makan.

Nasihat! Sebelum kerja penamat, lapisan atau rumah seketika mesti terletak pada suhu bilik selama sekurang-kurangnya 2 hari.

Kayu warna semulajadi dalam penyaduran bilik tidur

Kayu warna semulajadi dalam penyaduran bilik tidur

Ruang tamu cerah sebuah rumah persendirian yang diperbuat daripada kayu

Ruang tamu cerah sebuah rumah persendirian yang diperbuat daripada kayu

Lapisan

Lining adalah bahan tradisional yang digunakan untuk menamatkan dinding dan siling di rumah kayu. Ia mempunyai beberapa kelebihan:

 • Kemudahan pemasangan. Lapisan moden mempunyai fastenings khas yang memudahkan pemasangan dan menyediakan salutan yang tahan lama, licin dan lipit estetik.
 • Pemandangan estetika dan keupayaan untuk memilih saiz yang tepat, spesies kayu.
 • Kekuatan. Bahan ini sesuai untuk pelapisan dinding, yang kemudiannya akan digantung pada rak, kabinet, dan sebagainya.
 • Kos yang berpatutan (bergantung kepada kelas bahan).

Secara luaran, lapisan dibahagikan kepada kelas, ditentukan oleh jumlah cacat setiap 1.5 meter berjalan:

 1. A - dibenarkan untuk satu retak (buta) atau simpulan.
 2. B - kehadiran bahagian yang berbeza, sehingga 4 knot, 2 poket resin dibenarkan.
 3. C - kehadiran bahagian yang berbeza, jalur, sehingga 2 knot tidak lebih daripada 2.5 cm saiz dan poket resin sehingga 5 cm dibenarkan.

Lebar lapisan boleh dengan mudah dipilih saiz yang sesuai. Lamella boleh tebal 13-19 mm (pengeluar diimport) dan 12-25 mm (domestik). Lebar biasanya 80-110 mm.

Lapisan boleh rata (standard), bulat (softline), lebar yang berlainan di pinggir (Amerika), pelepasan. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mencapai pelbagai kesan hiasan pada permukaan dinding.

Melekap lapisan di dinding boleh secara mendatar, menegak atau menyerong, dan juga menggabungkan beberapa cara sekaligus, mewujudkan salutan yang hebat.

Nasihat! Sebelum permulaan kerja penamat, disarankan untuk mencuci lamellae dalam air suam dan keringkan dengan baik.

Lining kayu ringan dalam reka bentuk bilik tidur di sebuah rumah persendirian

Lining kayu ringan dalam reka bentuk bilik tidur di sebuah rumah persendirian

Panel dinding dan jubin di plaster rumah persendirian

Panel dinding dan jubin di plaster rumah persendirian

Tangga rumah peribadi dalam lapisan dengan lapisan

Tangga rumah peribadi dalam lapisan dengan lapisan

Di samping itu anda boleh:

 • Melakukan deminishing, memproses lapisan spesies konifer dengan 25% penyelesaian aseton.
 • Untuk membuat lapisan lapisan akan membantu rawatan dengan penyelesaian hidrogen peroksida, bercampur dengan ammonia.
 • Tutup dengan varnis (separa matte atau matte). Pertama, gunakan satu lapisan varnis, kering, mengisar permukaan dengan kertas pasir, kemudian lapisan lapisan varnis lain digunakan.
 • Cat dengan cat berasaskan antiseptik atau berasaskan air.

Blockhouse

Blockhouse atau lapisan dengan sisi luar berbentuk sempit sangat sesuai untuk menampung rumah kayu balak, terutamanya yang lama, dalam keperluan mendesak renovasi kawasan pedalaman. Pelapisan terbaik ini menekankan gaya kediaman kayu, dan di samping itu, membantu mengekalkan mikroklimat optimum di dalamnya.

Nasihat! Untuk reka bentuk dalaman rumah, anda tidak boleh menggunakan rumah kosong standard dengan sisi bulat meniru log, tetapi rata "di bawah bar".

Ketebalan standard blok rumah yang digunakan untuk kerja-kerja dalaman adalah 20-25 mm, lamela yang lebih tebal akan memerlukan pemasangan peti yang lebih berkuasa dan "makan" kawasan yang luas di dalam bilik.

Blockhouse mempunyai semua kelebihan yang sama seperti lapisan konvensional, tetapi ia lebih hiasan. Di samping itu, dengan bantuan rumah pangsa, siling sering dipotong di dalam sebuah rumah kayu, membentuk penutup tunggal dengan dinding.

Blockhouse di ruang tamu

Blockhouse di ruang tamu

Bilik mandi dengan rumah blok planking

Bilik mandi dengan rumah blok planking

Blockhouse dalam reka bentuk bilik tidur

Blockhouse dalam reka bentuk bilik tidur

Kekurangan bahan ini juga boleh didapati:

 1. Blockhouse, seperti lapisan, memerlukan pengubahsuaian berkala (pembersihan, lukisan, rawatan warna atau varnishing).
 2. Habuk berkumpul di antara lamela.
 3. Kos yang tinggi, terutamanya untuk bahan bermutu tinggi atau kayu berharga.

Drywall

Kadbod gipsum ketika menyelesaikan di dalam rumah kayu digunakan terutama untuk pembinaan partisi atau lapisan siling, dan juga jika perlu untuk menyembunyikan komunikasi atau kekurangan yang muncul ketika kerja konstruksi, benar-benar mengubah interior di bangunan lama.

Plasterboard piawai boleh digunakan di ruang tamu, dan untuk bilik mandi, dapur, vestibules sesuai kelembapan khusus. Dengan bantuan yang kedua, loteng rumah kayu juga boleh diselesaikan.

Pemasangan kepingan GKL dilakukan di peti, yang boleh menjadi logam dan kayu. Bersedia untuk menyelesaikannya adalah perlu untuk mengukuhkan mesh mengukuhkan di tempat-tempat semua sendi, di sudut, supaya pada masa depan tidak akan ada retakan.

Nasihat! Untuk meningkatkan keselamatan kebakaran rumah kayu, anda boleh menggunakan kadbod gypsum tahan api khusus untuk penamat dalaman.

Meliputi dapur rumah peribadi dengan plasterboard

Meliputi dapur rumah peribadi dengan plasterboard

Drywall di dinding bilik tidur sebuah rumah kayu

Drywall di dinding bilik tidur sebuah rumah kayu

Panel dinding

Untuk mengalahkan gaya dalaman rumah kayu akan membantu panel dinding. Mereka boleh dibuat dengan bahan yang berbeza:

 • Kayu semulajadi.
 • MDF berlapis.
 • MDF Veneered.
 • Buluh.
 • Plastik.
 • Kaca dengan pelbagai kesan, tekstur dan lukisan.
 • Kulit.
 • Gypsum.

Panel boleh ditaip atau dilindungi, mempunyai saiz yang berbeza. Gunung mereka sangat mudah kerana sistem alur lonjakan, tetapi ini juga memerlukan peti. Hasilnya adalah salutan yang hampir lancar, reka bentuk yang dengan mudah sesuai dengan mana-mana bahagian dalam.

Nasihat! Panel boleh dilekatkan ke permukaan jika sebelumnya telah diubah dengan papan lapis atau GKL.

Panel dinding diperbuat daripada kayu di dalam bilik tidur

Panel dinding diperbuat daripada kayu di dalam bilik tidur

Panel dinding plastik di planking ruang tamu

Panel dinding plastik di planking ruang tamu

Mdf dalam penyaduran bilik tidur sebuah rumah persendirian

MDF di bilik tidur rumah persendirian

Bahan-bahan lain

Apabila menghias rumah kayu dari dalam, penting untuk mengekalkan perpaduan gaya, menggabungkan kayu dengan bahan semula jadi yang lain:

 • Batu buatan atau semulajadi. Cemerlang dengan kayu, menekankan gaya semula jadi rumah. Boleh digunakan untuk mengasingkan zon pendeposit, menghadap relau. Dengan bantuan batu, tingkap di rumah kayu boleh dibuat, khususnya, tingkap-tingkap, plat, dan lain-lain.
 • Jubin seramik, jubin porselin. Bahan-bahan ini sesuai untuk menamatkan dinding dan lantai di bilik dengan kelembapan tinggi (tandas, bilik mandi, dapur). Mereka dengan mudah boleh digabungkan dengan pokok.
 • Plaster. Jarang digunakan untuk menyelesaikan di dalam rumah-rumah kayu, tetapi boleh melakukan fungsi hiasan secara eksklusif, jika anda menggunakan pandangan bertekstur untuk menyerlahkan zon individu.
 • Mendatar bangunan. Digunakan untuk menamatkan siling, kerana mereka tidak membenarkan ia ubah bentuk akibat pengecutan rumah.
Jubin dalam kombinasi dengan papan kayu dalam reka bentuk bilik mandi

Jubin dalam kombinasi dengan papan kayu dalam reka bentuk bilik mandi

Batu hiasan dan kayu dalam reka bentuk dalaman dapur rumah persendirian

Batu hiasan dan kayu dalam reka bentuk dalaman dapur rumah persendirian

Batu dalam reka bentuk dalaman rumah peribadi dalam gaya Mediterranean

Batu dalam reka bentuk dalaman rumah peribadi dalam gaya Mediterranean

Jubin berkilat putih di selongsong ruang makan sebuah rumah kayu

Jubin berkilat putih di selongsong ruang makan sebuah rumah kayu

Menamatkan rumah kayu di dalam: lantai

Lantai di rumah kayu sering dibuat dari lantai, dek atau papan parket, pelbagai pilihan boleh dilihat dalam foto. Yang tahan lama dan tahan lama, tahan terhadap lelasan adalah larch dan cedar. Lantai kayu jenis ini akan menyenangkan untuk masa yang lama.

Lantai di rumah kayu harus digabungkan dengan dinding untuk menjadikan interior kelihatan harmonis. Lapisan siap mesti dirawat dengan lilin (parafin) dan memohon beberapa lapisan varnis atau toner. Tindakan ini perlu diulang setiap 2 tahun.

Laminate kelabu gelap di ruang tamu yang luas di sebuah rumah kayu

Laminate kelabu gelap di ruang tamu yang luas di sebuah rumah kayu

Parket coklat digabungkan dengan lapisan cahaya dan siling putih di dalam bilik tidur rumah peribadi

Parket coklat digabungkan dengan lapisan cahaya dan siling putih di dalam bilik tidur rumah peribadi

Jubin seramik di lantai sebuah rumah persendirian yang diperbuat daripada kayu dalam gaya negara

Jubin seramik di lantai sebuah rumah persendirian yang diperbuat daripada kayu dalam gaya negara

Menamatkan sebuah rumah kayu di dalam: parket gelap di bilik tidur sebuah rumah persendirian

Parket gelap di bilik tidur rumah peribadi

Nasihat! Apabila menghiasi lantai, disyorkan untuk menggunakan nada 1-2 warna lebih gelap daripada dinding.

Melakukan penamat rumah kayu dari dalam, anda tidak perlu menyimpan bahan-bahan, dan mengabaikan cadangan. Jika tidak, kehidupan rumah dapat dikurangkan dengan ketara, dan penampilannya tidak memenuhi jangkaan.

Menyelesaikan di dalam rumah kayu: cadangan untuk memilih bahan dan 70 penyelesaian yang hangat dan estetik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =