Versi moden rumah pusingan

Versi moden rumah pusingan

Pemilik rumah persendirian berusaha untuk mewujudkan perumahan asal di laman web mereka. Jika anda tergolong dalam pemilik ini, anda boleh memilih reka bentuk rumah dalam bentuk bangunan bulat yang hebat. Varian asal yang tidak standard ini akan menjadi hiasan sebenar bagi mana-mana halaman. Untuk membina struktur yang kompleks, anda boleh beralih kepada pakar, tetapi kebanyakannya hanya berfungsi dengan objek besar dan dipandu oleh kotej, yang mana bentuk bulat juga popular pada zaman sekarang. Jadi, mari kita fikirkan bagaimana untuk melakukannya sendiri.

 • Jenis rumah bulat
 • Asas
 • Tembok
 • Bumbung
 • Faedah
Bentuk bangunan ini kelihatan agak futuristik

Bentuk bangunan ini kelihatan futuristik

Jenis rumah bulat

Setakat ini, arkitek telah membangunkan beberapa jenis bangunan bulat. Mereka berbeza dalam penampilan dan struktur. Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

 1. Menara - ini adalah salah satu projek yang paling mudah. Pembinaan seperti itu datang kepada kita dari Zaman Pertengahan, apabila kunci berbilang keratan disatukan oleh struktur dengan dinding silinder dan bumbung kon. Bagi mereka, tidak perlu membina struktur kejuruteraan yang kompleks. Bangunan ini kelihatan hebat di luar dan dalam.

  Bukan rumah, tetapi istana sebenar

  Bukan rumah, tetapi istana sebenar

 2. Dredged reka bentuk datang kepada kami dari Eropah Renaissance. Mereka adalah struktur silinder, bumbung yang mempunyai bentuk hemisfera. Ia adalah struktur yang digunakan untuk menghiasi gereja Katolik. Di negara kita kaedah ini adalah ciri planetari. Dalam kedua-dua kes, kubah ini menghasilkan kesan peti besi langit. Di rumah persendirian anda boleh menghiasinya dengan citarasa anda. Untuk membina struktur sedemikian memerlukan pengiraan kejuruteraan yang kompleks dan bahan khas.

  Penyelesaian menarik - tingkap besar di sepanjang perimeter rumah

  Penyelesaian menarik - tingkap besar di sepanjang perimeter rumah

 3. Gabungan terdiri daripada dinding segi empat tepat, tertutup di bawah bumbung berbentuk arka. Untuk membuat projek sedemikian sedikit lebih mudah daripada sebelumnya, tetapi juga penting untuk memilih bahan yang sesuai.

  Penyelesaian reka bentuk - bumbung kayu berbentuk arka di atas struktur

  Penyelesaian reka bentuk - bumbung kayu berbentuk arka di atas struktur

 4. Sfera Reka bentuk dibuat dalam bentuk bola. Ini adalah penyelesaian yang sepenuhnya baru untuk arkitek moden. Untuk pelaksanaannya, pengiraan yang tepat dan cara khusus diperlukan. Secara tradisinya, ini bangunan diperbuat daripada kayu.

  Rumah pusingan sebagai hiasan dari kisah dongeng

  Rumah pusingan sebagai hiasan dari kisah dongeng

Asas

Bagi mana-mana bangunan, perlu meletakkan asas yang baik. Ini adalah proses standard, ia hanya berbeza. Untuk rumah berbentuk bola dan kubah, anda perlu menggali parit dalam bentuk cincin.

Penyediaan asas merupakan salah satu tahap awal pembangunan yang paling penting

Penyediaan asas merupakan salah satu tahap awal pembangunan yang paling penting

Pertimbangkan bagaimana untuk melakukannya dengan betul. Untuk susun atur, anda memerlukan dua pasak yang terbuat dari kayu atau besi, tali panjang dan bahan elastik, sama dengan sekat reben moden untuk melindungi katil bunga. Seterusnya, anda harus mengikuti algoritma berikut:

 1. Kenal pasti sempadan jelas lokasi bangunan dan tentukan diameternya.
 2. Bahagikan garis pusat pada separuh dan dapatkan radius.
 3.  Ambil tali, panjangnya yang sepadan dengan jejari, ikatkannya kepada dua pasak.
 4. Satu memasukkan ke titik di mana batas luar akan berlalu. Yang kedua - untuk panjang tali, tariknya ke dalam bulatan dan bawa ke dalam tanah. Ini akan menjadi pusat.
 5. Kemudian tarik keluar pasak pertama dari tanah dan, mendalamkannya ke tanah dengan ketegangan penuh tali, tarik bulatan.
 6. Balutkan tali di atas lebar yayasan dan dengan cara yang sama lukis sempadan dalaman.
 7. Adalah disyorkan untuk menandakan kedua-dua tanda dengan bahan tambahan.

Penting! Untuk jenis gabungan, pangkalan standard dibuat, dan buasir dipasang untuk spheroid.

Tembok

Peringkat seterusnya pembinaan adalah pendirian dinding. Dalam tiga kes pertama, pelbagai pilihan boleh digunakan untuk ini:

 1.  bata;
 2.  blok buih;
 3.  blok gas;
 4.  kayu yang dirawat;
 5.  log;
 6.  batu semulajadi.
Ini versi dinding menyediakan untuk meletakkan panel segi tiga 15 mm kelembapan-bukti papan lapis

Ini versi dinding menyediakan untuk meletakkan panel segi tiga 15 mm kelembapan-bukti papan lapis

Oleh kerana keunikan mendirikan dua jenis pertama, perkara utama dalam kes ini adalah kualiti penyelesaiannya. Oleh kerana unsur-unsur tidak dibentangkan dengan cara yang standard, ini dapat meningkatkan jahitan. Oleh itu, adalah perlu untuk menggunakan simen berkualiti tinggi dan mewujudkan penyelesaian yang lebih tebal yang akan menjadi lebih kukuh.

Apabila membina bangunan sfera, keperluan berikut dikenakan kepada bahan:

 1. keanjalan;
 2. ringan;
 3. kekuatan.

Bingkai boleh dibuat dari besi dan kayu. Asas dijahit dengan plat kecil, yang membolehkan mereka menjahitnya dengan dinding bentuk yang tidak standard.

Nasihat! Jika perlu untuk memanaskan bangunan sfera, gunakan pemanas yang dipasang di dalam rumah.

Bumbung

Peringkat terakhir pembinaan ialah bumbung. Seperti yang telah disebutkan di atas, setiap jenis bangunan mempunyai ciri-ciri sendiri. Teknologi dan bahan-bahan moden menjadikannya mungkin memberikan reka bentuk yang istimewa tanpa sebarang komplikasi.

Untuk bermula, katakanlah apabila membina bola, satu jenis kulit digunakan untuk keseluruhan kawasan luaran. Oleh itu, anda tidak perlu memikirkan bumbung.

Kepada nota! Untuk bumbung silinder, pilihan rafters mana-mana yang sesuai, perkara utama adalah memasangnya dengan betul. Mereka semua mesti berkumpul pada satu ketika.

Bumbung diperbuat daripada kayu, unsur penghubung logam tahan lama

Bumbung diperbuat daripada kayu, unsur penyambung diperbuat daripada logam tahan lama

Untuk bumbung kubah dan bengkok, anda perlu memilih khemah, yang boleh diberikan rupa bulat. Selalunya ia adalah logam, dengan tenaga teknikal, ia membengkok dengan baik. Tetapi sesetengah tukang menggunakan kayu, bagaimanapun, dalam hal ini ia harus diproses dengan baik.

Penting! Setelah berpanjangan, ia mendapat keanjalan yang diingini.

Unik rumah awan, gabungan logam dan kayu

Satu awan rumah yang unik, digabungkan dari logam dan kayu

Kepada nota! Sebagai bahan bumbung, anda perlu memilih satu atau satu yang sangat elastik yang terdiri daripada unsur-unsur kecil, seperti sirap.

Kubah bumbung kaca - maksimum cahaya matahari

Kubah bumbung yang diperbuat daripada kaca akan memberikan cahaya matahari maksimum

 • Hari ini pasaran diwakili oleh batu tulis, ondulin dan kayap bitumen, yang paling sesuai untuk upholsteri bentuk bukan standard.

Faedah

Rumah pusingan pertama sekali dibezakan oleh watak yang tidak standard dan kreatif mereka. Tetapi ini bukan semua ciri yang mereka sangat dihargai.

Rumah dalam bentuk menara kelihatan ajaib

Rumah dalam bentuk menara kelihatan ajaib

Daripada merit dapat dikenal pasti sebagai berikut:

 1.  sifat aerodinamik yang tinggi;
 2.  rintangan kepada perubahan seismik;
 3.  sifat penebat haba yang tinggi;
 4.  akustik yang tinggi.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa pendirian bangunan tersebut boleh menjadi lebih murah jika bahan dipilih dengan betul. Menggunakan elemen cahaya untuk dinding dan bumbung, ia tidak perlu mengukuhkan asas, yang akan mengurangkan anggaran pembinaan.

Projek asal, perancangan dan pendirian rumah pusingan swasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 44