Tip de combustibil modern, care este folosit pentru arderea în cazanele pe peleți

Tip de combustibil modern, care este folosit pentru arderea în cazanele pe peleți

Peletele în momentul de față - aceasta este o alternativă excelentă la gaz și alți combustibili, dar mulți nu știu ce este. încălzire peleți mai ieftini decât gazele de 3-4 ori, dar până în prezent tehnologia de fabricare a unui astfel de material nu oferă posibilitatea de a le înlocui complet cu gaz. Dar ca o alternativă la peleți sunt considerate de mulți.

conținut

 • Ce sunt peletele?
 • Istoria apariției
 • Factor ecologic
 • Clasificarea peletelor
 • Procesul de producție
 • Beneficiile combustibilului
 • Cum să alegeți pelete de înaltă calitate?
Peleții sunt considerați un tip de combustibil ecologic

Peleții sunt considerați un tip de combustibil ecologic

Lemn tratat pentru productia de pelete

Lemn tratat pentru productia de pelete

Una dintre caracteristicile peleților de combustibil este cantitatea de căldură eliberată, care, de fapt, afectează costul materiilor prime

Una dintre caracteristicile peleților de combustibil este cantitatea de căldură eliberată, care afectează costul materiilor prime

Peletele de lemn, plasându-le într-un vas interesant lângă cazan, creează un anumit decor într-un interior modern

Peletele din lemn în vasul din apropierea cazanului creează un anumit decor în interiorul modern

Pelete: ce este?

În exterior, peleții de combustibil arată ca niște granule de formă cilindrică. În ele se apasă deșeurile și producția agricolă. Dimensiunile lor sunt standard:

 1. Diametrul este de 6-8 mm.
 2. Lungimea este cuprinsă între 5 și 70 mm.
 3. Umiditatea este de 7-10%.
"Сыпучие" гранулы удобны при использовании подающих устройств в котельных

Granulele "loose" sunt convenabile atunci când se folosesc alimentatoare în sălile cazanelor

Datorită acestui indicator, acestea sunt utilizate cu succes în piroliză cazane. Dacă îl comparăm cu lemnul, eficiența cazanelor pe acest combustibil este de peste 1,5 ori.

Dar dimensiunile unei pelete depind de materialul utilizat pentru producție, de tipul de materii prime și de domeniul de utilizare.

Fiți atenți! În străinătate, acest tip de combustibil este utilizat în mod activ, în special pentru cazanele automate. Peletele și-au găsit distribuția atât în ​​uz casnic, cât și industrial. Conform conductivității termice, peleții sunt comparați cu cărbunele. În plus, acest combustibil este ecologic.

Peletele bine uscate funcționează mai eficient

Peletele bine uscate funcționează mai eficient

Istoria apariției

Cazane pentru pelete primul a început să fie folosit în SUA, acolo a început producerea acestui material. Deși inițial ideea de granulare a fost oarecum diferită, deoarece astfel sa planificat economisirea spațiului în timpul transportului de deșeuri. Dar, destul de repede, peletele au început să fie folosite ca combustibil.

În Europa, pentru prima dată, a fost discutată combustibil alternativ în Elveția în anii 1980. Granulele încep să fie făcute din deșeuri de lemn. În anii 1990, în Elveția se dezvolta o explozie reală a producției de combustibil la scară industrială. Dezvoltarea ulterioară a avut loc în Canada, Danemarca, Finlanda, Anglia, Italia.

În prezent, instalațiile de producție a peleților sunt situate direct în apropierea întreprinderilor de exploatare forestieră și de prelucrare a lemnului. Acest lucru face posibilă oprirea producției de combustibil, iar astfel de fabrici funcționează adesea 24 de ore pe zi.

Factor ecologic

Achiziționarea de pelete înseamnă menținerea unui mediu ecologic stabil. Acestea sunt rezultatul reciclării deșeurilor, ceea ce înseamnă că acestea nu dăunează atmosferei și persoanei. Se crede că peletele fac parte din ciclul CO kru în mediul înconjurător, adică sunt alocate exact la fel ca arborele absorbit în timpul creșterii.

În procesul de ardere a peletelor, aceeași cantitate de dioxid de carbon ca și descompunerea naturală a lemnului

În procesul de ardere a peletelor, aceeași cantitate de dioxid de carbon ca și descompunerea naturală a lemnului

Fiți atenți! Deșeurile sunt folosite în producție, ceea ce înseamnă că fiecare tonă de astfel de combustibil păstrează copaci intacte și în siguranță în pădure. Și mediul nu este contaminat cu deșeuri de prelucrare a lemnului.

Ceea ce este foarte important, emisiile în atmosferă din arderea unui astfel de combustibil nu sunt la fel de dăunătoare ca și cum arderea cărbunelui și motorinei.

Caracteristicile chimice ale peletelor depind de materiile prime din care au fost fabricate

Caracteristicile chimice ale peletelor depind de materiile prime din care sunt fabricate

Clasificarea peletelor

Prețul peletelor depinde în mare măsură de materiile prime utilizate în procesul de producție. Există o astfel de clasificare:

O varietate de pelete pentru materii prime

O varietate de pelete pentru materii prime

 • Pelete albe - această marcă este, de asemenea, numită "premium". Sunt produse din deșeuri de lemn fără coajă. Valoarea calorică a acestor pelete atinge 17,2 MJ / kg. Conținutul de cenușă este aproape zero. Astfel de pelete reprezintă aproximativ 95% din totalul de pe piață. Sunt potrivite pentru toate tipurile de cazane.
Avantajul peleturilor albe este conținutul scăzut de cenușă, curățarea cazanului după ce materiile prime nu sunt necesare mai des decât o dată pe lună

Avantajul peleților albi este conținutul scăzut de cenușă. Curățarea cazanului după astfel de materii prime nu este necesară mai mult de o dată pe lună

 • Industriale - ele conțin lemn de calitate inferioară. Pe lângă deșeurile din lemn, acestea pot conține și coaja și particulele necombustibile. În ceea ce privește valoarea calorică a primului tip, ele aproape că nu diferă, dar conținutul de cenușă este puțin mai mare. Atunci când le folosiți, cazanul va trebui curățat mai des.
Elementele suplimentare din peletele industriale fac ca culoarea lor să devină mai întunecată

Elementele suplimentare din peletele industriale fac ca culoarea lor să devină mai întunecată

 • Pelete agro - sunt fabricate din deșeuri agricole. Valoarea calorică a conținutului de cenușă mai mic - de până la 15 MJ / kg, este mai mare de 4%. Asta este, de multe ori va trebui să curățați cazanul. Printre avantajele unui astfel de combustibil este prețul lor accesibil. Ele sunt utilizate în principal pentru a produce căldură în centrale termice mari. Ele sunt de asemenea convenabile dacă cazanele asigură curățarea automată a cenușii. Ele pot fi utilizate nu în toate cazanele, ci numai în cele care sunt proiectate pentru astfel de combustibil.
Versiune economică a combustibilului de calitate standard, care poate fi utilizată numai în cazane speciale

Versiune economică a combustibilului de calitate standard, care poate fi utilizată numai în cazane speciale

Procesul de producție

Producția de pelete este un proces în mai multe etape, care necesită atât costuri materiale, cât și timp. Dar, în primul rând, materiile prime sunt livrate la uzină. Materiile prime pot fi:

 1. Scoarță, rumeguș, așchii, alte deșeuri din lemn.
 2. Deșeuri provenite din producția agricolă: porumb, paie, coji de floarea-soarelui și altele.
Pelete pentru încălzirea cazanelor din floarea soarelui

Pelete pentru încălzirea cazanelor din floarea soarelui

Procesul tehnologic de producție constă în următoarele etape:

 • Lovitură mare.
 • Uscarea.
 • Fine zdrobire.
 • Amestecarea și tratarea apei.
 • Apăsarea.
 • Răcire, uscare.
 • Ambalaje.
Nu sunt necesare așchii de lemn pentru fabricarea de pelete de lemn

Nu sunt necesare așchii de lemn pentru fabricarea de pelete de lemn

Prășirea principală

Se mai numește și o zdrobire mare. În acest proces, măcinarea se realizează la o dimensiune de 25 x 25 x 2 mm. Un astfel de proces asigură uscarea rapidă a materiei prime la umiditatea necesară. Deoarece astfel de materiale sunt depozitate pe o podea de beton pentru a exclude amestecarea cu nisip și pietre, alimentarea cu elicopterul are loc prin intermediul unui dispozitiv de răzuire.

Șlefuirea deșeurilor din lemn - prima etapă a producției de pelete

Șlefuirea deșeurilor din lemn - prima etapă a producției de pelete

uscare

Acum, materia primă are un conținut de umiditate de 15%, ceea ce nu este potrivit pentru etapele următoare, deoarece nu va fi presat bine. Și peletele, care conțin atât umiditate, nu sunt potrivite pentru cazane. Umiditatea optimă a umezelii este de la 8% la 12%, dar peletele corecte au 10%. Pentru a usca materialul de bază zdrobit, se folosesc tipuri de uscător tip tambur. Alegerea acestei metode de uscare depinde de tipul de materie primă, de calitatea acesteia și de alți factori.

Materiile prime pentru fabricarea peletelor cu umiditate necorespunzătoare necesită umezire suplimentară sau uscare

Materiile prime pentru fabricarea peletelor cu umiditate necorespunzătoare necesită umezire suplimentară sau uscare

Fiți atenți! Acest proces are o intensitate energetică, deoarece, pentru a usca o tonă de materii prime, în acest stadiu este necesar să ardem 1 m³ de lemn de foc. Pentru a reduce costul acestui proces, coaja sau rumegușul este arsă în cuptorul uscătorului.

Concasare secundară (fină)

Pentru ca presa să funcționeze, mărimea particulei nu trebuie să fie mai mare de 4 mm, deci este folosită oa doua șlefuire. Pentru a face acest lucru, se folosesc mori cu ciocan, care sunt excelenți pentru zdrobirea așchiilor fibroase, rumegușului.

Praf de rumegus pregătit pentru zdrobirea repetată

Praf de rumegus pregătit pentru zdrobirea repetată

Umplerea apei, presare

Întrucât în ​​etapele anterioare materia primă a fost uscată și în prezent are numai 8% umiditate, va fi dificil de lipit împreună. Pentru aceasta, materialul este umezit cu apă sau cu abur. Acesta din urmă este necesar pentru presarea lemnelor tari din deșeuri de lemn. Dacă materiile prime sunt fabricate din lemn de esență moale, este suficientă o umiditate suplimentară.

În ceea ce privește presarea, echipamentul pentru peleți are forme diferite ale matricei - plat și cilindric. Diametrul matricei în sine este de ordinul a 1 metru, în timp ce puterea este măsurată la 500 kW.

Prese de la unii producători nu necesită abur suplimentar, datorită caracteristicilor lor de proiectare

Prese de la unii producători nu necesită abur suplimentar datorită caracteristicilor lor de proiectare

Răcire, ambalare

Pentru a obține pelete de calitate, trebuie să le răciți bine. Acest proces ajută la scurgerea granulelor. După presare, au o temperatură de + 70-90 ° C. După finalizarea unui astfel de proces, acestea sunt ecranate și ambalate.

Din moment ce peletele sunt materii prime libere, acestea sunt adesea depozitate în vrac, dar acest lucru poate afecta negativ calitatea materialului, deoarece va acumula umezeală. Prin urmare, producătorii împachetează și recomandă economisirea combustibilului în saci mari de saci mari. Peletele de cea mai bună calitate pe care le puteți cumpăra sunt pungile pre-ambalate din fabrică.

Din sistemul de stocare care există în consumator, depinde de granulația granulelor: în vrac, în saci de mare sac sau în saci mici

Din sistemul de stocare existent la consumator, ambalarea granulelor depinde: în vrac, în pungi de tip big-bag sau în ambalaje mici

Beneficiile combustibilului

Peletele au o serie de avantaje semnificative:

 1. Aceasta este o materie primă ecologică, care nu dă emisii de CO выбросов în atmosferă.
 2. Risc scăzut de autoaprindere datorită faptului că acestea nu sunt în conflict, praf.
 3. Granulele sunt mai dense decât lemnul și conținutul lor de umiditate este mai mic, ceea ce conferă mai multă căldură din combustie de același volum ca lemnul de foc.
 4. Datorită dimensiunilor standard și a fluidității, este posibil automatizați procesul de încălzire.
 5. Deșeurile din cele mai comune tipuri de pelete sunt mici, ceea ce înseamnă că nu veți avea nevoie să curățați boilerul în fiecare zi. Potrivit celor care folosesc acest combustibil, curățarea nu este necesară mai mult de o dată pe lună.
 6. Doar la prima vedere acest combustibil nu pare să fie cel mai accesibil. De fapt, dacă efectuați o recalculare a cantității de energie termică, peletele vor fi cel mai eficient combustibil din acest plan.
 7. Depozitare ușoară a materiilor prime - zonă minimă și fără miros.
 8. Simplitatea și curățenia transportului.
 9. Randamentul cazanului este de 96%.
Exemplu de funcționare a cazanului pe peleți într-o secțiune

Exemplu de funcționare a cazanului pe peleți într-o secțiune

Fiți atenți! Dacă vorbim despre neajunsurile materialelor, este necesar să păstrăm constant stocul în depozit. La fel ca un defect nota pericolul de ardere pelete, dacă materiile prime din care au fost făcute sunt luate din zonele contaminate. Într-adevăr, există un astfel de risc, dar producătorii care lucrează pe piață de foarte mult timp nu își vor risca imaginea și nu vor vinde materiale sincer periculoase. Prin urmare, trebuie să alegeți cu atenție producătorul de granule.

Peletele de lemn practic nu fac obiectul combustiei spontane, deoarece compoziția nu include praful și sporii care provoacă o reacție alergică

Peletele de lemn practic nu fac obiectul auto-aprinderii, deoarece praful și sporii nu intră în compoziție. În plus, acestea nu produc o reacție alergică

Cum să alegeți pelete de înaltă calitate?

Importanța alegerii exactă a peletelor de calitate este că numai acestea pot da cantitatea de căldură revendicată. Parametrul conținutului de cenușă va fi, de asemenea, în limitele prezentate. Utilizarea combustibilului de calitate inferioară conduce la uzura accelerată a cazanului.

Peleți: ceea ce este - Peletele oferă o valoare calorică ridicată în comparație cu așchii sau lemn

Peletele oferă o valoare calorică ridicată în comparație cu așchii sau lemn

Când alegeți, acordați atenție:

 • Dimensiunea. Și nu numai dimensiunile celor mai multe pelete, dar și prezența spărturilor rupte și rupte. Nu ar trebui să existe vreo puf în pachet și dacă se găsește într-o cantitate semnificativă, atunci nu merită să cumpărați un astfel de combustibil.
 • Suprafața peletei trebuie să fie netedă și strălucitoare. Dacă materialul este de proastă calitate, evident că rugozitatea se va observa.
 • Peletele trebuie să fie ferme și uscate, numai acestea ar trebui folosite.
 • Este dificil să spargeți o peletă de înaltă calitate, nu ar trebui să fie aruncată în mâini.
 • O altă modalitate de a verifica calitatea este de a arunca combustibil în apă și, dacă peleta este înecată, este bine, dar dacă apare, este mai bine să căutați alt combustibil.
Forma corectă a peletelor le permite să fie ușor transportate și supraîncărcate și, de asemenea, turnate prin manșoane speciale

Forma corectă a peletelor le permite să fie ușor transportate și supraîncărcate, precum și turnate prin manșoane speciale

Utilizarea peleților este o soluție convenabilă și ecologică. Nu este surprinzător că aproape toată Europa a trecut deja la astfel de combustibil.

Pelete: ceea ce este și avantajele lor în comparație cu alte tipuri de combustibil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1