Papirna pozadina - izvrsna opcija koja bi ukrašavala vašu kuću

Papir pozadina - izvrsna opcija za dekor

Pitanje je kako ljepiti papirna pozadina, bilo je svatko tko je ikada popravljao u svom stanu. Čini se da ništa nije komplicirano u tome, ali daleko od svih rezultata odgovara očekivanjima. Točno zalijepiti pozadinu - to je čitava umjetnost i pojavljivanje novih vrsta promjena i tehnologija za rad s njima. No, papirnate tapete uvijek su na vrhuncu popularnosti. Voljeli su ih raznim bojama i ukrasima, niskim troškovima, prijateljstvom u okolišu i jednostavnosti u radu. Oni su prikladni za dnevni boravak ili dječji, vrt ili ured.

sadržaj:

 • Vrste papirnih pozadina
 • Odaberite pozadinsku pozadinu
 • Lijepljenje tapeta
 • Video upute o osvjetljenju tapeta
 • Stručni savjeti

 

Legenda na pozadinu

Legenda na pozadinu

Vrste papirnih pozadina

Prije lijepljenja papirnate pozadine trebate odabrati jednu ili drugu vrstu jer svaki od njih ima svoje osobine, što može ubrzati proces popravka i usporiti.

simpleks

Nazvane su najtanje i najjeftinije tapete na papiru simpleks. Oni se sastoje od samo jednog sloja, što ih čini svjetlom, ali ne i najjačim. Crtanje na papir nanosi se gravurama, zbog čega površina ostaje glatka.

Rad s takvim tapetama je najteže. Jednostavno se mokri od ljepila, suza. Lijepljenje ih bolje nego poklopljeno.

Važno! Prije početka rada, zidovi moraju biti poravnani u idealnom stanju, budući da će se bilo kakvi nedostaci pojaviti kroz tanki papir, uništavajući ukrasne kvalitete premaza.

dupleks

Pozivaju se papirnata pozadina s višeslojnom osnovom dupleks. Sastoje se od nekoliko lijepljenih slojeva papira, a na prednjoj strani se nanosi posebni premaz, obavljajući i dekorativne i zaštitne funkcije.

Važno! Duplex je mnogo jači od jednoslojnih, te se pozadinske slike manje troše s vremenom, ne boji se vlage, sunčevih zraka.

Duplex glatka. Samo crtež, bez utiskivanja

Duplex s glatkom površinom - uzorak bez utiskivanja

Savjet! Sloj lica dupleksne pozadine može biti otporan na vlagu, što omogućuje njihovu upotrebu zidanje u sobama s visokom vlagom, na primjer, kuhinjama.

Često dupleks pozadina ima površinu reljefa. Uzorak se dobiva valjkom pod tlakom valjka za teksturu preko još vlažnog papirnog tkanina. Nakon toga se nanosi boja. Takve pozadinske obloge zovu se reljefni. Trebali bi biti zalijepljeni na stražnjicu.

Duplex olakšanje. Imati površinu s teksturom

Dupleks s reljefnom površinom

 • isklesan pozadina - najviše izdržljiva među papirom. Oni nisu samo izdržljivi, već imaju i visoke dekorativne kvalitete.

Non-tkane rukavice od runo

Posebna snaga i ugodna za dodirivanje površine papira pozadina na netkanoj osnovi. Lako se ljepiti jer se ljepilo nanosi samo na zid. Među svojstvima ove vrste - izdržljivost, oni se mogu ponovno obnavljati.

Savjet! Pri kupnji obojenih pozadina sa slikom važno je provjeriti jesu li svi listovi s istog dijela. Sjene mogu biti vrlo različite, što će utjecati na konačni rezultat.

Flizeline - jedna od najpopularnijih opcija do sada

Flizeline wallpaper - jedna od najpopularnijih mogućnosti do danas

vinil

Vinilna pozadina na papirnoj podlozi je najviše otporna na habanje. Gornji sloj je vinilni prskanje različitih tekstura i boja. Ove pozadine su izdržljive i teške. Vizualno se lako zbunjuju s reljefnim papirom, ali su inferiorni u kvaliteti.

Glavna prednost - trajnost

Glavna prednost vinil tapeta - trajnost

Odaberite pozadinsku pozadinu

Koji ljepilo za lijepljenje papirnate pozadine? Sve ovisi o debljini premaza. Univerzalna verzija - ljepilo CMC na celuloznoj osnovi. Pogodan je i za tanke i reljefne, čak i za vinilne pozadine. Razlika je samo u koncentraciji otopine.

Važno! Što je papir tanji, to je tekući sastav.

Divan ljepilo CMC

Divan ljepilo CMC

Pri kupnji posebnih ljepila vrijedi obratiti pažnju na preporuke proizvođača. Ljepilo za papirnu podlogu, u pravilu je jeftino i ima tri vrste: za laganu, srednju i tešku pozadinu.

 • Za reljefne, netkane i vinilne role na bazi papira, to je jednako prikladno vinil ljepilo.
Pouzdano i viskoznije

Pouzdano i viskoznije ljepilo

Savjet! Svaka pozadina može se zalijepiti s PVA ili bustilatom. Ti spojevi jamče pouzdano prianjanje papira na zid, čak i za teške tkanine.

Brtvljenje pozadine

Prije nego što zalijepite papirnatu pozadinu, morate odlučiti kako će se to učiniti - stražnjica ili preklapanje. Obično valjak papira ima bočni rub. Tanka pozadina može biti zalijepljen preklapanje, jer rub platna će biti dobro povezan jedni s drugima.

Savjet! Ako je platno gustog ili reljefnog, rub će se samo miješati, a na mjestima spajanja pojavljuju se estetske trake. U tom slučaju, rub je najbolje izrezati, a sama pozadina je zalijepljena na stražnjicu.

Butt-krajevi su također zalijepljeni zajedno s netkanim i vinilnim tapete, tehnologija se može vidjeti na video.

Savjet! Na etiketi tapeta možete pronaći informacije o tome koliko je centimetara potrebno za svaku od traka. Ti se podaci moraju uzeti u obzir prilikom izračuna potrebnog broja valjaka. Kada kupujete, bolje je da uvijek uzmete više od potrebnog.

Do danas, tržište je u mogućnosti ponuditi bogat izbor pozadina i svatko će biti u mogućnosti odabrati na svoju naklonost

Do danas, tržište nudi bogat izbor tapeta - za svaki ukus

Priprema zida

Prije lijepljenja zidovi moraju biti pažljivo pripremljeni:

 1. Izbriši stare pozadine. Pomoću lopatice nježno zalijepite zglobove i skidajte platno. Ako je pozadina čvrsto zalijepljena, onda ih treba navlažiti toplom sapunicom. Na nekim mjestima moguće je rezanje tako da voda dobiva na ljepilu.
 2. Slikane zidove treba čistiti brusnim papirom ili metalnim četkom. Sve površine za brušenje moraju se pažljivo brusiti. Boje na vodenoj osnovi ili bijeljenje treba prethodno natopiti i ukloniti ostatke s lopaticom.
 1. Očistite čistu bazu prašine i provjerite ima li nedostataka - nepravilnosti, pukotine itd. Sve nedostatke treba liječiti primerom, kitom. Kada se kruta osuši, pomičite ga na jednu razinu sa zidom, a zatim ga ponovno prekriti temeljnim premazom.
 2. Pozadina će se držati bolje ako su zidovi prethodno prekriveni temeljnim premazom. To može biti poseban spoj na bazi vode ili jako razrijeđen ljepilo.

instrumenti

Ispravno odabrani alati olakšat će postupak lijepljenja tapeta:

 1. Škare ili klerijski nož.
 1. Olovka i vrpca mjere.
 1. Široka četka i valjak.
 2. Ladica za ljepilo.
 3. Spužva i meko tkivo.

Označavanje i rezanje

Izmjerite visinu zida. Okrenite valjak okrenutom prema gore i napravite odgovarajuću mjeru oznake. Širite nekoliko traka željene duljine.

Mjerimo i odsiječemo željenu dužinu pozadine

Mjerimo i odsiječemo željenu dužinu pozadine

Savjet! Ako je strop ili pod nejednaki, tada pri rezanju na visinu zida potrebno je dodati još 5-10 cm, što će vam pomoći da točno zalijepite bend. Prilikom rezanja pozadine sa slikom, morate uzeti u obzir toleranciju. Od 5 do 30 cm dodajte duljinu zida i izrezajte pozadinu u odgovarajuće dijelove.

Izrada oznaka na zidu

Izrada oznaka na zidu

Maksimalno glatko i precizno lijepljenje pozadine pomoći će označavanju zidova. Iz stropova morate nacrtati vertikalnu liniju (pomoć vodilici, laserskoj razini i video) i izmjeriti od nje komad jednaku širini platna. Ponovite potrebni broj puta.

Savjet! Ispravno staviti pozadinu treba biti iz prozora, pogotovo ako je to učinio preklapanje. Tako će zglobovi biti vizualno manje vidljivi.

Shema za lijepljenje tapeta

Shema za lijepljenje tapeta

lijepljenje

 1. Ljepljivi ljepilo mora biti unaprijed pripremljen. U skladu s uputama, razrijedite je s vodom i dopustite vrijeme da se nabubri.
 2. Nekoliko se traka mora ravnomjerno namazati ljepilom pomoću četke ili valjka, s posebnom pažnjom na rubove.
 3. Svaki lanac presavijen je kratkim stranama u sredinu i ostavljen nekoliko minuta, tako da je papir dobro impregniran ljepilom.
 4. To je potrebno učiniti prije lijepljenja vinil tapeta na papiru osnovi ili druge teške vrste. Takvo djelovanje pomoći će izbjeći pojavu mjehurića i spriječiti piling.

Savjet! Tanka pozadina je bolje ljepiti odmah, u nekim slučajevima, kao i sa Ne-tkani, nanositi ljepilo samo na zid.

Pripremite ljepilo i neko vrijeme ostavite

Pripremite ljepilo i neko vrijeme ostavite

Savjet! Prije lijepljenja vinilna pozadina na papiru ili teški utisnuti, također je poželjno nanijeti ljepilo na zidove valjkom.

Kada su trake impregnirane, možete ih početi zalijepiti:
 1. Prva traka primjenjuje se na kut koji je najbliži prozoru.
 2. Platno se izravnava s vrha prema dolje. Prvo, pritisnite sredinu i podignite do rubova suhom mekom krpom. Dok se gornji dio zaglađuje, nije potrebno razviti dno.
 3. Višak ljepila odmah treba ukloniti vlažnom spužvom.
 4. Svaka traka je čvrsto prilagođena prethodnoj stražnjici ili preklapanju s dopuštenjem tolerancije.
 5. Spojevi se moraju glačati, po mogućnosti s gumenim valjkom. Znači oni će biti manje primjetni.
 6. Konačno, vrata su zalijepljena.
Slijed djelovanja kada se tapete

Slijed djelovanja kada se tapete

Savjet! Prilikom lijepljenja pozadine trebate napraviti preklapanje na stropu i podu - 5 cm u svakom smjeru. Kada se krpom zaglavi, možete suziti višak oštrim noževima.

Korisni podsjetnici koje valja razmotriti

Korisni podsjetnici koje valja razmotriti

 

Stručni savjeti

 1. Kako savršeno lijepiti papirnate pozadine: izbjegavati uobičajene pogreške i suptilnosti procesa od stručnjaka

  Prije lijepljenja zidova, preporuča se uklanjanje svih prekidača i utora, a na mjestima gdje ih platno prekriva, rezati. Klizne ploče također je bolje rastaviti.

 2. Nakon što se tapeta osuši, električni aparati se mogu zamijeniti. Rezultat će izgledati uredno. Ali nemojte zaboraviti da najprije napunite stan!
 3. Rad treba obaviti u sobi s zatvorenim prozorima. Vijak može prouzročiti pozadinu koja leti.
 4. Ako je moguće, bolje je zalijepiti pozadinu zajedno - to je ne samo brže nego i pogodnije!
Ne zaboravite izrezati utičnicu

Ne zaboravite izrezati utičnicu

Kako savršeno lijepiti papirnate pozadine: izbjegavati uobičajene pogreške i suptilnosti procesa od stručnjaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 + = 61