Класична дневна соба са дрвеним и пластичним вијенцем

Класична дневна соба са дрвеним и пластичним вијенцем

Правилно изабрани коријени за завесе - његов изглед, дизајн и дизајн - у великој мери одређују коначни изглед унутрашњости, утичу на хармоничну перцепцију, додају индивидуалност. Додаци су толико важни као квалитетни и прекрасни намјештај, тако да су модерне шине за завесе знатно другачије од класичне и досадне траке за завесе које су биле свеприсутне без размишљања о стилу. Данас је лако одабрати дизајн који ће испунити све захтеве за њега: начин инсталације, материјал, боја, облик, величина. Добро изабрани вијенци не само наглашавају лепоту завеса, већ и дуго трају за поуздану фиксацију, ефикасно допуњујући унутрашњост.

Садржај:

 • Главни типови завеса
 • Препоруке за избор
 • Коријени за завесе у унутрашњости
Стропни вијенац са тешким густим завесама у модерном ентеријеру

Стропни вијенац са тешким густим завесама у модерном ентеријеру

Багет вуна са дебелим завјацима

Багет вуна са дебелим завјацима

Округли зидни вијенци у унутрашњости Медитерана

Округли зидни вијенци у унутрашњости Медитерана

Округли зидни штоф за завесе у скандинавском стилу за децу

Округли зидни штоф за завесе у скандинавском стилу за децу

Главни типови завеса

Без текстила, посебно завеса, сваки ентеријер ће изгледати голи, недовршен. Али није довољно одабрати тканину погодну за боју или стил, како би је сложила са елегантним завјесама. Пре свега, треба размислити о поузданом начину да га поправите, тако да је отварање прозора беспријекорно украшено. Ово је место где морате да сломите главу, јер тржиште има много различитих корпуса, знатно другачије, тако да је врло лако изгубити у покушају да направите прави избор.

Пре свега, морате проучавати све врсте завеса, а затим изаберите од њих одговарајуће:

 1. Методом причвршћивања.
 2. Према материјалу.
 3. По дизајну.

Начини причвршћивања

Кроз причвршћивање структура се дели на:

 • Зидне корнече. Овај метод инсталације сматра се најпоузданијим, пружа снагу и практичну употребу. Једноставан дизајн ће трајати дуго времена, неће се разбити, неће изазвати неугодности приликом отварања и затварања завеса. Поједини елементи таквог корита су сами орнамент унутрашњости.
Зидна округла вијенца

Зидна округла вијенца

Зидна завеса у унутрашњости стила Арт Ноувеау

Зидна завеса у унутрашњости стила Арт Ноувеау

Метални зидни вијенац у еклектичној дневној соби

Метални зидни вијенац у еклектичној дневној соби

 • Плафонски камини дају пуно простора за дизајнерску мисао. Уз њихову помоћ можете створити ефекат завеса који падају са плафона, украшавају отвор прозора са спектакуларним вишеслојним драперијама, визуелно повећавају висину у соби. Такве конструкције изгледају строго и концизно, без привлачења непотребне пажње.
Профил завеса за завесе за плафон

Профил завеса за завесе за плафон

Вијци профила

Вијци профила

Модерна унутрашња кухиња са завјесом за строп

Модеран ентеријер кухиње са завјесом за строп

Стропни вијенац у скандинавском ентеријеру

Стропни вијенац у скандинавском ентеријеру

Избор фиксне равни одређује и дизајн простора и завесе, као и материјал од зидова или плафона.

Савет! Мекана или лабава основа се не може користити за уградњу, на примјер, у случају растегљивих плафона, треба користити метод монтирања на зид, осим када је ниша за плафон унапријед дизајнирана.

Материјали

Модерне гарнитуре за завесе су израђене од широког спектра материјала:

 • Дрво је природни материјал који никада не излази из моде. Такве конструкције изгледају импресивно, јаке су, издржљиве, еколошки прихватљиве и представљене у различитим дизајном. Производ може бити глатка, фигурална, украшена резбаријама, инлама, украсним уметцима израђеним од метала, коже, стакла. Дрвени коријени изгледају најбоље у традиционалним интеријерима, нарочито класичном, земљом, прованси, еклектичном. Најтрајнији производи су направљени од храста, вишње.
Дрвена округла вијка са причвршћивањем завеса на прстеновима

Дрвена округла вијка са причвршћивањем завеса на прстеновима

 • Пластика је јефтин, функционалан материјал који се лако чисти и може издржати пуно тежине. Пластични вијенци могу бити било која величина, боја и облик, округли или профил, што вам омогућава да имплементирате уз помоћ смелих дизајнерских рјешења. Монтажа може бити и било која, зид и плафон.
 • Метал - у производњи шине за завесе користе разни легура, при чему се добија производ јака, издржљива, лепа и може издржати тежину од чак вишеслојног тешке завесе. Метални сјај ће се уклопити у скоро сваки стил ентеријера од класичног до модерног. Такви коријени су округли и ковани, углавном са зидним носачем. Такође израђени од метала чине профил плафона, укључујући и електрична врата и прозорске отворе нестандардног облика.
Метални коријени са занимљивим врхом

Метални коријени са занимљивим врхом

Зидна метална вијка с прелепим врхом

Зидна метална вијка с прелепим врхом

Често се може наћи комбинација металних производа са стаклом, пластиком или дрветом. Конкретно, метални профил може бити споља обложен дрвеним резбареним шипком, а округле завесе су употпуњене спектакуларним стаклом или ковани конци.

Карактеристике дизајна

Конструктивно, коријени се такође разликују једни од других. Избор правог дизајна следи, фокусирајући се на дизајн собе, као и на стил, тежину самих завеса, ширину отвора прозора, његов облик.

Округли

Округли поклопци се сматрају традиционалним, могу се направити од било ког материјала и одговарати скоро свим унутрашњостима. Такав дизајн је једна или више међусобно повезаних цеви од 5 до 50 мм секције, које се завршавају са крајњим поклопцима.

Прекрасна кола златног метала ће вам украсити собу

Прекрасна кола златног метала ће вам украсити собу

Причвршћивање завеса на вијенцу се врши помоћу свих врста прибора (прстенова, петљи итд.), Који се лако могу одабрати према стилу или облику. Такви елементи се лако могу заменити ако је потребно. Сами завесе могу бити светлије (тил, органза) и густе, тешке. А завесе са ушима могу се такође суспендовати само на таквој структури.

Главни украсни елемент округле завесе је врх. Може бити једноставно или фигуративно, а неки дизајнери стварају стварна уметничка дела, допуњујући флоридну форму са резбарењем, сликањем, ковањем, кристалним инкрустацијама, стаклом, прекривеним кожом итд.

Округли дрвени вијенци са елегантним резбарењем изгледају добро у класичном ентеријеру

Округли дрвени вијенци са елегантним резбарењем изгледају добро у класичном ентеријеру

Округли метални вијенци су погодни за модеран ентеријер

Округли метални вијенци су погодни за модеран ентеријер

Савет! Декоративни врх може се направити по наруџби, тако да елемент у потпуности одговара стилу ентеријера.

Начин причвршћивања округлог калупа може бити било који, укључујући и одстојник. Захваљујући прикључним елементима, лако се мењају дужине производа, прилагођавајући се жељеној величини.

Стрингед

Најједноставнији облик танког кабла који се налази између заграда је практично невидљив. Може се фиксирати на плафону и на зиду.

Такав вијенац је оптималан за уске прозоре и светлосне завесе, ламбрекин. Комплексна решења дизајна могу се постићи истезањем неколико низа одједном.

Гарнитура за завесе типа жице

Гарнитура за завесе типа жице

Гребенасти вијци с металним каблом

Гребенасти вијци с металним каблом

Профил

Најчешће су конструкције профила израђене од метала и допуњене пластичном фитингом, који се лако и безшумно креће дуж 1-3 шина.

Практично сви типови плафонских плочица су профилни, зидни носач се користи много чешће. Структура профила може да издржи пуно тежине, али снага фиксирања завеса зависиће од квалитета прикључака

Савет! Профилу се може добити скоро свака кривина, што га чини одличном опцијом за нестандардне отворе прозора.

Корнети за римске завесе, јапански, француски и аустријски често су профилни, јер су најбоље обезбеђени за уградњу механизама за подизање (жице, ланци, електрични погон).

Профилирани вијенац за светлосни тил

Профилирани вијенац за светлосни тил

Савремени зидни профили

Савремени зидни профили

Алуминијумска профила

Алуминијумска профила

Многи профилни карнови могу бити опремљени електричним погоном, што је неопходно ако је објекат инсталиран на тешко доступном или у просторији са врло високим плафонима. Електрична кућа је врло згодна, иако је цијена врло висока. Поред тога, боље је унапријед одлучити да ли га инсталирати (прије поправка), тако да можете поставити неопходне ожичење.

Оквири

Ова врста каменица карактеришу високи декоративни квалитети у комбинацији са функционалношћу. Торба за багете је израђена од различитих материјала, украшених на различите начине (прекривају се текстилом или кожом, резбарење, фарбање, улошци). Овакав декор вам омогућава да лако пронађете производ жељеног дизајна, органски га пишете у унутрашњост.

Сам дизајн је обично направљен од пластике или јефтине легуре, способан да издржи високу тежину.

Савет! Под траком багета лако је сакрити сакривено позадинско осветљење постављањем ЛЕД траке.

Багет вуна у класичном стилу

Багет вуна у класичном стилу

Багуетте вијенца под кожом

Багуетте вијенца под кожом

Препоруке за избор

Избор завеса за завесе у великој мери зависи од сврхе просторије и њеног стила. Можете се упознати са завршеним дизајнерским пројектима и одабрати најпогоднију карнитину за ваш ентеријер. Фотографије са описима, наравно, помажу, али коначну одлуку доноси појединац у складу са посебностима индивидуалног укуса. Међутим, још увијек треба поштовати нека правила:

 1. Однос величине објекта према димензијама собе. Нарочито, лагани, неупадљиви производи су погодни за мале просторије, а велики вијенац са активним декором ће декорирати пространу.
 2. Висина вијенца може подићи или спустити плафон, наравно, визуелно.
 3. За прозорске отворе нестандардног облика, препоручује се коришћење флексибилних профила, које лако могу дати жељени савиједи.

Савет! Фокусирајте се на тежину завеса. Што су теже, то су јачи њихови држачи.

Фиксирање завеса

Да бисте поправили завесе на вијенцу, можете користити:

 • Куке које су укључене. Они се убацују у слотове водича на профилним коронима (са или без клизача) или допуњују прстенове на округлим. Неке куке су опремљене посебним причвршћивима, који пружају поуздано фиксирање сечива.
 • Шарке или ушице, које се налазе на завесама.
 • Кулиски на завесу, и кроз њега пролази шанк.
Корнице са две врсте причврсних завеса: на ушицама и са кулиском

Корнице са две врсте причврсних завеса: на ушицама и са кулиском

Корнице у расадници са причвршћивањем завеса на врпци

Корнице у расадници са причвршћивањем завеса на врпци

Причвршћивање завеса на вијенцу помоћу прстенова

Причвршћивање завеса на вијенцу помоћу прстенова

Погодна верзија окретног вијенца са причврсним завесама на ушицама

Погодна верзија окретног вијенца са причврсним завесама на ушицама

Коријени за завесе у унутрашњости

Стил штангле за завесе мора тачно да одговара дизајну собе.

За класичне ентеријере, погодни су масивни округли коријени од дрвета или метала, украшени спектакуларним ковани или уклесаним врховима. Стругом и елеганцијом овог ентеријера наглашавају се коврдеци дрвени рамови на зиду.

Савет! Ковани коријени ће учинити сваку собу луксузнијом и елегантном.

Округли угаљ са светлосним завесама на кулиску у земљи у којој се налази спаваћа соба

Округли угаљ са светлосним завесама на кулиску у земљи у којој се налази спаваћа соба

Кухиња у класичном стилу са округлим металним надстрешницама

Кухиња у класичном стилу са округлим металним надстрешницама

У модерном и енглеском стилу наглашавају се висококоморирани коријени, који настављају плафонско крило. Прозори у овим ентеријера направљен у изобиљу драпе тешке тканине (Велвет, тешка свиленог броката), тако да они морају бити више реда учвршћење и може да издржи много на тежини.

Профил кружница у дневној соби стила Арт Ноувеау

Профил кружница у дневној соби стила Арт Ноувеау

Багет вуна у енглеском ентеријеру

Багет вуна у енглеском ентеријеру

Савет! Уређени багуетски вијенац од тамног дрвета често је украшен позлаћеним или уклесаним украсима, што се може поновити и на другим елементима интеријера: намештајем, оквирима огледала или сликама.

За минималистичком ентеријера идеалном концизан дизајн пластике или метала, који ће бити фиксна светлосне завесе монохроматска органзе, Роман или ролетне, јапанске панела.

Минималистички купатилски ентеријер са светлосним завесама

Минималистички купатилски ентеријер са светлосним завесама

За народне стилове (земља, прованса), погодни су дрвени коријени природних нијанси или обојени у бијелој боји. Њима ће се допуњавати завесе од памука или платна са једноставним цветним мотивима, у кавезу, монохрому и украшеним везом.

Гарнитура за завесе у спаваћој соби провансалског стила

Гарнитура за завесе у спаваћој соби провансалског стила

Корпе за завесе са причвршћивањем на ушицама у стилу земље

Корпе за завесе са причвршћивањем на ушицама у стилу земље

Округли метални вијенци у унутрашњости стила шеби-шик

Округли метални вијенци у унутрашњости стила шеби-шик

За хи-тецх стил, погодна је округла метална вијенца или багет са хромираним шипком. Тканина завеса треба наставити са својим оквиром, на пример, погодна је монофонска тканина са металним ефектом.

Штитници од металне завесе за хи-тецх завесе су ретки, али стилски избор домаћина

Штитници од металне завесе за хи-тецх завесе су ретки, али стилски избор домаћина

Зидна уградња у унутрашњости у стилу поткове

Зидна уградња у унутрашњости у стилу поткове

Гитарска шипка са завјесама у стилу поткровља

Гитарска шипка са завјесама у стилу поткровља

За собу у арапском стилу, погодна је елегантна кована врећица или багет, украшена украсним украсима. Допуњен је својим вишеслојним вишеслојним завјесе од свиле или органзе, обојене плавим, лила, наранџастим, жутим тоновима. Такође можете причвршћивати теже завјесе од сомота са оштрицама које украшавају геометријске или цвјетне украсе.

Што се тиче боје вијенца, то би требало послужити као ефикасан оквир за завесе. На пример, ако су зидови у просторији и завесе светле боје сличних нијанси, тако да се не спајају, прикладно је сјенити текстил у тамном оквиру. Лако и широко ефикасно наглашавају завесе засићених тамних нијанси.

Између свих врста врста стреха за завесе, довољно је лако одабрати одговарајућу опцију. Довољно је све то повезати са карактеристикама собе, њеним стилом, карактеристикама завеса, као и његовим буџетом и жељеним животом.

Избор трака за завесе: 80+ спектакуларних и елегантних инкарнација у унутрашњости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 6